Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Milyen messze lehet a Bitcoin bika piac? Szakértőnk válaszol

Milyen messze lehet a Bitcoin bika piac? Szakértőnk válaszol

3 év szunnyadás után éledezik a kriptovaluták piaca! A Bitcoin kóstolgatja a 12 000 dolláros ellenállást, de vajon ez lenne már egy újabb bika piac előszele? Egyáltalán miféle bikák? Hogyan lehet ezt becsülni? Szakértőnk válaszol! 😉

 

Bitcoin bika piac? Mit is jelent ez?

Aki tőzsdével és befektetésekkel foglalkozik biztosan hallotta már a bika és medve piac kifejezéseit. A bika piac alatt azt az időszakot értjük, amikor egy eszköz ára hosszú távon emelkedő aljak és csúcsok sorozatát produkálja. Vagyis, amikor macro nézeten erős emelkedő trendről beszélünk, a nevét az alulról felfele öklelő bikáról kapta. Az előző Bitcoin bika piac 2015-2017 között volt. Ekkor ugyanis egy Bitcoin ára 250 dollárról egészen 19 000 dollárig szárnyalt. 

Bitcoin bika piac I Cryptofalka Bitcoin bika piac 2015-2017

A Bitcoin bika piac jellegzetessége a többi tőzsdei termékhez hasonlóan, hogy általában a hype hajtotta árfolyam erősen túlszárnyalja a fundamentumok nyújtotta realitásokat. Vagyis egy bika piacon a legkisebb pozitív hírek is hegyeket tudnak megmozgatni, de a nagyobb negatív híreknek viszont néha egyáltalán nincs hatásuk. 2017-ben például Kína újra "betiltotta a Bitcoint", ami a felfutó tőzsdei grafikonon ha nem tudjuk, hogy mikor történt szinte észre sem vehető.

 

Mit jelent a medve piac?

Természetesen a legtöbb tőzsdei mánia általában lufiként pukkan ki. Amennyire túltolják a befektetők a bika piacon történő befektetést, később a medve piacon legalább ennyire pesszimistává válnak. A medve piac a fentről lefelé csapó medve után kapta a nevét, a folyamatosan csökkenő csúcsok és aljak sorozatát jelenti. Vagyis egy hosszú és szenvedő időszak, ahol a legerősebb emelkedési próbálkozások is elhalnak, majd őket még nagyobb esés követi.

A Bitcoin árfolyama 2017 végétől 2019 elejéig volt legutóbb egyértelmű medve piacon. Ekkor ugyanis egy Bitcoin ára a korábbi 19 000 dollárról egészen 3100 dollárig csökkent.

Bitcoin medve piac I Cryptofalka Bitcoin medve piac 2017-2019

A Bitcoin bika és medve piacainak ciklikus váltakozása nem újkeletű dolog! A tőzsdei árfolyamok hasonló váltakozásait már több száz éve azonosították a tőzsdei szakértők más eszközöknél is. Láthattuk, hogy a hosszan tartó bika piacok olyan időszakok, ahol ha egy kereskedő időben kapcsol, akkor akár több éves emelkedő időszakot, valamit több 1000%-os profitokat is elcsíphet. Így annak a megválaszolása, hogy mennyire közel is lehet a Bitcoin bika piaca, igazán kardinális kérdés.

 

Milyen eszközeink léteznek a Bitcoin bika piac meghatározásához?

A legtöbb tőzsdei szakértő és tananyag szerint, egy termék bika vagy medve piacát már csak jóval később lehet meghatározni, mint ahogyan az elkezdődik. Ezzel az állásponttal mi is teljesen egyetértünk. Vagyis egy bika vagy medve piac jelző csak jóval a valós kezdet után lesz ráakasztható az adott piacra.

tőzsdei piac ciklusai I Cryptofalka

Gondoljunk csak itt a 19 000 dolláros Bitcoin árra 2017-ben. Amikor 200 dollárról emelkedik 19 000 dollárig egy eszköz ára, akkor egy 14 000 dollárra való csökkenés akár kinézhet egy egészséges korrekciónak is.

