Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A Svájci Nemzeti Bank is Bitcoint fog vásárolni?

A Svájci Nemzeti Bank is Bitcoint fog vásárolni?

Az már eddig is ismert volt, hogy Svájc a blokklánc és kriptovaluta technológia szempontjából éllovasnak számít. De vannak akik szerint még ez is kevés és ennél messzebbre kellene mennie az országnak.

A 2B4CH nevet viselő svájci think tank a közelmúltban azon terveinek adott hangot, hogy aláírásgyűjtésbe kezd. A cél pedig nem más, mint összegyűjteni 100.000 aláírást, amellyel pedig Svájcban népszavazás kezdeményezhető. A sikeres kezdeményezést követően pedig szeretnék kötelezni a Svájci Nemzeti Bankot, hogy tartalékait ne csak aranyban, hanem Bitcoinban is őrizze, őrizhesse.

 

Svájci kriptoszavazás a Bitcoin vásárlásról

A svájci alkotmány 99. cikkelye jelenleg is kimondja a következőket: ,,a Svájci Nemzeti Banknak bevételeiből elegendő mértékű valuta tartalékot kell képeznie. Ezen tartalék egy része arany kell legyen.” A 2B4CH viszont, amennyiben szándékaik sikeresek lesznek, szeretnék megváltoztatni az utóbbi mondatot a következőre: ,,Ezen tartalék egy része arany és Bitcoin kell legyen.”

Első hallásra talán nevetségesnek is tűnik, hogy komolyan elhiszi valaki, hogy két szó (,,és Bitcoin) miatt népszavazást lehet kiírni. Ez  azonban egyfelől jellemző a svájci demokráciára, másfelől viszont a törekvés sikeressége kis túlzással is bizonytalan. Egy nyilatkozatában maga a szervező Yves Bennaim is szerény reményeket táplál a győzelmet illetően.

Elmondása szerint arra számít, hogy az emberek többsége a téma ismeretlensége miatt nemmel fog szavazni. A cél ugyanakkor elsősorban az, hogy a felvetés bekerüljön a köztudatba, beszéljenek róla és segítsenek a technológia megismerésében a felmerült kérdések megválaszolásában.

Svájci Nemzeti Bank I Cryptofalka

Arról nem beszélve, hogy ha a kevés biztató jel ellenére mégis elérik a referendum szervezői, hogy kiírható a kérdés, akkor az fontos mérföldkő lehetne a témában. Az azt körülvevő társadalmi vitában ugyanis meg kellene szólaljanak a Nemzeti Bank képviselői is, akiknek minden bizonnyal ellene érvelnének.

Olyan országról ugyan tudunk (El Salvador), aki Bitcoint vásárolt, de olyan Nemzeti Bankról nincs információnk, amely tartalékainak egy részét Bitcoinban tárolná. Ennek talán egyik fő akadálya a volatiliás, ami azonban idővel minden bizonnyal mérséklődni fog. A másik oldalon viszont ott van a decentralizált jelleg, amely pedig nagy előny vagy a Nemzeti Bank szempontjából nézve hatalmas hátrány. Mivel az egész jelenlegi pénzügyi rendszer a központi szervezet által való irányításon alapszik. A svájci törekvés mindössze arra irányul, hogy megnyissa az elvi lehetőségét a Bitcoin, mint tartalékvaluta alkalmazhatósága előtt. Apróságnak tűnik, de ha sikerülne egy újabb fontos állomást tudhatnánk magunk mögött.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

Svájc és a kriptokamatok

Nem véletlen, hogy a fenti akció pont Svájcban került napirendre. Az ország előtt egyáltalán nem idegen a kriptovaluták világa. Ha élen jár a tradicionális banki szolgáltatások terén, akkor illik a digitális banki szolgáltatások világában is éllovasnak lenni. Ezzel a céllal jött létre 2018-ban a SEBA Bank is, amely legújabb szolgáltatásával lehetővé teszi a yield farmingot az intézményi ügyfeleinek is. Egy friss sajtónyilatkozatban ismertették, hogy lehetőség lesz Cardano, Tezos és Polkadot stakingen keresztül kamatgyűjtésre. Ez még csak a kezdet és rövidesen további koinokkal bővül majd a staking ajánlat. Mindez nem tűnik egyedülállónak, az viszont, hogy minderre intézményi szinten is lehetőséget nyújtanak, már sokkal érdekesebb. Elemzők szerint a elfogadottsággal kapcsolatos áttöréshez szükség van az intézményi érdeklődés folyamatos növelésére, amihez pedig pontosan ilyen ajánlatokra van szükség. Mert hiszen melyik bankban kaphat az ember ilyen magas kamatokat.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.77% $64,667.84
Ethereum ETH 2.19% $3,150.3
BNB BNB 2.06% $570.13
Solana SOL 4.34% $150.38
XRP XRP 4.08% $0.5279
Dogecoin DOGE 4.63% $0.1623
Cardano ADA 6.62% $0.5041
Litecoin LTC 4.50% $85.12
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!