Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Kriptofizetés egyszerűen

Kriptofizetés egyszerűen

A kriptofizetés kezd egyre elterjedtebbé válni a kis- és nagykereskedők, magánszemélyek és vállalkozások körében egyaránt. Bár a manuális utalás továbbra is elérhető opció, a különféle fizetési kapuk és feldolgozók a kriptofizetések elfogadásának egy egyszerűbb módját biztosítják. Ezáltal nemcsak gyorsabban, de kevesebb hibázási lehetőséggel is intézhetjük pénzügyeinket.

 

Mi az a kriptofizetés?

Bár a kripto elsősorban a spekulációkról és a befektetésekről ismert, érdemes észben tartani, hogy kifizetések teljesítésére is alkalmas. Számos nagyvállalat, mint például a Microsoft vagy a Starbucks, valamint kisebb vállalkozások is egyre inkább kezdik elfogadni a kriptovalutával történő fizetéseket a termékeikért és szolgáltatásaikért cserébe.

Az egyszerűség érdekében ezek a kifizetések általában egy fizetési kapun keresztül történnek. Kriptokártya segítségével már fiat valutával is fizethetünk, így akár tartozást szeretnénk kiegyenlíteni, akár vásárolni szeretnénk egy terméket, a blokklánc technológia számtalan lehetőséget kínál számunkra.

A kriptofizetés az utalás egy olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb módját tárja a felhasználók elé. Nemzetközi utalásokhoz sem szükséges helyi valutákat használnunk, ráadásul a felhasználói fiókunkat könnyedén összeköthetjük egy kriptokártyával, még rugalmasabbá téve ezzel a fiat kifizetések kriptovalutával történő rendezését.

Egy ilyen jellegű fizetési szolgáltatás használata gyakran átláthatóbb, mint egy pénztárca, és emellett ügyfélszolgálattal is rendelkezik. Másrészről viszont a fizetési kapuknál általában kevésbé van a mi kezünkben az irányítás, díjat is számíthatnak fel, és beállításuk hosszabb ideig tart, mint a normál pénztárcák esetében.

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás
 

 

Hogyan működik a kriptofizetés?

Leegyszerűsítve, kriptofizetés során kriptovalutát utalunk egyik tárcáról a másikra, amelyhez a fogadó fél nyilvános címére van szükségünk. A tárca felületén keresztül bemásoljuk a címet és elutaljuk rá az adott összeget. Bár ez első ránézésre könnyűnek tűnik, az újonnan érkezők számára zavaros és rémisztő lehet. Nem ritka eset, hogy a tapasztalatlanabb felhasználók olyan végleges hibákat ejtenek egy-egy tranzakció során, amelynek következtében jelentős veszteségeket szenvednek el.

Ennek elkerülése érdekében kezdték el létrehozni a kriptoszolgáltatók a különféle fizetési kapukat, amelyek egy pár másodpercben elvégezhető folyamattá varázsolják a kriptofizetést. A fizetési feldolgozótól függően a pontos lépések változhatnak, de az általános eljárás a következő:

 1. A vevő fizetni szeretne egy termékért vagy szolgáltatásért, vagy esetleg valaki egy barátjának kíván utalni.
 2. A címzett létrehoz egy digitális számlát, amelyet a vevőnek a fizetési kapun keresztül kell kiegyenlítenie. Ez általában egy QR kód, amely a fogadó tárca címét és a fizetendő összeget tartalmazza.
 3. A fizető fél beszkenneli a QR kódot az applikáció segítségével és megerősíti a fizetést.
 4. A kripto a kedvezményezett számlájára vagy digitális pénztárcájára kerül.

 

Kriptokártya fizetéshez

Egy másik lehetőség az, ha kripto hitel- vagy bankkártyát használunk, amellyel abban az esetben is fizethetünk kriptovalutával, ha a címzett csak fiat valutát fogad el. Ahhoz, hogy használhassuk a kriptokártyát, érméket és tokeneket kell a kártyaszolgáltatónál tárolnunk. Amikor veszünk valamit, a kriptovaluta váltó a szükséges fiat valuta értékében eladja a digitális fizetőeszközünket, és elküldi azt a kedvezményezettnek. Akár hitelt vagy egyéb havi kiadásokat is fizethetünk ilyen módon. A pontos feltételek a kibocsátótól vagy az adott pénzügyi intézménytől függően változhatnak.

