Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Jönnek a kvantumszámítógépek! Fenyegetés-e ez a blokkláncra?

Jönnek a kvantumszámítógépek! Fenyegetés-e ez a blokkláncra?

Egy szakértő szerint 3 dolgot azonnal meg kell oldania a blokklánc projekteknek, hogy elkerüljék a kvantumszámítógépek jelentette fenyegetést a blockchain világára

 

Már most szükség van a fejlesztésekre a kvantumszámítógépek miatt a blokkláncban is

Xinxin Fan az IoTeX platform kriptográfiával és IoT-vel foglalkozó vezetője november 7-én hozott nyilvánosságra egy publikációt a témában az International Business Times-ban. Itt arra biztatta a blockchain technológia fejlesztőit, hogy legyenek naprakészek a kvantumszámítógép fejlődésével.

Kiemelte hogy ugyan a kvantumszámítás rövid távú fejleményei még kezdő lépések csupán. Viszont Fan szerint a blokkláncoknak lépést kell tartaniuk az új technológiával annak érdekében, hogy a kvantumszámítógépek túllépjék a blokklánc jelenlegi határait.

kvantumszamitogep forrás: http://www.innoteka.hu/cikk/kvantumszamitogep_a_jovo_szupermasinaja.1868.html

 

A szakértő szerint 3 fő terület van, amiben minél előbb fejlesztenie kell a jelenlegi blokklánc projekteknek, hogy elkerüljék a fenyegetést.

Ezek a következők: "kvantum-rezisztens kriptográfia", a kriptográfia rugalmassága és a blokkláncok irányítása. 

 

A kvantum-rezisztens kriptográfia alapjai

A szakértő szerint az első irány a szabványosított kvantum-rezisztens kriptográfia folyamatának kifejlesztése. Fan megemlítette, hogy a kvantum-rezisztens kriptográfiai technológiát a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet már kezdeményezte.

A kifejezetten a kvantumszámítógépek ellenállására kifejlesztett képességek fejlesztése és megvalósítása kulcsfontosságú lesz a blokkláncok jövője és a túlélésük szempontjából. A Blockchain támogatóinak és fejlesztőinek ezért szorosan figyelemmel kell kísérniük a szabványosítási folyamatokat. Ez mellett fel kell készülniük az eredmények integrálására a meglévő és a jövőbeli blockchain projektekbe

 

A blokklánc technológiáknak rugalmasnak kell maradniuk

A következő téma a kriptográfiai agilitás. Egyszerűen fogalmazva: ez a fejlesztők azon képességét érinti, hogy kvantumálló frissítéseket hajtsanak végre a meglévő blockchain hálózatokban. Az nem is kérdés, hogy szükség lesz a meglévő blockchain projektek frissítésére is a kvantumszámítógépek jelentette fenyegetés miatt. A kérdés csupán az lesz, hogy melyik projektek tudnak majd rugalmasan alkalmazkodni az új követelményekhez.

ethereum_ETH forrás: https://www.coindesk.com/what-to-know-trading-ethereum

A szakértő példaként említette az Ethereum hálózatot. Hangsúlyozva annak fontosságát, hogy az ilyen "platform projektek" rendszeresen frissíthessék a blokkláncukat, ugyanis rájuk több másik projekt is épül. Platform projektek például a következők: ETH,ADA,NEO,LISK,STRAT. Az ilyen projekteknek kimondottan rugalmasnak kell maradniuk! Ugyanis a kvantumszámítógépek terjedésével nem csak rájuk, de a ráépülő projektekre is fenyegetést okozhat az új technológia.

 

A blokkláncok irányítása

A harmadik fontos kérdés a blokkláncok irányítása. A szakértő szerint a blockchain projekteknek olyan eljárásokat kell felállítaniuk, amelyek egyértelműen meghatározzák, mikor és hogyan kell a kvantumbiztonságos frissítéseket telepíteni hálózataikba.

Van rá példa, hogy a blokkláncok nehézségekbe ütköznek az optimális irányítási struktúrák kialakítása során. Ezért a blockchain közösségnek komolyan el kell gondolkodnia és kísérleteznie kell azzal, „hogyan lehet biztosítani, hogy az irányítás ne akadályozza a technológia fejlesztéseket”.

Nem kérdés, hogy jönni fognak a kvantumszámítógépek és az se, hogy nagy hatásuk lesz a jelenlegi technológiai világra. Ahogyan a többi technológiai ágazatnak, a blokkláncnak is fel kell készülnie erre! 

 

De azok, akik úgy vélik, hogy annak egyszerű létezése a blokklánc halálát képezi, nem veszik figyelembe, hogy a blokklánc is növekszik és fejlődik a kvantumszámítás mellett. Rengeteget lehet tenni annak érdekében, hogy a blokkláncok dinamikusabbak és robusztusabbak legyenek.  Ha ezeket megtesszük, akkor pedig nekünk semmi esetre sem kell aggódnunk a kvantum-fölény miatt. Nah de mi van a hagyományos technológiákkal?! ”

 

Vitalik Buterin Ethereum alapító is nyilatkozott már a kvantumszámítógép jelentette fenyegetés kérdésében

Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója október 25-én fejtette ki véleményét a kvantum-fölény kérdésében, mondván:

Az egy mondatos válaszom a kvantumszámítógépek kérdésére a következő: A kvantumszámítógép jelenleg olyan, mint a fúziós erőmű az atomerőműnek. Maga a jelenség ismert és létezik, viszont jelenleg még nagyon távol áll attól, hogy gyakorlati célokra lehessen alkalmazni. 

Az eredeti cikk szerzője és a háttérkép tulajdonosa a cointelegraph.com oldal.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.58% $64,657.68
Ethereum ETH -4.43% $3,401.82
BNB BNB -4.84% $579.37
Solana SOL -9.59% $132.1
XRP XRP -7.09% $0.4804
Dogecoin DOGE -10.60% $0.1196
Cardano ADA -10.56% $0.3708
Litecoin LTC -8.11% $71.59
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!