A világ kezd megőrülni, a pénzügyi rendszer a vesztébe rohan

nov 12, 2019 | 0 hozzászólás

Tűzviharként vonult végig a szakmai körökben az amerikai dollár milliárdos befektető kritikája, amelyben sötét képet festett a jelenlegi pénzügyi rendszerről. Ray Delio gondolatait olvashatjátok mai cikkünkben, egy kis Cryptofalkával fűszerezve. Itt lenne az idő a “B terv-re”?   B, mint bitcoin 😉 

 

Csúcson a negatív hozamú kötvények

A rendszer megromlott és a pénzügyi világ kezd megőrülni. És, hogy miért gondolom ezt? Itt egy  gyors példa: A pénz szinte ingyenes azok számára, akik hitelképesek, mert a befektetők, akik ezt adják, hajlandók akár kevesebbet is visszakapni, mint amennyit adnak. Igen, konkrétan sokan azért fektetnek be, hogy utána kevesebbet kapjanak vissza! Pontosabban a befektetőknek a nyújtott hitelek sokszor nagyon alacsony vagy akár negatív kamatlábakkal futnak. A negatív hozamú kötvények piaci értéke mára meghaladta a 17 trillió dollárt!
 
pénzügyi rendszer
 
És, hogy miért csinálják ezt? Mert egyes befektetőknek óriási mennyiségű pénzük van ahhoz, hogy befektessenek, amit a központi bankok erőltetnek, azzal, hogy pénzügyi eszközöket vásárolnak a gazdasági tevékenység és az infláció fellendítésének érdekében.
 
 

Az infláció arra ösztönzi az embereket, hogy inkább befektessék, mint költsék a pénzüket

Viszont a gazdaság élénkítésére szánt összegeket a befektetők általában inkább befektetik, mint hogy elköltsék, ennek pedig a fő oka az infláció! Ezzel a pénzügyi rendszer tovább feszíti a húrt, a jelenleg látható dinamikára már pedig volt példa a múltban is. Ezzel a pénzügyi eszközök árai magasan szárnyalnak, viszont a jövőben várható hozamok visszaestek, a gazdasági növekedés és az infláció továbbra is lassú.
 
pénzügyi rendszer_2

Forrás: https://www.businessnewsdaily.com/3443-what-is-inflation.html

 
A nagy áremelkedések és az ebből következően alacsony várt hozamok nemcsak a kötvényekre vonatkoznak; ugyanúgy igazak a részvényekre, a magántőkére és a kockázati tőkére is!
 
 

“Mindegy mibe, csak fektessünk valamibe” hangulat van a pénzügyi piacon

Egy részről a befektetők hatalmas mennyiségű pénze, más részről a korábbi részvényesek sikertörténetei miatt az új technológiai cégeknek iszonyatosan jól megy a szekere. Jelenleg szinte több ilyen cég van már a piacon, mint anno a dot-com lufi időszakában. Ezeknek pedig nem kell még nyereséget sem termelniük a részvényeik eladásához, mert ehelyett elég ha eladják az “álmokat” a befektetőknek. Nagyon sokan szeretnének rengeteg pénzt befektetni annak a reményében, hogy a megcsinálják vele a szerencséjüket.
 
dot_com_bubble

Forrás: https://moneymorning.com/2015/06/12/the-dot-com-crash-of-2000-2002/

 
Még olyan startupokba is injektálják a befektetéseiket, amelyekbe már így is több pénz van mint amennyi kellene… A pénzügyi nyomás, amely a befektetőket terheli érthető, mivel ezeknek a befektetési kezelőknek nagy mennyiségű elkötelezett és nem befektetett készpénzük van. Ezt pedig be kéne fektetni ahhoz, hogy hozni tudják a kliensek elvárásait és fedezzék a költségeiket.
 