A kriptokártyák szélesebb körben használhatók, mint a kripto fizetési kapuk, ugyanakkor ha a fogadó fél nem tud kártyás fizetést elfogadni vagy mindenképp kriptovalutában szeretné megkapni az adott összeget, akkor a kártya nem a legkézenfekvőbb megoldás.

kriptofizetés egyszerűen | Cryptofalka smallbiztrends.com

 

Mik a kriptofizetés előnyei és hátrányai?

Kriptovalutával fizetni akkor is előnyös, ha nem használunk hozzá sem fizetési kaput, sem kriptokártyát. Egy fizetési rendszerrel kombinálva hozhatjuk ki a legtöbbet a kriptofizetés folyamatából:

 1. A Bitcoin-t (BTC) és más kriptovalutákat is már szinte minden országban elfogadják, így nemzetközi kifizetésekkor sem kell átváltatnunk a pénzünket a helyi valutára.
 2. Szolgáltatótól függően a tranzakció szinte azonnal végbe is mehet, legfőképpen abban az esetben, ha mindkét fél ugyanazt a szolgáltatót használja. Ha valami oknál fogva mégsem azonnali a tranzakció, akkor is egy általánosságban gyorsabb és olcsóbb folyamatról beszélhetünk, mint a hagyományos banki utalás esetében.
 3. A kriptofizetési szolgáltatók biztosítanak ügyfélszolgálatot is arra az esetre, ha bármilyen technikai problémába ütköznénk, míg ez általában nem jellemző egy kriptopénztárcán keresztül indított utalás esetén.
 4. Az újoncok számára gyakran könnyebb fizetési kaput használni, mint önállóan beállítani és kezelni egy pénztárcát.

Bár szemmel láthatóan számos előnnyel rendelkezik a kriptofizetés, a tapasztaltabb felhasználók bizonyos korlátozásokkal is szembetalálhatják magukat a folyamat során:

 1. Kevésbé van a mi kezünkben az irányítás, mint egy általunk felállított pénztárca esetén, az emberek többsége viszont szereti megtartani a teljes felügyeletet a kriptovalutája felett. Egy fizetési kapu hatékony közvetítőként járulhat hozzá a folyamathoz.
 2. A kriptovaluták árainál előfordulhat nagy volatilitás, amennyiben nem stablecoin-t használunk. Ez a kedvezményezett számára megnehezítheti pénzügyeinek és bevételeinek pontos megtervezését.
 3. A regisztrálási folyamat hosszadalmas lehet a KYC és AML ellenőrzések miatt. Bár a biztonság szempontjából ez hasznos, ugyanakkor nagyobb erőfeszítést is igényel, mint létrehozni magunknak egy tárcát.
 4. Egyes fizetési hálózatok díjat számítanak fel az általuk kínált szolgáltatásért.
 5. A kriptovaluták egyelőre nem sok helyen tartoznak az elfogadott fizetési módok közé.

 

Záró gondolatok

Az emberek már a híres 2010-es Bitcoin-pizza vásárlás esete óta használnak kriptovalutákat fizetéshez. Az elmúlt tíz év alatt a manuális folyamatoktól a FinTech banki és kriptoszolgáltatások által kínált integrált digitális fizetési kapukig fejlődtünk. Ezekkel a módszerekkel biztonságosabban kezelhetjük pénzügyeinket mindamellett, hogy használatukkal időt és pénzt is megspórolhatunk.

Ha úgy érzed, kedvet kaptál a kriptofizetés kipróbálásához, érdemes lehet megtekintened az általad használt váltó szolgáltatásait, hogy kiválaszthasd a számodra legmegfelelőbb opciót.

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
 3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
 4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
 6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.88% $64,309.06
Ethereum ETH 0.37% $3,445.17
BNB BNB -0.09% $574.25
Solana SOL 3.52% $164.83
XRP XRP -4.91% $0.5577
Dogecoin DOGE -1.25% $0.1209
Cardano ADA -4.45% $0.4272
Litecoin LTC -0.62% $71.63
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!