A hozzáférhetőség a kripto bevezetésének legfőbb akadálya

Szerző: | máj 17, 2022 | Kriptovaluta

A kriptopénzek hozzáférhetőségét gátolja a pénzügyi- és kripto ismeretek hiánya, amelyet részben a vagyoni szakadék, a technostressz és a szakzsargon túlzott használata okozhat.

 

Hozzáférhetőség és pénzügyi ismeretek

A hozzáférhetőség a kriptopénzek elfogadásának egyik fájdalmas pontja, amelyről már évek óta beszélnek, mégis, ez a kérdés ma aktuálisabb, mint valaha. Erről legutóbb az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Janet Yellen is beszélt a digitális eszközökkel kapcsolatos politikáról és szabályozásról szóló vita során. A pénzügyi oktatás hiánya és technológiai erőforrások szűkössége a két legfontosabb akadály, amely szűkíti a hozzáférhetőséget.

kriptoismeretek Cryptofalka

forrás: cryptoliteracy.org

Tanulmányok kimutatták, hogy világszerte a felnőtteknek csupán 33%-a rendelkezik pénzügyi ismeretekkel. A decentralizált pénzügyek (DeFi) megértéséhez és használatához ez kulcsfontosságú szempont kell, hogy legyen. Ugyanis számos projekt arra összpontosít, hogy a hagyományos pénzügyi intézményekhez hozzá nem férő magánszemélyek számára eszközöket biztosítson a megtakarításokhoz és tranzakciókhoz.

Ahhoz, hogy a hagyományos pénzügyi intézményekhez hozzá tudjunk férni, számos kritériumnak kell megfelelni. Ilyen például a dokumentáció megkövetelése, a magas díjak, az állami korlátozások, nem beszélve a helyi pénzügyi intézmények általános hiányáról a feltörekvő piacokon. A kriptopénz-projektekhez ezekre nincs szükség és az intézmény is a virtuális térben létezik. A pénzügyek felépítéséről és működéséről szóló átfogó oktatás – a megtakarítási tippektől kezdve a piaci ingadozásokig – elengedhetetlen ahhoz, hogy a hagyományos pénzügyek által kirekesztetteket a DeFi világába való belépésre ösztönözzük és segítsük.

 

Kriptopénzoktatás és technostressz

Egy másik szükséges oktatási komponens a kriptopénz- és blokkláncoktatás bevezetése. Az új technológiák hirtelen nyomasztóak és zavarók lehetnek a potenciális új felhasználók számára – ez annyira gyakori, hogy a “technostressz” kifejezést ennek a problémának a leírására találták ki.

technostressz Cryptofalka

forrás: cointelegraph.com

A sűrű technikai nyelvezet és a szakzsargon gyakori használata két olyan nehézség, amely visszatartja a kriptók iránt érdeklődőket attól, hogy belevessék magukat a DeFi világába. A blokklánc-technológia lényegét nagy vonalakban átadó források biztosítása – legyenek azok blogbejegyzések vagy magyarázó videók – segít áthidalni a fejlesztők és a hétköznapi emberek közötti nagy tudásbeli szakadékot. Bár ez egy fontos kezdet, a sajnálatos igazság az, hogy az oktatáshoz egy kulcsfontosságú és nagyon korlátozott erőforrásra is szükség van – időre.

Így a blokklánc- és kriptopénz-technológia megismeréséhez szükséges idő és energia hiánya komoly akadályt jelenthet a mély megértés kialakításában. Bár az oktatási eszközök széles körű rendelkezésre bocsátása hasznos, de bevallottan korlátozott számú felhasználót szolgál ki. Ennek eredményeképpen a pénzügyi műveltség és a kriptooktatás továbbra is fontos marad. Vannak más lépések is, amelyeket a fejlesztőknek és a vezetőknek meg kell tenniük a felhasználói elfogadás lehetővé tétele érdekében. A projektvezetőknek a platformjuk megtervezésekor és az a folyamatok kialakításakor figyelembe kell venniük e tudáshiányt is. Az egyszerű, tömör, minden közönség számára megfelelő nyelvezet használata kulcsfontosságú az új felhasználók befogadásához.

