Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Miért lehet a bitcoin a legjobb értékmegőrző befektetés?

Miért lehet a bitcoin a legjobb értékmegőrző befektetés?

A fiat pénzek fundamentális problémáinak bemutatása után (1.rész), ma megnézzük miért lehet a bitcoin az egyik legjobb értékmegőrző befektetés. 💰(2.rész)

Az aranyra és az olajra hagyományos értékmegőrző eszközként tekintünk. Mivel ezek véges erőforrások, így megbízható menekülőként szolgálhatnak a fiat pénzek inflációja ellen. Ennek eredményeképp az értékeiket a keresleten és kínálaton túl ez a tény is meghatározza. Az utóbbi 75 évben az amerikai dollár szintén megbízható értékmegőrző volt. Ez egyrészt a FED viszonylag jó menedzsmentjének, másrészt pedig az USA gazdaság erősségének és hírnevének volt betudható. 

Mindezen túl, úgy gondoljuk, fundamentális problémák vannak az arannyal, olajjal és az USA dollárral egyaránt, ami az értékmegőrző tulajdonságukat illeti. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy miért a bitcoin befektetés jelentheti az egyetlen hosszú távú védelmet az infláció ellen.

 

Mi a probléma az olajjal?

Az olaj már nem feltétlen egy megbízható értékhordozó. A frakkolás technológia fejlődése drámai módon megnövelte az olajellátást, valamint megkérdőjelezte a Hubbert-csúcs elméletet és más olajcsúcs elméleteket. Kiderült, hogy sokkal több olaj van a Föld alatt, mint bárki valaha is gondolta volna. Amellett, hogy egyre több az olaj, a globális erők egyre inkább azon vannak, hogy csökkentsék a globális keresletet, például megújuló energia iránti elkötelezettség és sok országban a szén ökológiai lábnyomának csökkentésére való törekvés által.

Az olaj fizikai jellegéből adódóan hirtelen és súlyos negatív keresleti sokkal szemben kimondottan kényessé válik. Ha a kereslet megszűnik, az olajat, amelyet egyébként elfogyasztottak volna, tárolni kell. Ez általában nem jelent problémát, hacsak a keresleti sokkk nem olyan meredek és hirtelen, hogy eredményeként a kínálat túlsúlya elárasztja a rendelkezésre álló tárolási infrastruktúrát.

Pontosan egy ilyen forgatókönyv történt április 20-án, egy hónappal az Egyesült Államok világjárvány miatti lezárása után. Az olaj iránti kereslet olyan rohamosan csökkent, hogy az olaj tulajdonosai hirtelen azon kapták magukat, hogy raktárak után kutatnak. Amikor a tárolási kapacitás kimerült, a még hordókkal rendelkezőknek nem maradt más választásuk, mint fizetni az embereknek, hogy elvigyék az olajat. Ennek következtében az olaj futures ára negatív tartományba is benézett. A West Texas Intermediate olaj referenciaértéke -37,63 dolláron zárt. ➡️ Eljött a nap, amikor az olaj ára olcsóbb lett, mint a vízé

 

A probléma az arannyal

Jelenleg az arany megbízható értéktároló és klasszikus inflációs fedezetként szolgál. Az arany készlet ismeretlen, az olajéhoz hasonlóan a kereslet által vezérelt innováció által a kínálat bővíthető.

Napjainkban 197 000 tonna arany van a föld felett, amelynek kétharmadát 1950 óta bányászták ki. Nyilvánvaló, hogy a bányászati technológia hosszú utat tett meg a mederben történő pásztázástól. És ami ma nem lehetséges, vagy nem jövedelmező, az a jövőben még lehet, hogy az lesz. Ezzel nagyban növelve az arany maximális rendelkezésre álló készletét.

 

Az arany ellátás

Az arany fellelhető az óceánokban. Az Nemzeti Óceánszolgálat becslései szerint 1 gramm arany van 100 millió tonna tengervízben. Az arany kinyerése a tengervízből jelenleg megfizethetetlen, de ha az energiaköltségek kellően visszaesnek, vagy az arany ára felértékelődik, vagy ezek valamilyen kombinációja következik be, gazdaságilag megvalósíthatóvá válhat.

