Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A dollár vásárlóerejének 97%-át vesztette el a Bitcoinnal szemben

A dollár vásárlóerejének 97%-át vesztette el a Bitcoinnal szemben

Az infláció egy kiemeltelen fontos téma. A fiatpénzek pedig nem vizsgáznak valami fényesen a Bitcoinnal szemben, ha a vásárlóerőt nézzük.

 

Drámai zuhanáson van túl a dollár az elmúlt öt év során

Megalakulása óta a Bitcoin (BTC) egyre több befektetőt vonzott. Sokan a Bitcoint a kriptovaluták zászlóshajóját, az infláció elleni fedezetnek tekintik. 2022. február 15-én, kedden az Egyesült Államok dollárja (USD) vásárlóerejének 97,58%-át veszítette a Bitcoinnal szemben, ha csupán az elmúlt öt évet vesszük szemügyre.

Így, ha összehasonlítjuk egy dollár értékét a Bitcoinnal, 1 USD már csak 0,000023 BTC-t ér. A satoshis (a legkisebb bitcoin címlet, ami a Bitcoin 100 milliomod részének felel meg) vásárlások azt mutatják, hogy az amerikai kormány folyamatos pénznyomtatása miatt jelentősen csökkent az amerikai dollár értéke.

Az amerikai dollár vásárlóerejének 97%-át veszítette el a Bitcoinnal szemben Forrás:andbank.com

 

Az infláció már 85%-kal csökkentette az amerikai dollár értékét az elmúlt 50 évben. Ezzel szemben a Bitcoin értéke (a nagy volatilitás mellett is) viszonylag magas maradt. Ugyanakkor egy kisbefektető számára igen bonyolult lenne, hogy egy egész BTC-t megszerezzen. Részben azért is, mert egy-egy BTC értéke relatív magas, a legtöbb kisbefektető inkább kisebb tételek megvásárlása mellett dönt.

 

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás

 

1 dollárért 75%-kal kevesebb satoshit vásárolhatsz, mint 2 évvel ezelőtt

Ennek megfelelően, a dollár vásárlóereje láthatóan gyengült. Az USA dollárral megvásárolható satoshik mennyisége pedig tovább csökkent, ellentétben a Bitcoin értékének emelkedésével.

Érdemes megjegyezni, hogy a Finbold.com friss jelentése szerint 2020. február 1. és 2022. február 1. között az egy dollárért megvásárolható satoshik száma 10 656-ról 2 638-ra csökkent, ami nagyságrendileg 75,24%-os visszaesést jelent.

Forrás:winfuture.de

 

Ezt a számot úgy kapjuk meg, hogy a Bitcoin dollárban mért árát megszorozzuk 100 000 000-rel, ami a satoshi bitcoinban kifejezett értéket adja ki. A jelentős piaci volatilitás időszakai ellenére az egy dollárért megvásárolható satoshik számának csökkenése a Bitcoin több mint 300%-os áremelkedésével párosult  az előző két évben.

 

Összefoglalva

A dollár inflációja átlagosan 1,38% évente, 1980-ban pedig a legmagasabb mért eredmény, 13,50% volt. Az értékvesztés közvetlenül csökkenti a dollár vásárlóerejét. Ezért egy 1971-ben 1 dollárba kerülő termék 6,49 dollárba került 2021 márciusában, ami 50 év alatt 549%-os árnövekedést jelent. Ezekkel a nyomasztó számokkal szemben pedig alternatívát jelenthetnek a kriptovaluták, igaz a Bitcoinnak még viszonylag rövid ideje volt bizonyítani a dollárral szemben. 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 1.11% $51,680.07
Ethereum ETH 2.48% $3,033.57
BNB BNB 0.56% $383.12
Solana SOL 0.37% $102.61
XRP XRP -0.22% $0.5446
Cardano ADA 0.48% $0.5901
Dogecoin DOGE 0.98% $0.08611
Litecoin LTC 0.30% $69.99
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!