Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Használnak még a bűnözők Bitcoint?

Használnak még a bűnözők Bitcoint?

Bűnözők mindig voltak és valószínűleg lesznek is. A módszerek viszont időről-időre változnak. Vajon mennyire használják a kriptovalutákat?

 

A drogkartellek a bankokat választják kripto helyett

A Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Testület (INCB) nemrégiben közzétett jelentése szerint a drogkartellek és más bűnözői csoportok nem a bitcoint részesítik előnyben a pénzmosás során, sokkal inkább a bankokat használják. Ez ellentmond annak a széles körben elterjedt gondolatnak, amely szerint a digitális érme lehetőséget teremt a bűnözésre.

Ezt az érvelést gyakran használják a különböző entitások a Bitcoinnal szemben. Illetve ugyanezek a szereplők hajlamosak a betiltást is kérni/javasolni. A közlemény alapján valójában a hagyományos pénzintézetek jobban lehetővé teszik a klasszikus bűnözői sémákat.

Használnak még a bűnözők Bitcoint? Forrás:forkast.news.com

A kábítószerkartellek nagy finanszírozást igényelnek. Az INCB megpróbálja követni a bűnözők által hátrahagyott pénznyomokat. Ha ezt leköveti és megzavarja a tiltott pénzmozgásokat, akkor képessé válhat arra, hogy ellehetetlenítse a bűnözői csoportokat. A szervezet legutóbbi jelentésében azt vizsgálta, hogy ezek a szervezetek milyen mechanizmusokat alkalmaznak a bűncselekményből származó jövedelmek álcázására, valamint a piszkos pénz tisztára mosására, és a törvényes pénzügyi rendszerbe való integrálására.

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás

 

A bűnözői hálózatok elsősorban legális üzleti struktúrákat választanak

Igaz, a kriptovalutákat is tiltott tevékenységeket lehetővé tevő eszközként állították be, a szervezet kijelenti, hogy „a hagyományos bankok továbbra is a pénzmosás legkedveltebb mechanizmusaiban játszanak szerepet”. 

"Az Európai Unióban működő bűnözői hálózatok több mint 80 százaléka legális üzleti struktúrákat használ bűnözői tevékenységeihez. A pénzmosás főbb formái a következők: „bankrendszer, készpénzfutárok, tömeges készpénzcsempészet, pénzszolgáltatók, alternatív pénzátutalási rendszerek (pl. hawala), értéktárak, kereskedelmi alapú pénzmosás, mobil vagy internetes fizetések, kriptovaluta, non-profit szervezetek, ingatlan és fedőcégek.”

Használnak még a bűnözők Bitcoint? Forrás:kryptomoney.com

 

2012-ben a HSBC (brit bank) elismerte, hogy 881 millió dollár kábítószerből származó bevételt mosott tisztára Mexikó és az Amerikai Egyesült Államok között tevékenykedő mexikói Sinaloa kartell számára. Az ügyészek végül nem tettek vádemelést a bank ellen. Ehelyett a HSBC-nek 1,92 milliárd dollár büntetést kellett fizetnie és öt év próbaidőt kapott, mely során a bank pénzmosás megakadályozására tett erőfeszítéseit a bíróság által kinevezett felügyeleti szerv ellenőrzi.

Úgy tűnik, a megfelelési és pénzmosás elleni intézkedések nem voltak elegendőek ahhoz, hogy a legnagyobb pénzintézetek "bűnrészesek legyenek a tiltott pénzmozgások mozgásában és tisztára mosásában" - emeli ki a közlemény.

A jelentés szerint ugyanakkor a mexikói drogkartellek egyre inkább az internet, a bitcoin és az e-kereskedelem felé fordulnak pénzmosás és kábítószer-értékesítés céljából. A mexikói kormány 2018-ban olyan törvényt hozott, amely előírja, hogy minden kriptotőzsdének jelentenie kell a 2 830 dollár feletti átutalásokat. Bár sokan azt állítják, hogy a kriptovaluták segítik a bűnözőket, mert névtelenül működnek, a tőzsdék a "Ismerd meg az ügyfeled - (KYC)" folyamat révén megfelelnek a szabályozási és pénzmosás elleni feltételeknek. Sőt úgy tűnik, hogy gyakran a hatóságoknak segítettek, nem a bűnözőknek.

Az Egyesült Államok kábítószer-ellenes hatósága szerint mind a mexikói, mind a kolumbiai szervezett bűnözői csoportok egyre gyakrabban használják a virtuális valutát a tranzakciók anonimitása és gyorsasága miatt. A bankokkal ellentétben azonban a Bitcoin és más digitális érmék tranzakciói könnyen nyomon követhetők és nyilvánosan tárolhatók. A nyomozók nyomon követhetik a mozgások nyomát.

 

Összefoglalva

A kartelek esetében mindenképpen adott a feltételezés, hogy a tevékenységük finanszírozására a "hagyományos" módszereket részesítik előnyben. Ugyanakkor a Chainalysis a közelmúltban arról számolt be, hogy 2021-ben a kriptoalapú bűnözés új történelmi csúcsot ért el. A szektor megduplázta az előző évi illegális címekkel kapott pénzösszeget 14 milliárd dollárra. Ugyanakkor ne felejtsük el azt a tényt sem, hogy a kriptovaluták teljes felhasználása is exponenciálisan nőtt az év során, mintegy 567%-kal.

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.96% $64,292.46
Ethereum ETH 0.17% $3,439.99
BNB BNB -0.11% $574.02
Solana SOL 3.64% $165.02
XRP XRP -5.30% $0.5561
Dogecoin DOGE -1.63% $0.1207
Cardano ADA -4.65% $0.4267
Litecoin LTC -0.85% $71.5
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!