Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Bányászok és a felezés utáni BTC ár - van összefüggés?

Bányászok és a felezés utáni BTC ár - van összefüggés?

A felezés előtt rohamosan emelkedik a BTC ár, de kik vannak erre hatással? Csak a klasszikus rövid távú kereskededők? A bányászok? A cikkből kiderül.

 

BTC ár pillanatkép a felezés előttről

Ahogy tovább zajlik a Koronavírus világjárvány, egyes európai országokban enyhülnek az óvintézkedések, egyre több szem szegeződik a kriptovalutákra és azon belül is a 10 napon belül esedékes Bitcoin blokk jutalom felezésre.

Mi is a felezés? A felezés egyike a Bitcoin pénzügyi szabályainak, miszerint minden 4 évben megfelezik a bányászatért járó összes kibocsátott jutalmat. Jelenleg 12,5 BTC kerül kiadásra minden 10 percben, május 11-től ennek már csak a fele, 6,25 BTC. A következő felezés a Bitcoin történelmében a harmadik lesz.

A befektetések értékére nézve bikapiacra utalóak a kilátások, a BTC ár jelenleg az előző havi csúcshoz képest 23%-ot emelkedett és 9000$ körüli értéken áll.

A jövőre való tekintettel vegyesek a prognózisok. Egyesek, pl. PlanB (a "Stock to Flow" modell szerzője) szerint növekedni fognak az árak, ahogy azt egy Tweetjében írta is:

"Véleményem szerint a Bitcoin 2020-as felezése olyan lesz mint a 2012-es és a 2016-os. A jelenlegi S2F modell alapján 10-szeres áremelkedésre számítok (nagyságrendileg, nem pontos érték), 1-2 évvel a felezés után."

Míg mások szerint, mivel a felezés ténye és ideje már ismert, a  jelenlegi árak már előre tartalmazzák annak hatását.

 

A kriptovaluta bányászok szerepe

Bika vagy medve piacok esetén alapvetően a spekuláció a BTC ár változásának mozgatórugója, de mellette a kereslet és kínálat viszonya sem elhanyagolható. Itt jönnek képbe a bányászok, akiknek kiemelten fontos szerepe van ebben az egyensúlyban.

Az eladási és vételi nyomást jellemzően a rövidtávú ügyletek jelentik, azonban a piaci szereplők közül a bányászok azok, akik folyamatos eladási nyomást gyakorolnak azzal, hogy újonnan termelt Bitcoinokat hoznak forgalomba. A kereskedők rövid távú volatilitásával szemben ők az ellátási oldalról diktálják az árakat.

Természetesen az igazság nem ennyire fekete fehér: a bányászok egyben ki vannak téve a volatilitás hatásainak is. Ez diktálja ugyanis, hogy melyik bányász tud a ringben maradni és melyik megy tönkre. Jó példa erre a március 10-i eset, mikoris a bányászási nehézségek miatt sokan eladásra kényszerültek.

 

A bányászok viselkedése - részletesen

Bizonyos tranzakciós minták elemzésén keresztül lehetséges az információk extrapolálása és ezáltal kereskedési stratégiák kigondolása. Joe Nemelka (a CryptoQuant adatelemzője) Cointelegraph-nak adott interjújából például kiderül, hogy ha a bányászok Bitcoint vonnak be a tőkeáramlásba, akkor az volatilitást jelez előre. Ezt mutatja a lenti ábra is: 2019 nyarán és telén többször is 6% felett volt a bányászok bevonásának és a teljes tőkeáramlásnak az aránya:

Ilyen viselkedésre számos ok létezik, ennek monitorozása, a befektető kedv megfigyelése mellett esszenciális a divergenciák és finom trendváltozások észrevételéhez. Például, amennyiben egy bika piacon abnormálisan magas a bányászok bevonódási aránya, úgy várható, hogy a bányászok profitálni akarnak és bizonyos árszinteken eladási nyomást fognak gyakorolni.

Egy hasonlóan hasznos adat a Bányász Pozíciós Index (Miner Position Index), melyből az látszik, hogy mikor adnak el és mikor tartják Bitcoinjaikat a bányászok. Ez szerint ennek is erős hatása van a BTC árára.

 

A BTC ár és a jövő

Lesz-e tehát emelkedés?

Jellemzően szokott lenni, az elmúlt időszakokban ezt figyelhettük meg, ugyan a történelem nem mindig ismétli meg önmagát. Ez mellett rendelkezésre áll rengeteg on-chain adat, melyek segíthetik az elkövetkező időszakban való navigálást, a piac alapvetően nem változott 2016 óta.

A CryptoCompare adatai szerint 2016-hoz képest a napi kereskedelmi értékek 2020-ban 10-szer nagyobbak. Akkor a teljes napi Bitcoin kereskedelem értéke 1 milliárd $ volt, 2020 márciusában pedig 21,6 milliárdos rekorddal zárt.

[buzzsprout episode='3254668' player='true']

Mindezeket figyelembe véve elmondható, hogy egyre több a piaci szereplő, akik egyre nagyobb összértéket vontak be a kereskedelembe. A piac sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Az adatok révén a piac átláthatóbb, kiszámíthatóbb. Az eladási nyomás csökkent a bányászok részéről, elképzelhető, hogy nem lesz akkora emelkedés, mint a legtöbben várnák.

Az is lényeges, hogy a koronavírus hatása nem a megszokott változásokat idézte elő. Feltételezhetjük, hogy a korábbi trendek nem érvényesek minden esetben. A stratégiák kialakításakor érdemes mindig a nagy egészet nézni és körültekintően használni az on-chain adatokat.

Forrás: cointelegraph.com

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Eljött a nap, amikor az olaj ára olcsóbb lett, mint a vízé
  3. Starbucks és McDonalds teszteli a kínai digitális yüant
  4. Komoly módosítások a Facebook Libra kriptovalutájánál
  5. Blockchain technológia, már a Telsa és a BMW is használja
  6. A Huawei fogja segíteni a kínai blockchain adoptációt
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.14% $61,487.56
Ethereum ETH -2.97% $2,989.14
BNB BNB 1.40% $552.74
Solana SOL -6.34% $130.69
XRP XRP -1.76% $0.4906
Dogecoin DOGE -8.19% $0.144
Cardano ADA -3.26% $0.4422
Litecoin LTC 1.62% $80.01
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!