A dollár vásárlóerejének 97%-át vesztette el a Bitcoinnal szemben

Szerző: | febr 23, 2022 | Kriptovaluta

Az infláció egy kiemeltelen fontos téma. A fiatpénzek pedig nem vizsgáznak valami fényesen a Bitcoinnal szemben, ha a vásárlóerőt nézzük.

 

Drámai zuhanáson van túl a dollár az elmúlt öt év során

Megalakulása óta a Bitcoin (BTC) egyre több befektetőt vonzott. Sokan a Bitcoint a kriptovaluták zászlóshajóját, az infláció elleni fedezetnek tekintik. 2022. február 15-én, kedden az Egyesült Államok dollárja (USD) vásárlóerejének 97,58%-át veszítette a Bitcoinnal szemben, ha csupán az elmúlt öt évet vesszük szemügyre.

Így, ha összehasonlítjuk egy dollár értékét a Bitcoinnal, 1 USD már csak 0,000023 BTC-t ér. A satoshis (a legkisebb bitcoin címlet, ami a Bitcoin 100 milliomod részének felel meg) vásárlások azt mutatják, hogy az amerikai kormány folyamatos pénznyomtatása miatt jelentősen csökkent az amerikai dollár értéke.

Az amerikai dollár vásárlóerejének 97%-át veszítette el a Bitcoinnal szemben

Forrás:andbank.com

 

Az infláció már 85%-kal csökkentette az amerikai dollár értékét az elmúlt 50 évben. Ezzel szemben a Bitcoin értéke (a nagy volatilitás mellett is) viszonylag magas maradt. Ugyanakkor egy kisbefektető számára igen bonyolult lenne, hogy egy egész BTC-t megszerezzen. Részben azért is, mert egy-egy BTC értéke relatív magas, a legtöbb kisbefektető inkább kisebb tételek megvásárlása mellett dönt.

 

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás

 

1 dollárért 75%-kal kevesebb satoshit vásárolhatsz, mint 2 évvel ezelőtt

Ennek megfelelően, a dollár vásárlóereje láthatóan gyengült. Az USA dollárral megvásárolható satoshik mennyisége pedig tovább csökkent, ellentétben a Bitcoin értékének emelkedésével.

Érdemes megjegyezni, hogy a Finbold.com friss jelentése szerint 2020. február 1. és 2022. február 1. között az egy dollárért megvásárolható satoshik száma 10 656-ról 2 638-ra csökkent, ami nagyságrendileg 75,24%-os visszaesést jelent.

Forrás:winfuture.de

 

Ezt a számot úgy kapjuk meg, hogy a Bitcoin dollárban mért árát megszorozzuk 100 000 000-rel, ami a satoshi bitcoinban kifejezett értéket adja ki. A jelentős piaci volatilitás időszakai ellenére az egy dollárért megvásárolható satoshik számának csökkenése a Bitcoin több mint 300%-os áremelkedésével párosult  az előző két évben.

 

Összefoglalva

A dollár inflációja átlagosan 1,38% évente, 1980-ban pedig a legmagasabb mért eredmény, 13,50% volt. Az értékvesztés közvetlenül csökkenti a dollár vásárlóerejét. Ezért egy 1971-ben 1 dollárba kerülő termék 6,49 dollárba került 2021 márciusában, ami 50 év alatt 549%-os árnövekedést jelent. Ezekkel a nyomasztó számokkal szemben pedig alternatívát jelenthetnek a kriptovaluták, igaz a Bitcoinnak még viszonylag rövid ideje volt bizonyítani a dollárral szemben. 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.