Az óceán fenekén szintén fellelhető arany. Az ENSZ Nemzetközi Tengerfenék Hatósága már több tucat fenékfeltárási engedélyt adott a kormány által támogatott vállalatoknak, amelyek lehetővé tették az óceánlemezek vizsgálását. Ez aggodalmat keltett a környezetvédők körében, akik amiatt aggódnak, hogy az eredmények katalizálhatják a mélytengeri bányászatot, új ipari helyszínné alakítva az óceánt.

A földi aranyforrások csak egy része a sokkal nagyobb képnek. Míg az aranykészlet továbbra is szűkösnek számít a Földön, galaxisunkkal kapcsolatban ugyanez nem mondható el.  A tudósok úgy vélik, hogy az aszteroidák rengeteg fémet, köztük aranyat tartalmaznak, és több mint 600 000 aszteroidát és ezek összetételét tartalmazó adatbázist állítottak össze.

A kereskedelmi aszteroidabányászat sci-fi-nek tűnhet, de az űr-aranyláz már elkezdődött. A NASA küldetése, hogy felfedezze a Psyche fém aszteroidát, 2022-ben kezdődik. Az űrvállalkozás ösztönzése érdekében, az USA kormánya már elfogadott olyan jogszabályt, amely lehetővé teszi az aszteroidabányászati vállalatok számára, hogy bármit birtokolhassanak, amit aszteroidákból bányásznak, vagy más módon szereznek be az űrben.  2016 óta pedig az ENSZ Világűr békés felhasználásával foglalkozó bizottsága jogi albizottságának 15. napirendi pontjaként az űrforrásokat foglalja magában. Ha az elkövetkező évtizedekben a technológiai fejlődés oly mértékben előrehalad, hogy gyakorlati és megbízható hozzáférést biztosítson a földközeli aszteroidákhoz, az hatalmas, pozitív ellátási sokkhoz vezethet az arany piacán.

Hordozhatóság: A pandémia közepén fokozottan nehéz az aranyat mozgatni. Ugyanez igaz egy háborúra vagy ha megváltozik a kormányzati hozzáállás a tulajdonjogaidhoz. További ajánlott cikkünk a témában ➡️ Idővel a Bitcoin az aranynál is jobb értékörzővé válhat

 

A megoldás a bitcoin befektetés lehet

A fentiekben tárgyaltuk az USA dollár, az olaj és az arany problémáit. Most beszéljünk a megoldásról, de előbb állapítsunk meg néhány általános elképzelést és némi perspektívát a pénzzel kapcsolatban:

 • A pénz technológia. Sokan úgy gondolják, hogy évezredekkel ezelőtt találták fel a cserekereskedelem korlátjainak megoldására.
 • Mint bármely technológiát, a pénzt is mindig lehet javítani és fejleszteni. Az emberek a kezdetektől fogva folyamatosan fejlesztették a pénzt, a kriptográfia csak a legújabb iteráció.
 • Sok minden volt pénz az évek során, például kagyló, gyöngy, fém, fém alapú papír stb. Végül is a pénz közös megegyezés alapján bármi lehet.
 • A bitcoin a világ első internetes pénze, azaz az internetre szánt pénz. Ugyanúgy működik, mint az e-mail, ami nem minden más pénzforma esetében érvényes.
 • A kriptovaluták, mint a bitcoin, hálózatot képeznek és a Metcalfe törvénye alapján kell értékelni őket. A vállalatok értékelésére alkalmazott módszerek például a diszkontált cash flow modellek egyszerűen nem fognak működni.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Visszatérve a megoldáshoz, bár az arany a klasszikus inflációs menedék, vannak olyan kényszerítő okok, melyek miatt a bitcoin befektetés készen áll a staféta átvételére. A bitcoin nem csak véges mennyiségben rendelkezésre álló árucikk, ez az egyetlen ismert árucikk az univerzumban, amely determinisztikus és fix ellátással rendelkezik. Ennek eredményeként a bitcoin nincs alárendelve azoknak a potenciális ellátási sokkoknak, amelyekkel az arany (vagy bármely tárgyi árucikk) a jövőben szembesülhet.

A kibányászott arany kínálata bővül a kereslettel. Az 1835 óta halmozott aranytermelés egyértelműen szemlélteti ezt a kérdést. Az arany utánpótlás rugalmas és nem fogy el a közeljövőben.

 

A bitcoin az első olyan befektetés az univerzumban, ahol a kínálat nem követi a keresletet

 A bitcoin iránti kereslet nem bővíti és nem is bővítheti a kínálatot.

