Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Vonzóbb és hasznosabb lehet a CBDC mint a fiat valuta

Vonzóbb és hasznosabb lehet a CBDC mint a fiat valuta

A hagyományos valuták digitalizálása, mint az euró, CBDC -ként növelheti nemzetközi vonzerejüket - állítja az Európai Központi Bank.

Az Európai Központi Bank (EKB) legújabb jelentésében azt állítja, hogy az európai pénz globális vonzerejének megtartásához szükség van annak digitalizására. A digitális fizetőeszköz létrehozásának elmulasztása veszélyeztetné a pénzügyi stabilitást - figyelmeztet az EKB. A szabályozókat aggasztja az a kilátás, hogy a technológiai óriások uralják a fizetéseket a „mesterséges valutájukon” keresztül.

 

Az EKB megvizsgálta az euró szerepét a CBDC projekt tükrében

A fiat pénznemek globális vonzereje a gazdasági fundamentumoktól függ, de a digitális pénz egyes jellemzői elősegíthetik azok bevezetését a kibocsátó joghatóságon túl is - jegyezte meg az Európai Központi Bank (EKB), az euró nemzetközi szerepének nemrégiben készített áttekintésében. A különleges tervezési jellemzők ösztönözhetik a gazdasági szereplőket, hogy a digitális eurót fizetőeszközként, elszámolási egységként és értékraktárként használják - mondja a szabályozó.

EKB CBDC I Cryptofalka Forrás: https://blockchain.news/

A biztonság kulcsfontosságú jellemző, hangsúlyozza a bank, mivel a központi bank digitális pénzneme (CBDC) követelés lenne a kibocsátó mérlegében, és mérsékelhetné a hagyományos, határokon átnyúló ügyletekhez kapcsolódó kockázatokat. A CBDC alacsonyabb tranzakciós költségekkel járna, kiterjesztené a fizetési szolgáltatásokhoz való hozzáférést és csökkentené a közvetítői díjakat. A CBDC-vel lényegében hatékonyabbá és olcsóbbá válhatnak a pénzátutalások.

Az euróövezet központi bankja úgy véli, hogy a CBDC részben vagy teljes mértékben, az instabil nemzeti valuták helyettesítésére is képes a gyenge gazdaságú országokban. Helyi fizetési eszközzé, takarékossági eszközzé, és végül elszámolási egységgé válhat. A digitális pénznem megkönnyítené az elektronikus számlák, nyugták, személyazonosságok és aláírások használatát.

 

Az EKB aggódik a fizetéseket uraló külföldi tech-óriások miatt

Az Európai Központi Bank hangsúlyozza, hogy a CBDC hozzájárulna a belföldi fizetési rendszerek autonómiájának fenntartásához. Másrészt, ha a központi bank nem hozza létre a digitális valutát, az a pénzügyi rendszer stabilitását is veszélyezteti. A jelentésben a CBDC -ről készített tanulmány szerzői, Massimo Ferrari és Arnaud Mehl, figyelmeztetnek:

Aggodalomra adhat okot egy olyan helyzet, amikor a belföldi és a határokon átnyúló fizetéseket a nem belföldi szolgáltatók uralják, ideértve azokat a külföldi technológiai óriásokat is, amelyek potenciálisan mesterséges valutákat kínálnak a jövőben.

Facebook I Cryptofalka Forrás: https://news.bitcoin.com/

Az olyan vállalatok, mint a globális közösségi média platform, a Facebook, a saját valutájuk fejlesztésén fáradoznak, amelyek népszerűsége nagy ügyfélkörük miatt gyorsan növekedhet. A közgazdászok szerint "ez nemcsak a pénzügyi rendszer stabilitását veszélyeztetheti, hanem magánszemélyek és kereskedők is kiszolgáltatottak lesznek néhány erős piaci erővel rendelkező domináns szolgáltató számára." Ferrari és Mehl úgy gondolja, hogy ez "befolyásolná a központi bankok monetáris politikai megbízatásának és végső hitelezőként való teljesítésének képességét".

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A szerdán nyilvánosságra hozott tanulmány, a digitális valuta alternatív tervezési lehetőségeit is feltárja, megjegyezve, hogy sajátos jellemzők határozzák meg a CBDC elérhetőségét és nemzetközi szerepét. E jellemzők között szerepel az együttműködés képessége a nem belföldi fizetési rendszerekkel, a felhasználók anonimitása, valamint az online és offline átutalások és elszámolások mögöttes mechanizmusa.

A digitális euró hozzájárulhat az euró globális vonzerejének erősítéséhez, de nem változtatná meg azokat az alapvető erőket, amelyek meghatározzák a nemzetközi valuta státuszát, például a stabil alapokat, a kibocsátó gazdaság nagyságát és a pénzügyi piacok likviditását - zárja a jelentés.

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Összegzés

Az EKB még nem kezdeményez digitális europrojektet. A tisztviselők korábban jelezték, hogy a Kormányzótanács döntése 2021 közepe körül várható. Azonban már néhány nemzet dolgozik már a CBDC kibocsátásán, köztük Kína, az Egyesült Államok és Oroszország.

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.59% $63,445.92
Ethereum ETH -1.74% $3,113.46
BNB BNB -2.66% $553.46
Solana SOL -8.34% $139.15
XRP XRP -1.96% $0.4964
Dogecoin DOGE -1.28% $0.1623
Cardano ADA -2.51% $0.4597
Litecoin LTC -2.46% $78.32
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!