 

A világ eközben még jobban eladósodik

Ugyanakkor nagy államháztartási hiány áll fenn, ami szinte biztosan növekedni fog még a jövőben is. Ez még nagyobb adósságot fog teremteni, amely további eladósodásra fogja kényszeríteni a kormányokat. Ez pedig annyira kritikus, hogy nem oldható meg anélkül, hogy ne emelnék a kamatlábakat. Ennek emelkedése viszont pusztító lenne a piacok és a gazdaságok számára, mert az egész világ már régóta “longban van”.
 
pénzügyi rendszer_3

Forrás: https://businessmirror.com.ph/2018/09/27/report-long-trade-war-would-hurt-america-more-than-china/

 
Honnan lesz pénz ezen kötvények megvásárlásához és a hiányok finanszírozásához? Majdnem biztos, hogy a központi bankok fogják finanszírozni ezeket, amelyek a frissen nyomtatott pénzükkel fizetik meg az adósságokat. Ez pedig az a pont, ahol a biztonságos pénzügyi módszereket kihajítják az ablakon. Ez folytatódni és még jobban erősödni is fog, különösen azokban az országokban, ahol a tartalék valuta van jelen – az Egyesült Államokban, Európában és Japánban, dollár, euró és jen.
 
 

Nem lesz elegendő pénz a nyugdíj- és egészségügyi kötelezettségek finanszírozásához

A nyugdíj- és egészségügyi befektetések kifizetései egyre inkább esedékesek lesznek. Mindeközben, akiknek fizetniük kellene ezt, nincs elegendő pénzük a kötelezettségeik teljesítéseihez. Számos olyan nyugdíjalap van, amelyeknek befektetései céljai sokkal magasabbak (kb. 7%), mint a reálisan előállítható piaci hozamok. Azok, akiknek részesülniük kéne ezekben a hozamokban pedig arra számítanak, hogy betartják a szerződött feltételeket. Ők általában tanárok és egyéb kormányzati alkalmazottak, akikre még a költségvetési csökkentés is nyomást gyakorol. Valószínűleg nem fogják némán tűrni juttatásaik további csökkentését.
 
Míg a nyugdíjalapoknak legalább van valamilyen finanszírozása, az egészségügyi ellátási kötelezettségeket már most „amikor mész, fizetsz” alapon finanszírozzák. Ezt tovább rontja a változó demográfia, ami miatt kevesebb keresőnek kell támogatnia az egészségügyre szoruló baby boom-generációt. Így mondanunk sem kell, hogy nincs elegendő pénz ezen kötelezettségek finanszírozására sem.
 
pénzügyi_rendszer4

Forrás: http://www.discussio.hu/penzugyi-anarchia-uralkodik-az-egeszsegugy-egyes-teruletein/

 
 

Három opció maradt: Juttatások csökkentése / adók emelése / további pénz nyomtatás

Mivel nincs elegendő pénz a nyugdíj- és egészségügyi kötelezettségek a finanszírozására, valószínűleg elég csúnya harc lesz annak meghatározására, hogy a hiányt mivel pótolják:
 
1) juttatások csökkentése
2) adók emelése vagy
3) pénz nyomtatása (amelyet szövetségi szinten meg kell tenni, és át kell adni azoknak az állami szerveknek, akiknek szükségük van rá).
 
pénzügyi_rendszer6

Forrás: https://www.shutterstock.com/video/clip-5555234-money-printing-press-making-hundred-dollar-banknotes

 
Ezek pedig tovább fogják súlyosbítani a vagyonhiány elleni küzdelmet! Noha a három út közül az egyik sem mondható megfelelőnek, a pénznyomtatás a legkönnyebb út, mert ez a legrejtettebb módszer az “érték teremtésre”. Ez pedig szépen vonzza magával az eszközárak emelkedését is.
 
Fontos, hogy az adósságok és egyéb pénzügyi kötelezettségek, egy adott pénzösszegben vannak meghatározva. Így mindössze annyit kell tenniük, hogy elegendő pénzt nyomtatnak ezek finanszírozására. Mivel a kinyomtatható pénzmennyiségre vagy annak értékére már nincs korlátozás, ez a legegyszerűbb út. Ennek az egyszerűnek tűnő útnak viszont hatalmas a kockázata, ugyanis veszélyezteti a három nagy világtartalék valuta életképességét.
 
