Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A blokklánc biztonságos használatának titkai

A blokklánc biztonságos használatának titkai

A blokklánc technológia néhány éven belül a feje tetejére állíthatja az egész világot. Márpedig ez csak akkor lesz lehetséges, hogy ha a blokklánc biztonsági rendszere képes lesz a folyamatos támadásokat hárítani. A Bitcoin már bizonyított. Ebben a cikkünkben megnézzük, hogy a blokklánc technológia miért is különleges ebből a szempontból.

 

Blokklánc biztonság - mit kell tudni róla?

A biztonság a blokklánc rendszer alap alkotóeleme. A blokklánc feleslegessé teszi az ellenőrző fél szerepét, mivel alapból biztosítja a szabályok betartását és az adatmegosztások folyamatát. A blokklánc jegyzi az összes folyamatot és a kriptográfiai eljárások alapján hamisíthatatlanná teszi őket. Az egész elosztásra kerül a résztvevők teljes hálózatán. Egy folyamat befejeződésének feltétele, egy új folyamat megkezdése. A tranzakció feldolgozásához egy újabb blokk jön létre, ami hozzákapcsolódik az előzőhöz. A blokkok egyedi kódkulcson keresztül kapcsolódnak egymáshoz.

Az eredmény egy blokklánc (innen a Blockchain név), ahol minden blokk  a saját "adat-történelmével" a teljes lánc történetének részévé válik. Minden új blokk egy újabb fejezettel bővíti a lánc történetét. Az egész lánc visszakövethető, de nem változtatható meg, a manipulációnak a lehetősége kizárt.

Forrás: https://cointelegraph.com

 

Hogyan működik a Bitcoin blokklánc?

Sok blockchain változat létezik, ezért nézzük meg a leghíresebb Coin, a Bitcoin-blokklánc működését.

A Bitcoin blokklánc: Aki vásárolni akar valamit és Bitcoinnal szeretne fizetni, egy szoftvert használatára lesz szüksége (pénztárca), amely hozzáférést biztosít a blokklánchoz.

Ha a vásárlót érdekel egy termék, akkor annak árát Bitcoinban el kell juttatnia az eladónak, hogy megkapja a terméket. Ehhez engedélyezi a nyilvános kulcson keresztül (Public Key) a Blockchain-nek, hogy emelje le a Bitcoinokat a pénztárcájából és tegye az eladó pénztárcájába.

Ez elindít egy folyamatot az egész blokkláncon. A hálózati számítógépek a blokkok történetének alapján ellenőrzik, hogy a vevőnek elegendő Bitcoinja van-e a pénztárcájában, amit el tud küldeni az eladó pénztárcájába. Azt is ellenőrzik, hogy az eladó jogszerűen rendelkezik-e az eladni kívánt termékkel. Ha ezek rendben vannak, a vevő kérelmét új blokkba csomagolják. A tranzakciókhoz egy program úgy nevezett Hash értéket rendel hozzá. Ezután létrejön egy új blokk, amely egy bizonyos számú tranzakcióból áll és amelyekből a végső Hash érték generálódik.

Noha a párhuzamosan zajló tranzakciók meglehetősen ellentmondásosak lehetnek, azok egy már érvényesített blokkokból álló blokkláncon már nem jelentenek problémát. Az ellentmondásos tranzakciókat már az első lépéseknél törlődnek a blokkból.

Egy 1 MB-os blokkba körülbelül 1400 tranzakciót képes tárolódni. A végső Hash érték a teljes új blokk fejlécének (Headers) részévé válik. Ezzel biztosítva, hogy a vevő a Bitcoinjait nem tudja újra elkölteni, illetve az eladó sem tudja ugyanazt a terméket újra értékesíteni.

Forrás: https://cointelegraph.com

 

Bányászat a blokkláncon

Ezután a blokkláncra kötött számítógépek megpróbálják feltörni a blokk kódját.

Ezt csak úgy tudják megtenni, ha az összes lehetőséget kipróbálják. Ez óriási mennyiségű számítási kapacitást (és így energiafogyasztást) jelent, de az úgynevezett bányászok hajlandóak ezt az árat megfizetni, hiszen erőfeszítéseiket a rendszer megjutalmazza. Azok a „bányászok”, akik az elsőként a lehetőségek millióinak kipróbálásával találnak rá a megoldásra jelenleg 25 darab Bitcoin jutalomban részesülnek. Ezt a folyamatot Proof-of-Work alapú érvényesítésnek nevezzük.

A bányászok tehát Bitcoinokat "bányásznak".  Nem csákányokkal, ásókkal és aranymosó szitákkal, hanem hatalmas gépfarmokkal (speciális videókártyák ezreivel), amelyek elegendő számítási teljesítménnyel rendelkeznek a Bitcoinok sikeres kereséséhez. A többi számítógép már könnyedén meggyőződhet a találat sikerességéről, hiszen a számítás feladatokat visszafelé már sokkal könnyebben elvégezhetők. A blokk érvényessége tehát már könnyedén bebizonyítható. Az adatok végig titkosítva maradnak. Ha egy blokkban egy tranzakciót valaki meg szeretne változtatni, akkor a blokk Hash értéke is változna, de a fentiek alapján láthatjuk, hogy ez a rendszer felépítésének köszönhetően lehetetlen.

A Blockchain technológia kiválóan felveszi egy valuta szerepét is, ami a központi intézményektől függetlenül biztosítja, hogy a vevő pénzét csak egyszer költse el és, hogy az eladó csak egyszer tudja az adott terméket értékesíteni. De ne feledjük el, a blokklánc technológia még ennél is jóval több! Elvileg minden értékes terméket vagy szolgáltatást biztonságosan regisztrálhatunk a blokkláncon keresztül és közvetlenül az érintett felek között kereskedhetünk velük, teljesen biztonságosan. Ezzel a technológiával a lehetőségek szinte végtelenek. A blokklánc alkalmazási módjairól itt olvashattok: Mire is jó a blokklánc? – Alkalmazási megoldások a gyakorlatban.

Germán Péter

A háttérkép tulajdonosa a cointelegraph.com oldal.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -7.21% $63,099.26
Ethereum ETH -9.98% $3,227.73
Solana SOL -15.97% $174.87
BNB BNB -10.51% $510.17
XRP XRP -4.48% $0.5844
Cardano ADA -11.01% $0.6065
Dogecoin DOGE -13.26% $0.1278
Litecoin LTC -7.11% $78.51
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!