Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Miért éri meg Bitcoinnal és kriptovalutákkal kereskedni?

Miért éri meg Bitcoinnal és kriptovalutákkal kereskedni?

Hogy miért éri meg Bitcoinnal kereskedni? Új technológia ide vagy oda, a legtöbb embert a Bitcoin és a kriptovaluta piacára nem az technológia, hanem a hatalmas potenciális profit szerzés sodorja. Most azokat a tényezőket nézzük meg, melyek hozzájárulnak-e hihetetlen méretű profitok kialakítására, amivel a Bitcoin az elmúlt évtized legjobban teljesítő befektetése lett.

Ha szeretnéd munka vagy utazás közben meghallgatni a cikk lényegi pontjait, hallgasd meg a témáról készített podcastünket. Bitcoin kisokos néven éritek el a Cryptofalka podcastjét Spotify-on (LINK)  és Itunes-ban (LINK) is.

[buzzsprout episode='3417535' player='true']

 

Miért éri meg Bitcoinnal kereskedni? Bitcoin és blockchain hajnala

A hétköznapi életben egyre többet hallani a Bitcoin és a kriptovaluták mögött álló blockchain technológiáról, azonban fontos tisztán látni ezzel kapcsolatban. A blokklánc jelenleg még sok gyerekbetegséggel küszködik, vannak hibái, amiket az évek során ki kell majd nőnie! Kicsit olyan a blokklánc mai helyzete, mint az interneté még a betárcsázós szakaszában...

Mindenki látta már, hogy szuper ez az új technológia, de álmukban sem gondolták volna az emberek, hogy segítségével akár egy mező közepéről fogunk streamelni a mobiltelefonunk segítségével. Nagyjából ilyen pozícióban van jelenleg a blockchain is, ha sikerül kinőnie és megoldania a felmerült problémákat, akkor olyan lehetőségek fognak megnyílni előtte, amire ma még nem is gondolunk.

blockchain adoptáció

 

Az új technológia nagy rizikóval, de még nagyobb profittal társul

Tehát a Bitcoin és a kriptovaluták rendszere még egy igazán korai fázisában van. Ebből kifolyólag pedig egy olyan dinamikusan fejlődő piac, ahol több ezer új projekt nő ki egyik napról a másikra.

blockchain adoptáció

A korai fázisban járó gyümölcsöző projektek pedig szinte felfoghatatlan profittal tudnak kecsegtetni.

  • A NEO projekt kezdeti ICO ára például 0,032$ volt. Eddigi maximális értéke még 2018 elején 200$ volt.
  • Az Ethereum projekt kezdeti ICO ára például 0,311$ volt. Eddigi maximális értéke még 2018 elején 1560$ volt.

Természetesen ezek a példák igazán kisarkított és szélsőséges eseteket mutatnak! De jól látható, hogy ahogyan a technológia fejlődik úgy árazza be egyre magasabbra azt a piac.

 

Hosszútávú emelkedő trend, a trend a barátod

Hogy továbbá miért éri meg Bitcoinnal kereskedni? Az új technológiából és a relatíve kicsi piaci kapitalizációból adódóan a vállalt rizikó magas, de ennek meg is van a gyümölcse! Ehhez pedig elég ránézni egy hosszabb távú Bitcoin grafikonra. Amit pedig itt nem nehéz kiszúrni az az ár hosszú távú masszív emelkedő trendje.

Bitcoin emelkedő trend

Természetesen a hagyományos tőzsdékhez hasonlóan a Bitcoin és a kriptovaluták piacán is beszélhetünk váltakozó bika és medve piacokról. Vagyis olyan időszakokról, amikor éppen hosszabb távú emelkedés vagy csökkenés tapasztalható az árban.

De ha nem a szélsőségesen magas, hanem pont a szélsőségesen alacsony éves értékeket vizsgáljuk akkor is szépen látható a masszív emelkedés, amit az új technológia fűt a Bitcoin grafikonján.

Év

Bitcoin minimum ára dollárban

2011

1

2012

4

2013

65

2014

200

2015

185

2016

365

2017

780

2018

3200

2019

3400

2020

6800

 

Bitcoin a digitálsi arany

Az eredeti ötlet, miszerint a Bitcoin lesz egy széleskörűen, akár egy kávézóban használható digitális valuta elbukni látszik. (Persze arannyal se tudunk a Starbucksban fizetni). Erre a célra a legnagyobb kriptovaluta nem igazán alkalmas, viszonylag lassú és a költségei is túl magasak hozzá. (más kriptovaluták fogják betölteni ezt az eredeti célt)

Viszont az évek során kirajzolódni látszik, hogy mi lesz a jövőbeni tényleges felhasználása a Bitcoinnak. Ez pedig a nemzetek által kibocsátott és erősen inflálódó FIAT valutákkal szembeni érték megőrzése lesz. Pontosan az, amit jelenleg a fizikai arany képvisel, csak ez egy modernebb, digitalizált formában.