 

A vagyoni szakadék, mint akadály

Mint említettük, a vagyoni szakadék komoly kihívást jelent az alacsonyabb jövedelműeknek, hogy hozzáférjenek az alkalmazásokhoz. Az oktatáshoz való hozzáférés és az oktatásra szánt idő hiánya mellett a korlátozott likviditás is akadályt jelenthet, hogy az új lehetőségekbe bele tudjanak vágni. 

finLiteracy_Cryptofalka

forrás: cointelegraph.com

A befektetéshez az egyéneknek képesnek kell lenniük arra, hogy fedezni tudják megélhetési költségeiket, és emellett félre tudjanak tenni. Azok, akik a fizetésükből élnek, vagy egyszerűen csak nem érzik jól magukat, ha a forrásaikat befektetésekkel kockáztatják, sokkal kevésbé hajlandók pénzt elhelyezni befektetési számlákon.

Ez különösen igaz a digitális eszközökre, mivel ezek újabbak és kevésbé szabályozottak, mint a hagyományos befektetési lehetőségek. Az laza hitelfeltételek viszont lehetővé teszik a kevesebb likviditással rendelkezők számára, hogy kriptoeszközökbe fektessenek, ami akár teljeskörű kriptovaluta elfogadás egyik fő hajtóerejévé válhat. Az olyan projektek, mint például a Teller Finance, lehetővé teszik az egyének számára, hogy fedezet elhelyezése nélkül vegyenek fel kölcsönöket. Ezek a területek valószínűleg tovább fognak növekedni, és szükséges is a hozzáférhetőség javításához.

 

Kriptomat Bitcoin és kriptovaluta váltó

 

Jobb és egyszerűbb felhasználói élmény

Mivel a fejlesztők az egyszerűségre és a felhasználók számára való könnyebbségre összpontosítanak, a platformjuknak is tükröznie kell ezeket a megfontolásokat. A bejelentkezés az első lépés minden kíváncsi potenciális új felhasználó számára. A bejelentkezésnek egyszerűnek kell lennie. Ha a fiók létrehozásához sok bonyolult folyamat szükségeltetik, az emberek érthető módon nem akarnak, vagy tudnak továbblépni. A kimerítő protokollok helyett az egyszerű Know Your Customer, azaz az “Ismerd meg az ügyfeled” azonosítás az egyik módja annak, hogy a projektek jobb felhasználói élményt nyújtsanak.

A projektnek emellett szerteágazónak kell lenniük. Lehet ez kompatibilis blokkláncok, decentralizált alkalmazásokkal való integráció, vagy új kezdeményezésekhez való csatlakozás. Nagyon sok projekt jön létre gyakran korlátozott interoperabilitással, ami azt jelenti, hogy a felhasználóknak sok különböző fiókkal és alkalmazással kell zsonglőrködniük. Ha a platformokat minél szélesebb körűvé és interoperábilissá teszik, az azt jelenti, hogy a felhasználók számára számtalan lehetőséget biztosíthatnak a platform kompatibilis programokon keresztül történő használatára.

 

Összefoglalva

Kulcsfontosságú emellett további módokat találni arra, hogy a platformok új felhasználókat ösztönözzenek a kriptókhoz való csatlakozásra. A fedezetlen hitelek felajánlása segít áthidalni a vagyoni szakadékot, amelyet a kripto fejlődése és fokozott elfogadása során láttunk. Ugyanilyen fontos, hogy a közösséget minden lépésnél szem előtt kell tartaniuk, a tervezéstől kezdve az kommunikáción át az új ajánlatokig. A végső cél az, hogy a blokklánc technológia olyan mértékben beépüljön az alkalmazásokba, hogy a felhasználóknak már nem is kell tudniuk, hogy azok blokkláncon vannak. Amikor az alkalmazásaink ugyanolyan intuitívak és érthetőek lesznek, mint a hagyományos pénzügyi eszközök, amelyeket a felhasználók milliós nagyságrendben töltöttek le, akkor a felhasználók számának soha nem látott növekedését is láthatjuk.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

#NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Bitcoin kisokos cryptofalka E-book

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.