 

Közeledne a paradigmaváltás?!

A pénz (hitel formájában) alapvetően ingyenes azok számára, akiknek van megfelelő fedezetük és hitelképességük. Ugyanakkor nem hozzáférhető azoknak, akiknek nincs hitelképességük, ami hozzájárulhatna a növekvő vagyonukhoz, lehetőségekhez. Ez pedig óriási különbségeket teremt a társadalmon belül!
 
E különbségeket tovább fokozza a technológiai fejlődés is, amely miatt a befektetők és a vállalkozók is már túlságosan lelkesednek, hiszen a munkavállalóikat gépiesített környezettel helyettesíthetik. “A pénz felülről lefelé folyó rendszere” már nem működik, így megsérül az a rendszer, amellyel a kapitalizmus a legtöbb ember számára működött.
 
pénzügyi_rendszer7
 
Ezek a körülmények pedig hosszú távon fenntarthatatlanok, és már nem is lehet érdemben mit tenni, csak 2008 óta halasztgatjuk a dolgot. Ezért gondolom úgy, hogy a világ nagy paradigmaváltáshoz közeledik.
 
 

Záró gondolatok

A cikkünkben Ray Dalio november 5-én megjelent gondolatait olvashattátok a jelenlegi pénzügyi rendszer hibáiról. Természetesen közvetlenül nem kapcsolódik ezen téma a kriptovaluták világába, viszont szerintem sokatoknak eszetekbe jutottak a blockchainnek a hasznos funkciói, amelyek segíthetnének a meglévő rendszer hibáin. (Decentralizáció, transzparencia stb.)
 
 

Lehet, hogy pontosan ezen indokok miatt alkotta meg a Bitcoint  Satoshi Nakamoto 2008-ban pénzügyi válság csúcsán? Valószínű, bár a biztos választ talán sosem tudjuk már meg. Viszont, hogy munkássága tovább él és akár betöltheti ezt a feladatot is az már nem kérdés! A blokklánc széleskörű felhasználási módjairól itt olvashattok: Mire is jó a blokklánc? – Alkalmazási megoldások a gyakorlatban.

Forrás: https://www.linkedin.com/pulse/world-has-gone-mad-system-broken-ray-dalio

Cryptofalka háttér

 

Elérhetőségek:

Privát kereskedő csoport: https://cryptofalka.hu/privat-csoport/

CryptoFalka oktatási csomagok: https://cryptofalka.hu/uzlet/#csomagok

Facebook: https://www.facebook.com/cryptofalka/

Twitter: https://twitter.com/CryptofalkaH

Instagram: https://www.instagram.com/cryptofalka/

Támogass minket: Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat biztosítja az olvasók számára, a következő címeken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük!

Bitcoin donate (BTC): 3JvaNrY3Gb1hLcQsJXWTvZQDGKBQ4syqnT
Ethereum donate (ETH): 0xB21D62e01474DAd0c11007f0e2385699520610f5
Litecoin donate (LTC): LMTSuVeN8YbUd3W7x6intW38F8XnYRraVf

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Előző fél év átlagos havi profitjai

Coin burn – Hogyan működik a Binance Coin égetés?

Az égetés azt jelenti, hogy a kriptopénzt egy nem létező, hibás wallet címre küldik, amihez így soha többé nem lehet hozzáférni. Ezzel csökken a forgalomban...

Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019 – Cryptofalka

Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit tudnod kell a kriptovaluta adózásról, legyen szó kereskedésről vagy bányászatról, adózz akár...

Bitcoin küldés: Hogyan utaljunk Bitcoin-t a pénztárcák között

Ebben az egyszerű, lépésről-lépésre útmutatóban bemutatjuk a Bitcoin küldés folyamatát. A Blockchain.com pénztárcából fogunk Bitcoint a Binance fiókba...

Claymore bányászprogram szakszerű beállítása érthetően

Egy részletes útmutató hogyan hozd ki a Claymore bányászprogram segítségével a maximumot a kriptovaluta bányászáshoz használt kártyáidból!    Claymore...

Satoshi Nakamoto, a titokzatos programozó a Bitcoin mögött!

