Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Bitcoin power law: árfolyamcél matematikai modell alapján

Bitcoin power law: árfolyamcél matematikai modell alapján

A power law alapján a Bitcoin árfolyama a következő két évben elérheti a 100 000 dollárt, 2033-ra pedig az 1 millió dollárt.

A power law eredete 

Sokak számára ismerős lehet a Stock-to-Flow modell, amellyel kapcsolatban megfigyelhető a hatványtörvény összefüggés. A power law, amely szintén a hatványtörvényen alapul, egy olyan matematikai összefüggés, amely a természet, a társadalom és a gazdaság számos területén figyelhető meg.

A hatványtörvény azon az alapelven alapul, hogy bizonyos mennyiségek közötti kapcsolat nem lineáris, hanem egy adott hatványkitevővel arányos.

A hatványtörvény története a 19. századra nyúlik vissza, amikor Vilfredo Pareto olasz közgazdász először figyelt fel a jövedelemeloszlás egyenlőtlenségére. Pareto az 1890-es években figyelte meg, hogy az olaszországi földbirtokok eloszlása rendkívül egyenlőtlen.

Kutatásai során észrevette, hogy a lakosság 20%-a birtokolja a földterületek 80%-át. Ezt a jelenséget később általánosította más gazdasági területekre is, így megfogalmazva a "Pareto-elvet" vagy "80/20 szabályt", amely számos rendszerben megfigyelhető, és alapja a hatványtörvények matematikai leírásának. Ez az elv azt mutatja, hogy a gazdasági hatások nagy része a változások egy kis részéből ered.

ParetoPrinciple.png

Az elmélet lehetséges hatása a Bitcoin árfolyamára

A hatványtörvényeket ma már széles körben alkalmazzák a természeti jelenségek, mint például a földrengések nagyságának, a városok népességének vagy akár a szavak gyakoriságának modellezésére.

Ezek az esetek mind azt mutatják, hogy a nagy események ritkák, de jelentős hatással bírnak, míg a kisebb események sokkal gyakoribbak. Ezek a törvények segítenek megérteni a komplex rendszerek skálainvariáns tulajdonságait, ami azt jelenti, hogy a rendszerek viselkedése nem függ a mérettől vagy skálától.

A Bitcoin esetében a power law modell azt sugallja, hogy a kriptovaluta ára egy meghatározott hatványkitevő mentén növekszik az idő függvényében. Ez a modell segít előrejelezni a Bitcoin jövőbeli ármozgásait, és megértetni, hogy miért lehet a Bitcoin hosszú távon értékálló befektetés.

A Bitcoin power law modell és jövőbeli árprognózis

Giovanni Santostasi, a fizika professzora, új megvilágításba helyezte a power law vagy hatványtörvény modelljét, amely a Bitcoin árának előrejelzésére szolgál. A modell szerint 2045-re a Bitcoin ára elérheti az 10 millió dollárt.

Santostasi először 2018-ban osztotta meg a power law modellt a r/Bitcoin subreddit-en. A modell újra népszerűvé vált 2024 januárjában, miután Andrei Jeikh pénzügyi YouTuber egy videójában említette, amelyet 2,3 millió feliratkozója tekintett meg.

 

Santostasi szerint a modell azt jósolta, hogy a Bitcoin ára elérheti a 210 000 dollárt 2026 januárjában, majd ezután akár 60 000 dollárig is eshet. A modell logaritmikus skálán alapul, ami azt jelenti, hogy a Bitcoin árának növekedése nem lineáris, hanem egy adott hatványkitevővel arányos.

A modell egyszerűbb és előrejelezhetőbb képet nyújt a Bitcoin ármozgásáról hosszú időszakokon keresztül. Ez a logaritmikus jelleg azt jelenti, hogy a Bitcoin árának nem kell folyamatosan növekednie, és a jelentős áringadozások, mint amilyeneket 2020 és 2023 között tapasztaltunk, szintén beleférnek a modellbe.

Fred Krueger matematikus és Bitcoin befektető további matematikai modellezést végzett a power law alkalmazásával a Bitcoinra, amely szerint a Bitcoin ára elérheti a 100 000 dollárt a következő két évben. Krueger modellje szerint, ha a Bitcoin követi a power law modellt, piaci kapitalizációja 2033-ra meghaladhatja az aranyét, ekkor a Bitcoin értéke elérheti az 1 millió dollárt.

A Bitcoin power law modell alkalmazása

A Bitcoin power law modell alkalmazása során fontos megérteni, hogy a modell -hasonlóképen egyéb modellekhez- nem egy tökéletes előrejelző eszköz, hanem egy keret, amely segíthet a Bitcoin árának hosszú távú trendjeinek megértésében.

A modell használatakor figyelembe kell venni a piaci körülményeket, a technológiai fejlődést, és a globális gazdasági változásokat is. Fontos, hogy a modellt csak egy eszközként használjuk a döntéshozatal során, és ne támaszkodjunk rá teljes mértékben.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.61% $61,248.07
Ethereum ETH -0.72% $3,380.78
BNB BNB -0.07% $574.12
Solana SOL 7.10% $135.4
XRP XRP 0.53% $0.4776
Dogecoin DOGE 1.29% $0.1225
Cardano ADA 2.48% $0.3879
Litecoin LTC -1.81% $70.58
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!