Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi a Bitcoin és a Blokklánc? (1/2 rész)

Mi a Bitcoin és a Blokklánc? (1/2 rész)

Mi a Bitcoin?

A legtöbb embernek kevés, vagy egyáltalán nincsen tapasztalata a digitális valutákkal, ezért gyakran hallhatjuk a következő kérdést: „Mi az a Bitcoin és hogyan működik?”.

Egyszerűen megfogalmazva a Bitcoin, egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz. Eltérően az úgynevezett FIAT (vagyis a hétköznapokban használt “hagyományos”) pénzektől, nem kapcsolódik hozzá egy központi bank sem, decentralizált, azaz központ nélküli. Minden egyes része egyedi, nem másolható, nem megsemmisíthető. Egy elosztott hálózaton fut, amelyet a világ több ezer számítógépe tart fenn (a bányászok). Tehát ez a világ első valóban nyitott pénzügyi hálózata.

Ha szeretnéd munka vagy utazás közben meghallgatni a Bitcoin bemutatónkat, hallgasd meg a témáról készített podcastünket. Bitcoin kisokos néven éritek el a Cryptofalka podcastjét Spotify-on (LINK)  és Itunes-ban (LINK) is.

[buzzsprout episode='3288079' player='true']


 

Mi is a Blockchain technológia, amit feltalált a Bitcoin?

A modern világ rohamosan változik és naponta újabbnál újabb koncepciók látnak napvilágot, ha még nem hallottál volna a Blockchainről akkor itt az idő, hogy felvedd a fonalat!

A Blockchain a tranzakciók egy digitálisan megosztott főkönyve, melynek egyedi másolatai a blockchaint felépítő rendszer összes csomópontjában megtalálhatóak. Az összes résztvevő ellenőrizheti az előző tranzakciókat és újakat is vehet fel. A tranzakciókat a könnyebb feldolgozhatóság érdekében blokkokba csoportosítják, ezek a blokkok pedig egymással láncba vannak kapcsolva. (Innen a blokklánc kifejezés).

Bitcoin blockchain cryptofalka

A blokkok tartalma és az egyes blokkok közötti kapcsolat kriptografikusan védve van, így a már végrehajtott tranzakciók visszafordíthatatlanok és megsemmisíthetetlenek. Ezzel létrehozható egy olyan főkönyv és hozzá tartozó tranzakciós hálózat, ahol nincs szükség semmilyen központi felügyelőre vagy hatóságra.

 

Így a Blockchain fő előnye, hogy decentralizált, nincs szükség "köztes félre", és teljesen transzparens. Bárki megtekintheti a tranzakciókat, valamint nagyfokú biztonságot nyújt a rajta tárolt információk számára.

 

Sokan az internethez hasonlítják a Blockchain technológiát és szinte még nem is látható előre, hogy hogyan és miképpen fogja átformálni a jövőbeli világunkat. Ahogyan annó egy egyszerű internet protokoll létrehozása során sem lehetett sejteni, hogy mivé is növi ki magát a dolog és hogy az életünk szinte elengedhetetlen része lesz. A Bitcoin, mint a modern világ digitális valutája, a Blockchain technológia egyik legismertebb és talán legegyszerűbb felhasználási formája.

 

[box type="bio"] Szeretnél belevágni a Bitcoin kereskedésbe, érdekelnek a kriptovaluták, de félsz egyedül belekezdeni? Rendelkezel már digitális valutával, de a szakmai tudásodon szeretnél csiszolni a nagyobb profit érdekében? Egyedi problémáddal kérnél segítséget egy szakértőtől? Akkor jó helyen jársz! Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! ➡️ Bitcoin és kriptovaluta konzultáció[/box]

 

A Bitcoin születése

A számítógépes és hálózati technológiák mai állapotukat, a digitális információ egyik legnagyszerűbb tulajdonságának köszönhetik, mégpedig annak, hogy könnyen másolhatóak.  Minden, az internettől kezdve a szövegszerkesztésen át, a hálózati programozásig szinte minden attól függ, hogy a Bit-ek sorozata gyorsan, egyszerűen és szinte nulla költség mellett másolhatóvá vált.

Csak az idő kérdése volt, hogy mikor fognak az informatikusok és fejlesztők az adatgazdaság másik felén is elgondolkozni. Felmerült a kérdés, hogy mi történik, ha az adatokat nem lehetne lemásolni? Mi lenne, ha létezne egy olyan rendszer, aminek a különálló adatrészeit könnyedén továbbítani lehetne, felhasználótól direktbe a másik felhasználóig? Ezek a kérdések rögtön világossá tették, hogy az olyan egyedi adategységek, amelyeket nem lehet lemásolni, felhasználhatóak digitális pénzként is.

Bitcoin blockchain cryptofalka

Megszületett az első kriptovaluta, a Bitcoin. Noha vannak más típusú digitális valuták, ez volt az első, amely kriptográfiai módszereket alkalmazott, ezzel egyúttal elindítva a jövőbeli kriptovaluták új generációjának kezdetét is.

 

Bitcoin érdekesség!

Különböző tulajdonságai és funkcionalitásai miatt a Bitcoin mint kifejezés sokféle dolog meghatározására használható. Először is, a Bitcoin mint kriptovaluta (BTC) egy elosztott digitális peer-to-peer (P2P) pénzforma. Másodszor, ezt a digitális üzleti hálózatot, - egy, az alapszabályokat magába foglaló rendszer - a Bitcoin protokoll működteti. Harmadszor, az ilyen protokoll forráskódját és a hozzá tartozó szoftvert - amely világszerte sok számítógépen fut - Bitcoinnak is nevezhetjük. Az egyszerűség kedvéért maga a bitcoin szó leírja a teljes ökoszisztémát, amely magában foglalja a fenti funkciókat.

Bitcoin Cryptofalka

 

A digitális valuták rendszere

A Bitcoin, az első kriptovaluta az egész világon. Ez egy olyan  digitális formája a pénznek, ami a blockchainnek hála rendkívül ellenálló a csalásokkal szemben és egy decentralizált pénzügyi rendszerben tud működni.

Bitcoin I Cryptofalka

A Bitcoint nem egy hatóság vagy szervezet bocsátja ki vagy irányítja, hanem sok, az egész világra kiterjedő számítógépek hálózatára épül. A Bitcoin hálózata egy elosztott főkönyven alapul, amelyet blokkláncnak neveznek. Feladata rögzíteni az összes tranzakciót, érvényesíti ezeket a tranzakciókat és biztosítja a hálózat egységét. Ezeket az ügyleteket összekapcsolt blokkokba csoportosítják, és ezek a blokkok képezik a blokkláncot (blockchain).

 

Tehát a Bitcoin gyors, transzparens és olcsó tranzakciókat tesz lehetővé decentralizáltan, központi felügyelet nélkül a blockchain technológia segítségével.

 

Különböző tulajdonságaik és funkcionalitásuk miatt nagyon gyakori, hogy az emberek zavarba kerülnek a Bitcoin, kriptovaluták és a blockchain közötti különbségek miatt, ugyan ezek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, bár különálló fogalmak. 

Következő cikkünkben részletesebben megnézzük a blokklánc működését. A Mi a Bitcoin és a Blokklánc? 2. részét itt olvashatjátok: LINK

Germán Péter

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -6.61% $63,592.6
Ethereum ETH -8.97% $3,267.41
Solana SOL -13.64% $176.9
BNB BNB -10.52% $510.64
XRP XRP -4.43% $0.5858
Cardano ADA -10.56% $0.6088
Dogecoin DOGE -12.70% $0.1286
Litecoin LTC -6.69% $79.01
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!