Viszont mindig van egy pont, ahol azt lehet mondani, hogy az előző tendencia egyértelműen megtört. Vagyis késve, de még az adott bika vagy medve piac hajnalán bizonyos jelek utalhatnak már az elkövetkező hosszú hónapok vagy évek mozgásaira is. A továbbiakban ezeket fogjuk megvizsgálni annak eldöntésére, hogy itt lehet-e már a Bitcoin bika piac előszele? ⤵️

 

Csúcsok és aljak tendenciája hosszú távú nézeten

A legegyszerűbb és legnagyszerűbb módszer ennek meghatározására, ha csak egyszerűen ránézünk a Bitcoin-dollár grafikonjára. A mai világban már több száz féle indikátor és stratégia létezik, az ember sokszor hajlamos már elfelejteni azt, hogy mindennek az alapja az ármozgás és a tőzsdei gyertyák. A legtöbb indikátort a tőzsdei gyertyákból deriváljuk, sokszor segítenek meglátni azt a változást, amit mi humán lények amúgy nem vennénk észre, de a gyertya formációknak mindig is erősebb jelzés értékük van, mint az indikátoroknak!

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A következő ábrán a Bitcoin árfolyam heti nézetét láthatjuk, direkt lecsupaszítottuk a grafikont, hogy csakis a lényegre figyeljen az ember. Szépen kivehető a korábbi bitcoin bika és medve piac is, amit az előzőekben már említettünk. 2019-től viszont egyértelműen látható egy változás a Bitcoin ármozgásában. Ugyanis a 2019-2020-as időszakra nem lehet már ráhúzni a "medve piac" címszót, ugyanis nem igaz, hogy hosszú távon nézve mind a csúcsok és mind az aljak csökkennének.

Bitcoin bika piac I Cryptofalka Bitcoin bika piac I Cryptofalka

Sokkal inkább egy oldalazó, átmeneti piac képe rajzolódik ki az ember előtt. Egy olyan oldalazás, ahol az aljak inkább emelkednek, míg a csúcsok stagnálnak. Ahhoz pedig, hogy mind a csúcsok és mind az aljak már emelkedő mozgást írjanak le, 11 500- 12 000 dollár felett kellene zárnia a Bitcoin árfolyamának. Vagyis az egyszerű csúcsok és aljak vizsgálata alapján az mondható el, hogy a Bitcoin akár egy újabb bika piac határán is lehet ha megtudja ugrani a mostani ellenállás zónáját.

[box type="download"] Ez a meghatározás alapján az látható, hogy a bitcoin bika piaca közelebb lehet, mint gondolnánk.[/box]

 

12000-13000 dollár felett igazán kevés ellenállás van már

Ha ráközelítünk az ábrára és a 10 000 - 19 000 dolláros tartományra, akkor szépen látszik az, hogy a 12 000 - 13 000 dolláros szint felett nem sok ellenállás épült ki a 2017-es emelkedés során. Ez azért jó, mert az ilyen zónákban az árfolyam dinamikusan tud emelkedni, ellenállások és fékek nélkül. A következő ábrán a bal oldalt lévő négyzetes oszlopok, vagyis a VPVR indikátor is szépen mutatja, hogy a pirossal jelölt ellenállás szint felett egyszerűen elfogynak az ellenállásaink.

Bitcoin bika piac vpvr I Cryptofalka Bitcoin árfolyam vpvr

A Bitcoin bika piac jellegzetessége pedig pontosan az, amikor szinte megállíthatatlanul, ellenállások nélkül tud emelkedni a BTC árfolyama. Tehát a VPVR indikátor szintén alátámaszthatja azt, hogy egy Bitcoin bika piac közelebb lehet, mint gondolnánk.

[box type="download"] A VPVR megerősíti az előző álláspontot, 13 000 és 19 000 dollár között kevés ellenállás található. Ez ebben a zónában dinamikus ármozgást tesz lehetővé.[/box]

 

Bitcoin bika piac és a mozgó átlagok

A tőzsdei kereskedés során ha azt mondja valaki, hogy golden cross, akkor a legtöbb befektető elismerően bólogat és tudja miről is van szó. Ez egy olyan nevezetes mozgó átlagok kereszteződése, melyre a legtöbb befektető aktívan figyel és mer is rá építeni. A Golden cross lényege, hogy igazán hosszú távú árfolyam mozgásokat veszünk alapul, ezekből pedig elkészítünk egy rövidebb és egy hosszabb távú mozgó átlagot. A legtöbb tőzsdei kereskedő az 50 és 200 napos mozgó átlagot használja ehhez a módszerhez. 

A golden cross, vagyis az arany kereszt lényege, hogy amikor a rövidebb távú 50-es mozgó átlag felfele metszi a 200-as mozgó átlagot, akkor bika jelzést ad. Szintén fontos a kereszteződéshez, hogy a mozgó átlagoknak felfele kell mutatniuk!

