Jön az Ethereum EIP-1559 hálózatfrissítése

Szerző: | jún 20, 2021 | Ethereum hír, Kriptovaluta

Júliusban vezethetik be az Ethereum EIP-1559 frissítést, a hálózat legújabb frissítését, amely elhozhatja az olcsóbb tranzakciókat. 

 

Tovább fejlődhet a vezető altcoin az Ethereum

Az Ethereum rövid, hatéves létezése alatt uralta az altok piacát és megerősítette pozícióját a teljes kriptovaluta piacon. Míg a Bitcoin a befektetőknek értéktárként szolgál, addig az Ethereum elsődlegesen a blokkláncra épített projekteknek ad otthont. Azzal, hogy több száz blokklánc projekt épül az Ethereum ökoszisztémára, számos kihívás is felmerült. Az egyik kihívás a tranzakciós idő. A Bitcoin másodpercenkénti tranzakciója 3-5, az Ethereumé 10-15. 

A gyors tranzakciók kompenzációjaként a bányászoknak viszont magas gas díjat (utalási költség) kell fizetni. Ez, az Ethereum blokklánc leterheltségével párhuzamosan megnőtt. Hogy a bányászok több tranzakciót foglaljanak blokkokba, egyre magasabb díjat kell fizetni. Egy időben, januárban, a tranzakciós költségek még az 500 dollárt is elérték. Az Ethereum, a bányászok számára szó szerint aranybánya lett. 

Ethereum gas díjak I Cryptofalka

Forrás: Ycharts.com

Májusban az Ethereum bányászok összes bevétele 2,35 milliárd dollárra rúgott, és ez a magas összeg javarészt maradt is. Bár ez a bányászok számára jó volt, számos kisebb projektet kényszerített, akiknek alacsony tranzakciós díjakra volt szükségük arra, hogy alternatív blokkláncokat keressenek a működési költségek csökkentése érdekében.

Az Ethereum díjproblémája oda vezetett, hogy a rivális projektek elszaporodtak és számottevő projektet vettek át az Ethereumtól, hogy alacsony díjakat és gyors tranzakciós időket kínáljanak a fejlesztőknek és felhasználóiknak. Ilyen például a Solana és a Near projekt is. Válaszul az Ethereum fő fejlesztői egy olyan megoldással álltak elő amely fejlesztené az Ethereum hálózatát, így bevezetik az Ethereum Improvement 1559-et.

Az Ethereum EIP-1559, ahogy általában hivatkoznak rá, segít csökkenteni az adatok áthelyezésének költségeit (tranzakciós díjat). Ez mellett pedig az Ethereum inflációjára is kihatással lehet a frissítés, ugyanis az alkalmazott coinburn miatt szűkösebbé és ezzel elméletileg értékesebbé válhat az Ethereum. De ezeket a változásokat nem mindenki támogatja.

 

Mire hivatott az Ethereum EIP-1559?

Az Ethereum fejlődését nagyrészt a hálózatot fenntartó közösség által benyújtott javaslatok határozzák meg. Ezeket együttesen „Ethereum Improvement javaslatoknak” hívják, és jellemzően egy fejlesztőt vagy fejlesztői csoportot jelentenek, amelyek beküldik a hálózatra javasolt módosításokat. A beküldött javaslatokat a hálózat fő fejlesztői felülvizsgálják és megvitatják. Az alapvető fejlesztők kezelik az Ethereum kódtárát a Github-on, a kódok tárolására szolgáló platformon.

Ha a fejlesztést elfogadják, akkor szélesebb, teljeskörűbb hálózati frissítést hajtanak végre, az úgynevezett hard fork-ok többi fejlesztésével együtt. A legújabb hard fork a Berlin hard fork volt, és számos biztonsági fejlesztést és új típusú tranzakciókat tartalmazott.

Az Ethereum EIP-1559, amelyet először Vitalik Buterin és egy elsődleges fejlesztő terjesztett elő 2019 áprilisában, felkerült az Ethereum következő, London névvel ellátott hard fork-jára, amelyre 2021 júliusában kerül sor.

 

Mi az EIP-1559?

Az 1559-es javaslat célja az Ethereum tranzakcióinak hatékonyabbá tétele. Jelenleg az Ethereum rendelkezik egy aukciós rendszerrel, amely meghatározza, hogy mely tranzakciók milyen blokkokon belül legyenek lekötve. Minél többet hajlandó fizetni a felhasználó, annál valószínűbb, hogy egy bányász előbb bele fogja foglalni a tranzakciót blokkba. Minél forgalmasabb a hálózat, annál magasabb a tranzakciós díj, vagyis a felhasználóknak figyelembe kell venniük a hálózati torlódásokat, amikor megpróbálják megbecsülni az adatok hálózatban történő mozgatásának teljes költségét.

