Jön a Shanghai, az új Ethereum frissítés!

Szerző: | dec 9, 2022 | Kriptovaluta

Fel se ocsúdtunk még a Merge-ből, de már itt is van a következő mérföldkő. Az Ethereum fejlesztői 2023 márciusát jelölték meg a Shanghai frissítés előzetes megjelenési dátumaként. 

 

Márciusban érkezik az Ethereum Shanghai

Az év utolsó “All Core Developers” találkozóján, 2022. december 8-án az Ethereum fejlesztői megállapodtak abban, hogy a várható Shanghai frissítést 2023 márciusában vezetik be. A frissítés, hivatalos nevén Ethereum Improvement Proposal 4895, lehetővé tenné a validálók számára, hogy a 2022. szeptember 15-i Ethereum Merge sikeres befejezése után kivonják a Beacon Chain konszenzusrétegből stakelt ETH-jukat.

A Shanghai frissítés tehát egy skálázhatósági frissítés előfutára, amely javítaná a tranzakciós átbocsátóképességet a hálózaton.

Ethereum shanghai I Cryptofalka

 

Az Ethereum Shanghai kliensek már készen állnak

Marius van der Wijden fejlesztő megerősítette, hogy a teljes és részleges visszavonás két zárt Ethereum tesztnetben működik, de a tervek szerint már 2022. december 15-én vagy 16-án egy nyilvános tesztnetet is indítanak.

A tesztnet a blokklánc egy olyan változata, amely a fő lánc viselkedését másolja, mint az Ethereum. Lehetővé teszi az okosszerződések fejlesztői számára, hogy tesztelhessék az alkalmazásokat anélkül, hogy kockáztatnák a valós pénzeszközök elvesztését.

Van der Wijden frissítése után népszerű Ethereum-klienseket fejlesztő csapatok értesítik a csoportot a felkészültségről. A kliensek olyan szoftverek, amelyek közönséges számítógépeket alakítanak át csomópontokká, amelyek hozzájárulnak az Ethereum-hálózat biztonságához.

Ethereum shanghai I Cryptofalka

Forrás: Ethereum Foundation

 

A Merge után minden csomóponton egy konszenzus és egy végrehajtási kliens fut. A végrehajtási kliens tranzakciókat hajt végre az Ethereum virtuális rendszerén (EVM), míg a konszenzuskliens lehetővé teszi a hálózat számára, hogy a végrehajtási kliens által feldolgozott tranzakciós adatok alapján megállapodásra jusson.

Az Ethereum Foundation szerint a Geth, Besus, Erigon és Nethermind népszerű végrehajtási kliens implementációk, továbbá a Lighthouse, Lodestar, Nimbus, Prysm és Teku figyelemre méltó konszenzus implementációk. A Lodestar és a Teku konszenzuskliens fejlesztői megerősítették, hogy készen állnak a tesztelésre. Az ügyfeleknek kezdetben egy nyilvános teszthálózattal kellene együttműködniük.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

“A Lodestar képes az összeolvadás utáni állapotból indulni… és nagyjából rendben vagyunk” – mondta Phil Ngo fejlesztő.

A Teku klienscsapatának egyik fejlesztője megerősítette, hogy a termékük “kódkész és funkciókész”, de az Erigon csapata szerint az ő kliensükön még dolgozni kell.

 

Az Ethereum skálázhatósági javítása még odébb van

Az EIP-4844 fogja megvalósítani a “danksharding” támogatásához szükséges keretrendszert, a frissítés pedig egy új tranzakciótípust, a “blob”-okat fogja bevezetni, amelyek olcsóbb adatokat fognak tárolni. A “blob”-okat nem a végrehajtási rétegben, hanem a Beacon-lánc konszenzusrétegében tárolják majd.

Az EIP-4844, amelyet proto-dankshardingnak neveznek, jelentős változtatásokat fog bevezetni, hogy felkészüljön a jövőbeli Ethereum sharding frissítésekre, amelyek javítani fogják a skálázhatóságot.

Ethereum | Cryptofalka

Szilagyi Péter, fejlesztő azt tanácsolta, hogy a proto-dankshardingot ne építsék be a frissítésbe megfelelő ütemezés nélkül. Egy másik fejlesztő, aki a “danny” becenévre hallgat, rámutatott, hogy a rendszerhez szorosan kapcsolódó rossz kód írása később drágán eltávolíthatóvá válik. A legtöbb fejlesztő egyetértett abban, hogy a visszavonások megvalósítása a legfontosabb prioritás, és az EIP-4844-et a következő frissítésre halasztotta.

Az all-core devs csapat abban is megállapodott, hogy kizárják az Ethereum Virtual Machine Object Format (EOF) funkciót a Shanghai frissítésből, ha az összes kliensfejlesztő csapat nem áll készen arra, hogy a következő, 2023. január 5-i gyakorlati találkozón teszteljék a kódjukat. Az EOF frissítés az Ethereum-hálózat végrehajtási rétegén végez változtatásokat.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Így gyűjts passzív jövedelemet a PancakeSwap segítségével

A PancakeSwap egy Binance Smart Chain (BSC) alapú DEX (decentralizált tőzsde), amit ismeretlen fejlesztők hoztak létre. Alapötletében az Ethereum blokkláncon működő SushiSwap-hoz hasonlít, tehát közösségi irányítással üzemel, és farmolásra nyújt lehetőséget likviditás biztosítása ellenében, valamint további funkciókat kínál jutalmak bezsebelésére.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.