Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A Bitcoin és kriptovaluták szárnyalása még sokáig kitarthat

A Bitcoin és kriptovaluták szárnyalása még sokáig kitarthat

A Bitcoin és a kriptovaluták szárnyalása megmutatta, hogy nem csupán egy időszakos fellángolást, hanem egy új eszközosztály születését láthatjuk

 

Lufi-e a Bitcoin és a kriptovaluták piaca?

Szinte biztosan mindenki hallotta már azt a bizonyos "lufi" jelzőt, ami egyszer csak kipukkan és volt nincs. Talán nem létezik olyan befektetés, ami többször kapta volna meg ezt a bizonyos jelzőt, mint a Bitcoin. Viszont legtöbbször azt látom, hogy ezt nagyjából 3 indok szokta fűteni: Az illető maga se tudja pontosan, hogy mi az a lufi / felületes tudással rendelkezik és az alapján formál véleményt / a hagyományos, más eszközökre kitalált szemüveggel próbál vizsgálni egy teljesen új innovatív terméket. Mondhatni minden sikeres befektetés lufi, amiből kimaradt az illető. Beszéljünk itt akár a hihetetlen mértékű emelkedést produkáló Tesla részvényekről, vagy a nehezen felfogható és megérthető kriptovalutákról.

Milyen is egy igazi lufi?

A "lufi" szerű befektetések jellemzője az, hogy az egykori fellángolás után az árfolyam ténylegesen kipukkan és utána sohasem éri el a korábbi szinteket. Hoztam nektek egy olyan példát, ami tényleg lufi volt. A BCC árfolyama 2018-ban egészen 480$-ig emelkedett, majd mikor kiderült, hogy a projekt fundamentális alapjai mégsem annyira stabilak, mint sokan gondolták, ténylegesen bezuhant az árfolyam és soha sem közelítette meg a korábbi maximumokat. Vagyis egy tényleges "lufi" szerű befektetést szimplán félreértelmez a közösség, ami aztán ténylegesen kipukkan és oda kerül, ahova fundamentálisan is való.

Bitconnect árfolyama Bitconnect árfolyama

 

A bika és medve piacok a tőzsdei ciklusok velejárói

Valószínűleg a legtöbb laikus azért tekint a kriptovaluták és a Bitcoin piacára lufiként, mert legtöbbször csak a szélsőséges esetek során kap információt a clickbait médiából ezekről az eszközökről. Pontosan ők azok, akik amúgy a tőzsdei váltakozó ciklusokkal sincsenek képben.

Vagyis azzal, hogy nem csak a Bitcoin, de más tőzsdei termékek ára is gyakran elszenved szélsőségesen magas, majd szélsőségesen alulárazott időszakokat. Pontosan ezek azok a váltakozó szélsőséges esetek azok, amik lehetőséget teremtenek az ügyes befektetők számára a profit realizálásában. A tömegek pedig sajnos általában mindig pont ellentétesen próbálnak felülni a hintára. Sokszor akkor, amikor már nem kellene.

Tőzsdei ciklusok I Cryptofalka Tőzsdei ciklusok

 

A Bitcoin árfolyamának ciklusai

Vicces, hogy a Bitcoin talán leginkább a volatilitásáról híres, vagyis arról, hogy az árfolyam akár egy napon belül is hatalmas árfolyam változásra képes. Ami itt érdekes viszont az az, hogy ezt a volatilitást általában csak azok a "gyenge kezek" szenvedik el, akik tényleg nem értik a rendszer fundamentumait és csak az aranyláz hajtja őket a kriptovaluták piacára. Ugyanis legtöbbször ők azok, akik idő előtt kiszállnak, mert "nem csinálták meg a leckéjüket és néztek utána" a befektetésüknek.

A Bitcoin az elmúlt 10 év legjobban teljesítő befektetése volt, ez tény. Ha megnézzük az árfolyam változását 2012 és 2021 között, akkor kettő dolog teljesen szépen kivehető:

  • Hosszú távú masszív emelkedő trend
  • Bika és medve piacok váltakozása, piaci ciklusok

Bitcoin árfolyam 2012-2021 I Cryptofalka Bitcoin árfolyam 2012-2021

Vagyis látható a Bitcoin árfolyam történetében, hogy szó sincs kipukkanó lufiról... Általában a legtöbb laikus a bika és medve piacok szélsőséges árfolyam eseteit szokták tévesen összekeverni a kipukkanó befektetésekkel. Ha az ember viszont ténylegesen a teljes képet vizsgálja, szépen kivehető, hogy aki hosszú távra tervezett (értsd évek) korábban is a Bitcoinnal, az még a legrosszabb esetekben is bőséges profitokat termelhetett.