A kriptovilág domináns valutája, a Bitcoin kapcsán jogosan merülhet fel bennünk, hogy miként jött létre, ki áll mögötte. A létrehozó, ötletgazda személye után...

Ethereum (ETH), programok és projektek egy blokkláncon

A kriptovaluták világát ismerők és nem ismerők számára egyaránt a legnépszerűbb eszköz a bitcoin. Nem csak történeti háttere okán, hanem piaci részesedését,...

Fehér könyv – A startupok és befektetők legjobb barátja

A címben szereplő fehér könyv azaz ismertebb nevén ,,white paper” bemutatását valószínűleg egy összetett mondatban el lehetne intézni. Amiért mi ennél...

Blokklánc a kormánynál: mit profitálhat az állam a technológiából

Már számos cikkünkben ismertettük, hogy miként válik a mindennapjaink részévé a blokklánc technológia és milyen módon lesz biztonságosabb, ellenőrizhetőbb és...

Amit a tőzsdei kriptovaluta párokról tudni érdemes

Ebben a cikkünkben a különböző kriptovaluta párokról találhattok bővebb információkat. Ezek a párok a legtöbb tőzsdén megtalálhatóak. A két legismertebb...

Hogyan részesülj passzív jövedelemben, mi is az a staking?

Manapság 3 módszerrel tudunk profitot elérni a kriptovaluták használatával:  kereskedéssel, bányászattal, illetve a staking adta lehetőséggel. Na de mi is az...

Mi az a TA? Bevezető a technikai analízis világába

A technikai analízis (TA) egyfajta elemzés, amelynek célja a jövőbeli piaci magatartás előrejelzése, a korábbi ármozgások és mennyiségi adatok alapján. A TA...

Hogyan tároljuk a kriptovalutáinkat! – Kriptotárca ismertető

A kriptovaluta megvásárlását követően a következő ,,gond”, hogy hol tároljuk, hol tartsuk azokat biztonságosan, erre lehet alkalmas egy kriptotárca. Ahogyan...

Így vélekednek a dollármilliárdos üzletemberek a Bitcoinról

Miközben a világon dúl a koronavírus járvány és kopogtat egy súlyosnak ígérkező gazdasági válság, a kripto közösség reménykedvbe tekint a jövőbe, hogy ez...

A kripto befektetések új dimenziója – Mi az az STO?

Az STO (Security Token Offering) magyar fordításban; értékpapír token kibocsátás. Hasonlóan az ICO-hoz, a befektető kap egy Coin-t vagy egy tokent, amely a...

A világ kezd megőrülni, a pénzügyi rendszer a vesztébe rohan

Tűzviharként vonult végig a szakmai körökben az amerikai dollár milliárdos befektető kritikája, amelyben sötét képet festett a jelenlegi pénzügyi...

Mi is az az okos szerződés avagy smart contract?

A smart contract magyarul okos szerződést jelent. Az okos szerződés egy olyan szerződés, amely az előre meghatározott feltételek érvényesülése esetén...

Mire is jó a blokklánc? – Alkalmazási megoldások a gyakorlatban

Az átlagos felhasználó a blokklánc kifejezés hallatán egyből a bitcoinra, esetleg valamely másik ismertebb kriptovalutára gondol. A technológia...

A blokklánc alkalmazásának lehetőségei az egészségügyben

A blokkláncot és kriptovalutákat bemutató cikkeinkben már részletesen tárgyaltuk a technológia működését és a különböző projektekben rejlő lehetőségeket....

Mi is az a kriptovaluta bányászat? (2/2 rész)

Mi az a kriptovaluta bányászat első részében megismerkedtünk azokkal az eszközökkel amelyekkel bányászni tudunk különböző poolokban. Ebben a cikkben pedig...

Mi a Bitcoin és a Blokklánc? (2/2 rész)

A köznyelvben a Bitcoin magába foglalja az egész kriptovilágot, pedig a lényeg és a valóban forradalmi újítás a színfalak mögött, magában a rendszerben, az...

Kriptovaluta projekt ismertető

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.