Ethereum EIP-1559 I Cryptofalka

Forrás: https://beincrypto.com/

Az EIP-1559-re váltáskor ezt a rendszert egy díjstruktúra váltja majd fel, amelyet a hálózat automatikusan áraz be. Ráadásul borravaló-rendszert vezetnek be, amely lehetővé teszi, hogy azok az emberek, akik szeretnék a tranzakcióikat gyorsabban validálni, fizessenek plusz díjat a bányászoknak.

Valószínű, hogy ez a lépés hatékonyan, számítások szerint, 90% -kal csökkentené a tranzakciós költségeket, és csökkentené a bizonytalanságot azzal kapcsolatban, hogy mennyibe kerülne az Ethereum hálózatán végrehajtott tranzakció. De van egy másik hatása is a javaslatnak a hálózatra.

 

Ethereum égetés

Míg az Ethereum EIP-1559 javaslatot úgy tervezték, hogy segítsen csökkenteni a tranzakciós költségeket, az „Ethereum szűkösség motorjának” is nevezik. Ennek oka, hogy az alap tranzakciós díj, amelyet a felhasználó fizet a tranzakciókért, ahelyett, hogy bányászokhoz menne, elküldik a hálózatra, és “elégetik”, csökkentve az ellátás mennyiségét.

Új Etherek kibocsátása I Cryptofalka

Forrás: https://messari.io/

Az Ethereum nettó éves kibocsátása az ETH 2 fúzió után jelentősen csökken.  -mondta Wilson Withum, a Messari kutatóelemzője.

A befektetők izgatottak a fejlesztés miatt, ugyanis az új Etherek kibocsátásának csökkenése nyomást gyakorolhat a kínálatra, mivel a forgalomba kerülő új Etherek mennyisége korlátozott. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a Bitcoin felező eseményei – amelyek nagyjából négyévente zajlanak le – csökkentik a forgalomba kerülő új BTC mennyiségét, ami drágulásokat okoz. 

 

Ethereum bányászok lázadása

Nem mindenki boldog az Ethereum hálózat új fejlesztése miatt, néhány bányászati pool nemtetszését fejezte ki. A Flexpool 2021 elején marketingkampányt indított az EIP-1559 ellen, amelyhez számos más pool is csatlakozott. 

Ethereum bányászat I Cryptofalka

Forrás: https://bitcoinexchangeguide.com/

A legnagyobb bányászati pool, a Sparkpool, a hashrate (számítási kapacitás) körülbelül 24% -át birtokolja. Egy tweetben közölték, hogy ellenzik a javaslatot. Csatlakozott hozzájuk a második legnagyobb hashrate-tel bíró bányász pool is, a Bitfly és a 11% hashre-et birtokló F2Pool is. A Bitfly kijelentette, hogy az EIP-1559 frissítéssel akár az Ethereum hálózat jövője is veszélybe kerülhet. 

Ez a nagymértékű tiltakozás egy kis gondot jelent az Ethereum számára, ugyanis a tiltakozók az Ethereum jelenlegi teljes hashrátájának több mint 50% -át birtokolják. Egyelőre nem világos, hogy ez hogyan befolyásolhatja a javaslat bevezetését, de néhány bányász már kénytelen volt alternatív bevételi forrásokat keresni, nevezetesen a Miner Extractable Value (MEV) technológiát.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Az úgynevezett bányászatból-kivonható érték (MEV) technika magába foglalja a bányakészletek bányászatát. A mempoolban végzett felderítéseket botok végzik, amelyeket ellenőrizni is kell. Olyan arbitrázs kereskedések után kutatnak, amelyeket másolni is tudnak, ezáltal plusz nyereséget tudnak generálni. Miután a kereskedés másolásra kerül, megnövekednek a tranzakciók, amik által a gas díjak is. A bányászok ezeket a tranzakciókat elsőként validálják a blokkokban, ami által a többi tranzakcióra magasabb gas díjat tudnak kiszabni. 

A Flashbot kutatócsoport év elején készített felmérése alapján, 2020 januártól 2021 januárig 540 ezer MEV technológiával kivont Ethereumot találtak.

Néhány bányászati pool nem ért egyet a MEV megközelítéssel, sőt olyan eszközöket is fejlesztettek, amelyek megakadályozzák a bányászokat abban, hogy ezt a technikát használják. Az egyik legnagyobb a SharkPool Taichi hálózata, amely megakadályozza, hogy a robotok kémkedjenek a tranzakciók után.

Ha nem sikerül bevezetni időben az EIP-1559-es hálózatfejlesztést, rögös úttal néz szembe az Ethereum hálózat. 

OKEX_banner_Cryptofalka

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

#NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.