 

Igenis vannak a Bitcoinnak fundamentális alapjai, csak a legtöbben nem tudják miben mérjék azt

Ha nem az utca emberére gondolunk, hanem mondjuk egy neves Wall Street befektetőre, akkor is sokszor hallhatunk tőlük néha teljesen badarságokat ha a Bitcoin és a kriptovaluták piaca jön szóba. Ők általában kiváló tapasztalattal rendelkeznek például a részvények és más hagyományos tőzsdei befektetések kivesézéséhez. Viszont a legtöbbször azt a hibát követik el, hogy a korábbi szemüvegükkel próbálnak vizsgálni egy teljesen új dolgot.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Hányszor hallottuk például, hogy "nincs a Bitcoinnak cash flow-ja" stb. Kb olyan ez mintha egy elektromos autó villanymotorjánál kezdenénk beszélgetni az oktánszámról. Meg ott van az is ugye, hogy nyílván az adott helyzetben privilégiummal rendelkező illetők nem szeretnék ha más dolgok aláásnák a már nehezen felépített rendszerüket. Egy bankárt olyan megkérdezni a Bitcoinról, mintha egy taxisofőrt kérdeznének meg az Uber-ről. Hülye lenne lábon lőni magát...

Korábban (még a mostani bika piac előtt) itt írtunk részletesen a témáról, hogy mi adja a Bitcoin igazi értékét.

Az elmúlt időben viszont egyre több nagybefektető akarja ténylegesen megérteni azt, hogy mi adja a Bitcoin és a kriptovaluták értékét. 2020 szerintem erre volt egy nagyon jó év, hogy olyan nevek álltak be a Bitcoin mögé, mint Paul Tudor Jones, mint a Grayscale alapkezelő, PayPal és még sorolhatnánk... És akkor itt van Elon Musk, a világ leggazdagabb emberének a kijelentése, hogy még neki is sok időbe telt megérteni ezt a Bitcoin dolgot. De utána nézett, átgondolta és jó dolognak tartja és támogatja azt. Sokszor a saját egonkat is nehéz egy ilyen helyzetben legyőzni, hogy új információk tudatában képesek legyünk formálni a véleményünkön.

 

Aki azt gondolja, hogy a 40 000$-os Bitcoin ár az új csúcs, az nagyot téved

Kétségtelen, hogy a 40 000$-os Bitcoin ár sokak számára teljesen abszurdnak tűnhet. De azt célszerű tisztán látni, hogy nem egy coin árát, hanem a teljes piaci kapitalizációt célszerű mindig vizsgálni. Vagyis egy Bitcoin ára simán lehetne akár 400$ is, ha a mellé társuló coin készlet 100-szor akkora lenne. Talán akkor nem tűnne annyira túlárazottnak sem. Viszont maga a 680 milliárd dolláros összérték egyáltalán nem számít magasnak. Ha összevetjük ezt az arany, részvénypiac, ingatlan arányaival, akkor egy igazán apró valamiről beszélhetünk még csak.

Fontos azt látni, hogy ténylegesen a szemünk előtt nő fel egy új eszközosztály, ami korábban csupán a "bűnözők pénzének" volt kikiáltva. Majd egyre többen térnek meg és látják be, hogy Satoshi Nakamoto valami csodát teremtett még 12 éve. Azzal is célszerű képben lenni, hogy ha a Bitcoin jól teljesít, akkor a kriptovaluták is szárnyalni tudnak. Jelenleg 62%-os dominanciával rendelkezik a BTC, a legtöbb altcoin ára pedig vele korrelál ha a dollár értékeket vizsgáljuk.

Én azt gondolom, hogy a mostani 40 000$-os árfolyam egy lokális csúcs ugyan, de fogunk még akár idén újabb Bitcoin csúcsokat látni. Elég csupán megnézni azt, hogy milyen képet festenek a fontosabb grafikonok:

Az aktív Bitcoin tárcák száma folyamatosan emelkedik

Egyre több felhasználó használja aktívan a Bitcoint. Mivel maga a készlet szűkös és véges, ezért ennek jelentős hatása van az árfolyamra is.

Bitcoin és kriptovaluták szárnyalása I Cryptofalka 

A blokkfelezések miatt időszakosan erős készlet hiány alakul ki

A PlanB által megalkotott matematikai modelt (szürke görbe) a múltban, de jelenleg is jól követi a Bitcoin árfolyama. Vagyis az látható, hogy a készlet szűkülésének hosszú távra valóban komoly hatása van.

Stock to flow model I Cryptofalka Stock to flow model

 

A Bitcoin bálnák száma folyamatosan nő

A legalább 1000 Bitcoint birtokló tárcák száma folyamatosan nő, vagyis egyre több nagybefektető kezd el komolyabb Bitcoin tartalékokat felhalmozni.

Legalább 1000 bitcoint birtokló tárcák száma I Cryptofalka Legalább 1000 bitcoint birtokló tárcák száma

 

A jelenlegi cikkünkben főként hosszabb távlatokra, értsd évekre szerettünk volna hangulatot és kitekintést adni nektek. Akiket az érdekel, hogy hogyan látjuk a jelenlegi Bitcoin és kriptovaluta árfolyam mozgásokat, milyen lehetőségeket látunk a piacon most, azok számára érdemes lehet a privát kereskedő csoportunk. ➡️ Privát csoport

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020; Cryptofalka
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.29% $66,934.84
Ethereum ETH 1.53% $3,527.38
BNB BNB -1.06% $585.83
Solana SOL 0.06% $177.31
XRP XRP 0.71% $0.6014
Dogecoin DOGE -0.68% $0.136
Cardano ADA -1.59% $0.4255
Litecoin LTC -3.00% $71.64
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!