Bitcoin golden cross, arany kereszt 2020 I Cryptofalka Bitcoin golden cross 2020

Az elmúlt hónapokban többször adott ezen mozgó átlagok kereszteződése falsnak tűnő eredményeket, viszont fontos kiemelni, hogy akkor még nem teljesült a mozgó átlagok felfele való irányultságának feltétele! 

Érdekességként egy meggyőző Bitcoin golden cross a múltból, még 2015-ből. Majd egy jó 200$-19000$-os bitcoin bika piac.

Bitcoin golden cross, arany kereszt 2015 I Cryptofalka Bitcoin golden cross 2015

[box type="download"] Megtörtént a nevezetes mozgó átlagok kereszteződése, a golden cross már a Bitcoin bika piac előszelét mutathatja.[/box]

 

Bitcoin bika piac és az Ichimoku felhő

Másik hasznos indikátor, amely hosszú távra becslést tud adni, az az Ichimoku indikátor. Egy olyan indikátorról van szó, amely a mozgó átlagokhoz hasonlóan a múltbeli hosszú távú gyertya mozgásokból próbál álláspontot foglalni. Alapvetően akár teljes kereskedési stratégia kialakítására is használható, de én személy szerint a felhő részét szoktam használni. Ezt kiegészítve a hagyományos mozgó átlagokkal.

Ha érdekel az Ichimoku indikátor itt tudsz róla többet tanulni. ➡️ Ichimoku indikátor oktatás

Az előző heti Ichimoku bika jelzés 2016-ban, 600 dollárnál volt. Majd 2018 elején, 6000 dollárnál adott medve jelet. Vagyis látszik, hogy bőven megkésve, már jóval a medve piac indulása után mutatott negatív jelet. De még így is egy jó 1000%-os növekedést teljesen szépen jelzett egyetlen vétel és eladással.

Bitcoin bika piac ichimoku felhő I Cryptofalka Bitcoin bika piac ichimoku felhő

Az ábrán látható, hogy most 2020-ban az árfolyam éppen kinyúlt egy gyertyával a felhő fölé. Fontos lenne, hogy tudjunk még több heti gyertyát ez felett tartani, jelenleg még éppen a határon egyensúlyozik a mostani heti gyertya. Viszont ha sikerül akár egy több hetes oldalazást a 11 500 dolláros heti felhő felett eltöltenünk, akkor az a 2016-hoz hasonló bika jelet adhatja újra.

[box type="download"] Az Ichimoku felhő szerint is a bika piac határán lehet a Bitcoin árfolyama.[/box]

 

Bitcoin bika piac összegezve

Egy bika piac meghatározásához igazán hosszú távú mutatókat kell néznünk, hogy eltudjunk tekinteni a rövid távú árfolyam ingadozásoktól. Így van lehetőségünk arra, hogy akár hosszú hónapok vagy évek ármozgásáról kapjunk képet.

Ha felvonultatjuk a technikai elemzés repertoárját a trendünk meghatározásához, az látható, hogy a mostani pozitív emelkedéssel a legtöbb indikátor azt valószínűsíti, hogy a bika piac határán lehet a bitcoin árfolyama. Ez persze rövid távra semmilyen becslést nem ad, viszont hosszú távra vetítve igazán asszimetrikus hozam/rizikó aránnyal kecsegtethet a vezető kriptovaluta.

[box type="bio"] Szeretnél belevágni a Bitcoin kereskedésbe, érdekelnek a kriptovaluták, de félsz egyedül belekezdeni? Rendelkezel már digitális valutával, de a szakmai tudásodon szeretnél csiszolni a nagyobb profit érdekében? Egyedi problémáddal kérnél segítséget egy szakértőtől? Akkor jó helyen jársz! Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! ➡️ Bitcoin és kriptovaluta konzultáció[/box]

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete - Ebook
  3. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  4. Így vásárold első bitcoinodat Binance tőzsde segítségével
  5. Földbe döngölte a fiat pénzeket a hazai sztárbefektető is
  6. Ezek a Bitcoin és kriptovaluta kereskedés legfőbb alapjai

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.09% $67,418.52
Ethereum ETH -3.51% $3,703.1
BNB BNB -2.04% $595.84
Solana SOL -4.88% $165.48
XRP XRP -0.39% $0.5234
Dogecoin DOGE -3.20% $0.1604
Cardano ADA -3.50% $0.4618
Litecoin LTC 0.21% $85.96
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!