Ezen kívül a bitcoin rendelkezik az összes többi olyan tulajdonsággal, amely értékessé teszi az aranyat. Valójában ezekben a tulajdonságokban jobban is teljesít az arannyal szemben modern, digitális mivoltából kifolyólag.

Ritkaság, tartósság, hordozhatóság, oszthatóság, tárolhatóság, hamisíthatóság, adoptáció. Nagyjából ezek azok a követelmények, aminek egy jó értékörző fizetőeszköznek meg kell felelnie. A Bitcoin pedig jelenleg egyetlen egyben van nagyban lemaradva az aranytól. Ez pedig nem más, mint a körforgásban lévő érték. 

Mint láthatjuk, a bitcoin sokkal inkább képes az arany feladatát ellátni. Technológiai körökben elterjedt vélekedés, hogy ha egy termék 10-szer jobb, mint a legközelebbi helyettesítő, akkor az lenyomja a versenytársát. A bitcoin úgy működik, mint az e-mail, határok nélküli és soha nem alszik. Bármilyen összeget el lehet küldeni a világ bármely pontjára az interneten keresztül. Ez nem csak hordozhatóvá, hanem ellenállóvá teszi a cenzúrával szemben. Nem nehéz bitcoint mozgatni járvány, háború vagy kormányváltás közepette.

A bitcoin elsőként oldja meg az úgynevezett kétszer költés problémáját, így úttörőnek számít a digitális értékhordozók kategóriájában, továbbá ez az első aranyhoz hasonló értékmegőrző tulajdonságokkal rendelkező eszköz.

 

Határ a csillagos ég

Az infláció elkerülhetetlen. A bankban tartott pénz elfogy. Az olyan eszközökbe fektetett pénz, mint az ingatlan vagy a tőzsde, folyamatosan lépést fog tartani. Az arany vagy bitcoin befektetés nagy valószínűséggel túléli a gazdasági csapásokat. A bitcoinban tartott pénz pedig  akár lekörözi az arany befektetéseket is.

Igaz, hogy az arany több évezredes előnnyel és erős bizalmi alapokkal rendelkezik. Ennek eredményeként ez lehet a megfelelő rövid és középtávú választás a kockázatkerülők számára. A bitcoin fiatal, ezért bizonyos jogrendszerekben mind technológiai, mind politikai kockázatot hordoz magában.

Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy a bitcoin felzabálja majd az aranyat és ez a történet drámai lesz a következő évtizedekben. A technológiai adoptáció mértéke exponenciálisan növekszik. A szoftver felzabálja a világot és a menüben az arany is ott szerepel.

A bitcoin máris jelentős sikert ért el az arannyal szemben. A whitepaper megjelenése óta 200 milliárd dollár feletti piaci kapitalizáció egy évtized alatt. Jelenleg a föld feletti arany piaci kapitalizációja 9 billió dollár. Ha egy arany keretet használunk a bitcoin értékének meghatározásához, és a bitcoin ezen az úton halad tovább, akkor az ára a bikás forgatókönyv szerint 45-szörösen alulértékelt. Másképp fogalmazva, a bitcoin ára 45-szörösére tudna emelkedni a mai árszintről, ami azt jelenti, hogy a jövőben nem kizárt az 500 000 dolláros ár egy bitcoinért.

És mindez még nem veszi figyelembe annak lehetőségét, hogy a bitcoin kiszorítja a kormányok által tartott 11,7 billió dolláros fiat devizatartalék bizonyos részét.  Ha a központi bankok elkezdik diverzifikálni külföldi fiat állományaikat akár részben bitcoinra (mondjuk 10%-ra), akkor a 45-ös szorzót felfelé módosíthatjuk 55x vagy 600 000 dolláros bitcoinra.

Lénárd

 

További ajánlott témáink a Bitcoin befektetés témakörben:

 1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
 3. Idővel a Bitcoin az aranynál is jobb értékörzővé válhat
 4. Így védekezz a pénzügyi válság ellen egy szakértő szerint
 5. Igazán bullish a Fidelity tanulmánya a Bitcoin befektetésről
 6. Végzetes lehet a FED által fűtött infláció hatása Pomp szerint

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.28% $61,240.13
Ethereum ETH -0.34% $3,377.41
BNB BNB -0.08% $573.61
Solana SOL 7.55% $135.28
XRP XRP 0.65% $0.4775
Dogecoin DOGE 1.13% $0.1226
Cardano ADA 2.09% $0.3871
Litecoin LTC -1.88% $70.6
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!