Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Öt év börtön járt az észak-koreai szankciók megsértéséért

Öt év börtön járt az észak-koreai szankciók megsértéséért

Az orosz-ukrán konfliktus széles körben ismertté tette az átlagember számára is, hogy mivel jár, ha a világ többi része elítél egy politikai magatartást és ennek következményeként szankciókkal súlyt egy országot. De vajon ezen szabályok megszegése börtönbüntetéssel sújtható? Mi köze ennek Észak-Koreához és mit keres mindez egy kripto hírportálon? Megmutatjuk!

 

Észak-Korea és a szankciók

A gazdasági és pénzügyi szankciók alkalmazásának módszere nem számít újkeletűnek a történelemben. Észak-Koreával szemben az Európai Unió már 2006 óta tart fenn különböző tilalmi korlátozásokat, amely többek között nyersanyagok importjára, a luxus termékek exportjára vagy éppen pénzügyi segítségnyújtásra irányulnak. Hasonlóan az ENSZ és az Egyesült Államok is több rendelkezéssel és eltérő területeken tart fenn évtizedek óta szankciókat. Ennek oka főként Észak-Korea 2006-ban megtartott első nukleáris kísérletében keresendő és a cél az lenne, hogy az ország vezetése hagyjon fel az atomkísérletekkel. Mivel ezek eddig nem történtek meg, így továbbra is élnek a tilalmak.

 

Észak-Korea és a blokklánc

Ezen gazdasági és pénzügyi korlátozások megsértése ugyanakkor komoly jogi következménnyel járhat és akár börtönbüntetéssel is sújtható. Az már az Oroszországot érintő pénzügyi szankciók kapcsán is felmerült, hogy ma már rendelkezésére áll a világnak egy olyan eszköz, amellyel ezek a korlátozások részben megkerülhetők. Ez pedig a blokklánc technológia és a kriptovaluták. A rendszer eredendő sajátossága a decentralizáltság, így annak tilalma is szinte lehetetlen, de legalábbis nehézkes. A kérdés csak az, hogy a felhasználók mekkora százaléka rendelkezik azzal a tudással, aminek köszönhetően ki tudja használni a kriptovalutákban rejlő lehetőséget a szankciók megkerülésére. Ha nem ismerik, akkor meg lehet őket tanítani, csak ez éppen a szankciók megkerülését jelentheti és ezáltal büntethető.

észak korea szankció I Cryptofalka Forrás: cryptopato.com

Virgil Griffith, aki maga is Ethereum programozó volt, Észak-Koreában tartott egy előadást arról, miként működik a blokklánc és milyen előnyöket rejt a koreaiak számára. Ezt viszont egy amerikai bíróság a szankciók megsértésének vette, mivel átadta azt a tudást, amellyel a pénzügyi szankciók megkerülhetőek. Ráadásul az Egyesült Államok állampolgárainak tilos az országba utazni, tehát ott sem lehetett volna. Ez a magatartás pedig az Igazságügyminisztérium szerint súlyos vétség és ezért 63 hónap börtönbüntetésre és 100.000 dollár bírság megfizetésére ítélte Griffitht.

Nexo kriptovaluta váltó

 

Észak-Korea és a kripto

Virgil Griffith még 2019 áprilisában járt Észak-Koreában a Pyongyang Blokklánc és Kriptovaluta Konferencián, ahol az előadását is tartotta. Úgy vélte, hogy nincs azzal semmi gond és teljesen jogszerű, ha egy blokklánc szakértő egy konferencián népszerűsíti a technológiát és a bányászat illetve a kereskedés mellett érvel. A new yorki ügyészségnek erről más volt a véleménye. A tárgyaláson bemutatták ugyanis az alábbi képet, amelyen Griffith épp az előadását tartja a konferencián. A kép jobb alsó sarkában kiemelve jól látható viszont a ,,No Sanctions!”, azaz a ,,Nincs szankció!” felirat.

Észak-Korea - szankciók | Cryptofalka Forrás: bitcoinist.com

 

Ezt kétségtelenül elég nehéz nem úgy értékelni, mint aki a pénzügyi szankciók megkerülésének módját népszerűsítené. Bár aki tartott már valaha előadást ismeretlen nézők előtt, az azt is tudja, hogy illik felkészülni a ,,hallgatóságból” és rájuk szabni az előadást és ő lényegében ezt tette. Igaz persze, hogy ezzel meg is sértette országa törvényeit.

A tény ugyanakkor, hogy Észak-Koreában blokklánc konferenciát tartanak elég bizonyíték lehet arra, hogy már Griffith nélkül is rájött a koreai vezetés a technológiában rejlő lehetőségekre. Nemzetközi források megerősítették, hogy Kim Dzsongun hacker csapata 2019 és 2020 között 316,4 millió dollár értékű virtuális pénzt lopott, amelyet a nukleáris rakéta program fejlesztésére fordítottak.

 

Összegzés

A nemzetközi szankciók megsértése bizony komoly következményekkel járhat. A blokklánc ugyanakkor bebizonyította, hogy képes szélesre tárni az ajtót a világ előtt. Az, hogy ezt gonosz célokra is fel lehet használni még önmagában nem teszi feleslegessé a rendszert. Sőt. Talán még fontosabbá válik, ha arra gondolunk, hogy az egyes állampolgárok a saját kezükbe vehetik pénzügyi helyzetük irányítását. Éljenek akár Észak-Koreában, az USA-ban vagy Magyarországon.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Nexo kriptovaluta valto 100 dollár

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.82% $61,305.06
Ethereum ETH -1.69% $3,020.85
BNB BNB -0.82% $533.48
Solana SOL 1.00% $135.43
XRP XRP 0.98% $0.4995
Dogecoin DOGE -3.09% $0.15
Cardano ADA -0.85% $0.4505
Litecoin LTC 0.76% $79.78
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!