Egy nagy előnye a Bitcoinnak és az aranynak a hagyományos, nemzetek álltal kibocsátott „Fiat” valutákkal szemben, hogy készletük véges. A Bitcoin teljes mennyisége fixen 21 millió darabra van korlátozva. Ez az adott mennyiség pedig az évek során a rendszert fenttartó bányászok segítségével kerül folyamatosan felszabadításra. Ebből a 21 milliós készletből jelenleg 18 millió van már a körforgásban, a maradék 3 millió pedig csak 2140-re lesz felszabadítva.

További érdekesség, hogy a Bitcoin program kódját úgy alkották meg, hogy a jövőben egyre nehezebb legyen újabb és újabb Bitcoinokhoz hozzájutni, ugyanis 4 évente feleződik a bányászoknak járó blokk jutalom. Például 2020 májusában a 12,5 Bitcoin helyett már csak 6,25 Bitcoin fog járni a blokkot bezáró bányásznak. Ebből kifolyólag a Bitcoin éves inflációja előre rögzített (ellentétben a folyamatosan inflálódó nemzeti valutákkal szemben).

Az arany és a Bitcoin tehát sok mindenben hasonlít egymásra, mindkettő készlete véges, kibányászása egyre nehezebb, hosszú távon jól őrzi az értékét. Viszont egy hatalmas különbség mégis van a kettő között! Az pedig a két eszköz piaci kapitalizációja. Jelenleg az arany piaci kapitalizációja nagyjából 7 500 000 000 000$. A Bitcoiné „csupán” 200 000 000 000$.

Ha ténylegesen beigazolódik, hogy a digitális arany, a Bitcoin jobban megállja a helyét a jövő digitális világában, reális feltételezés, hogy az érték egy része a fejlettebb, jobb technológia felé fog vándorolni. A Bitcoinnak az aranyhoz képesti relatív kicsi piaci kapitalizációja miatt pedig még bőven lesz hova emelkednie.

 

Egy modell a Bitcoin ár modellezésére

Bitcoin ár tökéletesen illeszkedik ahhoz a matematikai modellhez (PlanB), ami a BTC dolláros árától, a mostani szintig mutatja a vezető kriptovaluta értékét.

A Digitalk azt monitorozza, hogy a Bitcoin ár hol helyezkedik el az eddig talán legpontosabb matematikai modellhez, a “Stock to flow”-hoz képest. 2020.Január 20-as jelentésük szerint pontosan annyit ér most egy Bitcoin, amennyit kell neki a matematikai modell alapján.

A Stock to flow modell két fő paramétert vesz figyelembe a Bitcoin ár becslésénél, az egyik a “Bitcoin készlet”, vagyis, hogy hány Bitcoin van körforgásban a BTC blokkláncán (Jelenleg 18,172 millió a 21 millióból, 86,54%).

A másik paraméter pedig a bányászat során a körforgásba kerülő új Bitcoinok létrehozásának sebessége. Jelenleg nagyjából 10 perc telik el két blokk generálása között, egy blokk bezárásáért pedig 12,5 Bitcoin a jutalom.

bitcoin ár stock to flow

A Bitcoin, a készletéhez képesti alacsony kibocsátási értéke miatt úgy viselkedik, mint az arany. Vagyis a teljes készlete véges és egyre nehezebb hozzájutni az idő múlásával. Ennek a kettős tényezőnek pedig jelentős hatása van a Bitcoin árra.

PlanB stock to flow ábráján jól látható, hogy a Bitcoin ár milyen szépen követi a matematikai modellt a múlban, valamint jelenleg is pontosan ott van az ár, ahol lennie kell neki a becslés alapján. Nagyjából néhány 100$ különbség van jelenleg a Bitcoin ár és a stock to flow modell között.

Elég sok becslést hallottunk már, hogy mikor mennyit fog érni egy Bitcoin, így általában szkeptikusan állunk a hasonló kijelentésekhez. A mostani egyedül annyiban másabb, hogy van egy valós indok mögötte, mégpedig egy olyan matematikai modell, ami a múltbeli és a jelenlegi Bitcoin árat is jól becsüli. Ezek a fundamentális tényezők pedig csak tovább erősítik a Bitcoin és a blockchain helyzetét a technológiák jövő beli térhódítása során.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
  2. HAVI 150$ PROFIT, ENNYI A BITCOIN HOSSZÚTÁVÚ ÁTLAGA
  3. BITCOIN FELEZÉS, JELENTŐSEN NŐ A GOOGLE KERESÉSEK SZÁMA
  4. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
  5. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
  6. KRIPTOVALUTA TŐZSDE ISMERTETŐ! MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A NAGYOKRÓL
  7. A VILÁG KEZD MEGŐRÜLNI, A PÉNZÜGYI RENDSZER A VESZTÉBE ROHAN

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.46% $64,520.15
Ethereum ETH -4.31% $3,401.1
BNB BNB -4.87% $579.34
Solana SOL -9.21% $132.18
XRP XRP -7.52% $0.479
Dogecoin DOGE -10.59% $0.1196
Cardano ADA -11.71% $0.3704
Litecoin LTC -8.35% $71.45
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!