A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető

Szerző: | ápr 12, 2020 | Altcoin ismertető, Kriptovaluta

Az alapoktól mutatjuk be nektek, hogy mivel foglalkozik a Ripple kriptovaluta projekt. Összegyűjtöttünk minden fundamentális pontot, amit ismerned kell.

 

MI A RIPPLE?
AZ ÉRTÉK INTERNETE

 

Ripple legfontosabb adatai:

Elérhető: Coinbase, Binance, Kraken, OKX
Konkurencia: SWIFT, Libra, Stellar Lumen
Ripple legmagasabb ára: 3,8 USD – 0,00023 BTC
Ripple legalacsonyabb ára: 0,111 USD – 0,000024 BTC (2017 óta)

Fejlesztői aktivitás: 10/10
Felhasználói aktivitás: 9/10
Piaci megbízhatóság: 9/10
Vélekedés: 9/10

Ha szeretnéd munka vagy utazás közben megismerni a Ripple bemutató lényegi pontjait, hallgasd meg a témáról készített podcastünket. Bitcoin kisokos néven éritek el a Cryptofalka podcastjét Spotify-on (LINK)  és Itunes-ban (LINK) is.

 

RIPPLE PROJEKT HÁTTERE

A Ripple eredetileg online pénzügyi szolgáltatásként jött létre Jed McCaleb ötlete alapján Ryan Fugger fejlesztései segítségével 2004-ben, tehát jóval a Bitcoin előtt. Jelenleg Brad Garlinghouse CEO irányítása alatt működik. A RippleNet fizetési platformot létrehozó céget hívjuk Ripple-nek, központja Kaliforniában van bejegyezve és további 8 irodájuk van világszerte. A teljes XRP mennyiségének 60%-át birtokolja és több mint 350 alkalmazottal rendelkezik.

A rendszer gerincét képező XRP Ledger elődje a ripplepay.com 2005 óta üzemel. Célja a hagyományos és online fizetőeszközökre vonatkozó követelések és fizetések kiterjesztése az online térbe. 2011-ben alakult ki a ma ismert XRP Ledger amin az XRP kriptovaluta is létezik.

Brad Garlinghouse

Brad Garlinghouse

 

RIPPLE ELŐREJELZÉS

2020 elején az Egyesült Államokban a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Iroda elismerte az XRP-t és a Ripplet mint határon túli fizetések eszközét egy törvénytervezetben. Figyelembe véve hogy a RippleNet használata leginkább a nemzetközi bankhálózatok közreműködésével terjedhet el, kellenek ilyen és ehhez hasonló hatósági állásfoglalások. Ugyanis ahhoz, hogy a pénzintézetek komoly érdeklődést mutassanak, nem csak a hálózat üzenet küldő funkciói, hanem a pénzutalások közvetlen bonyolítása iránt is.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

Az XRP elterjesztése érdekében az SBI és a Route 66 Ventures kockázatitőkealap-kezelők jóvoltából 2020-ban 200M USD áll rendelkezésre. Ebből az összegből Brad Garlinghouse (Ripple CEO) szerint a Ripple ügyfélbázisa 30-40%-kal, a tranzakció volumen pedig több mint 600%-kal növelhető. 2019-ben érdekes helyzetet teremtett a Facebook Libra stabilcoinjának a terve, mivel részben hasonló szerepet kívánt betölteni a pénzutalások területén mint az XRP. Viszont ezt 2.5 milliárd felhasználóval a háta mögött. Tekintve hogy a projekt nem indult be, sőt több nagyobb szereplő is kihátrált belőle a kormányzati akadályoztatás miatt, egyelőre nem kerül szembe a Ripple az egyik legnagyobb IT óriással. Még!

Látszólag az altcoinok közül a Cardano mellett az XRP rendelkezik a legelkötelezettebb rajongói bázissal. Ez nagy publicitást generál amikor valamilyen fundamentális jó hír történik a Ripple háza táján. Pl Coinbase belistázás, az xRapid megjelenése stb. Ilyenkor nem marad el az árfolyam jelentős felugrása sem, annál is inkább mivel az XRP az esetek többségében erősen túladottnak tűnik. Az alacsony névérték és a kapitalizáció rangsorában betöltött harmadik hely ugyancsak irracionális vásárlóerőt vált ki egy bizonyos rétegből.

 

RIPPLE RÉSZLETES ÚTMUTATÓ

Hasonlóan a legtöbb egyéb kriptovalutához a Ripple is egy olyan technológiai fejlesztés, aminek a tényleges értéke akkor értelmezhető igazán, ha ismert az általa megoldani kívánt probléma. A terület amin a Ripple alternatívát kíván nyújtani, az a pénz vagy más érték továbbítása. Itt pedig a cél az átfutási idő, a költség és a sikertelen tranzakciók számának csökkentése.

Nemzetközi utalások esetén jellemző, hogy a küldő és fogadó bankok között nincs közvetlen kapcsolat, így köztes bankokon is keresztülhalad az ügylet. Ha a fogadó bank nem tart fent számlát a küldött valutában az összeg nem egy váltáson fog átesni a két valuta kötött, hanem akár többön is.

A közbeékelt szereplők és műveletek bankszünnapokon nem haladnak, ezért a küldött összeg az eltelt idővel arányosan árfolyamkockázatnak is ki van téve. Továbbá a folyamat minden állomásánál költséggel van terhelve és több rendszer láncolatában több helyen elakadhat, mint mondjuk egy peer-to-peer megoldásban. A nemzetközi banki átutalás mindig egy sokszereplős művelet lesz a kialakult függelmi és ellenőrzési viszonyok miatt. Jelenleg a SWIFT rendszer jelenti a törekvést a folyamat automatizálására, de ez a pénz útját nem rövidíti le, csak szabványosítja magát a folyamatot. Ez ésszerű, de nem csökkenti a költségeket.

swift

A RippleNet az értékkel rendelkező dolgok továbbítását két fő formában oldja meg. Az első, ami még a ripplepay.com fejlesztése volt, az IOU típusú ügyletek bonyolítása, a másik pedig a RippleNet saját kriptovalutájának az XRP-nek a működtetése.

 

MI IS A RIPPLENET?

Az IOU (I owe you – „tartozom neked”) ügylet hasonlít ahhoz a gyakorlathoz ahogy a jegybankok régen az aranyfedezetű pénzeket kibocsátották, majd az emberek ezzel fizettek egymásnak. Illetve ténylegesen beválthatták az aranyra aminek a tulajdonjogára végső soron vonatkozott a valuta. Különféle IOU-kat régóta alkalmaznak az üzleti életben, a rendszer feltételezi hogy mindenki megbízik a kibocsájtó jótállásában, nem hivatalos fizetőeszköz, csak egy fizetési ígéret.

A RippleNet lehetővé teszi ilyen követelésekre vonatkozó digitális jegyek kibocsájtását és ezek tranzakcióját rendkívül alacsony költség és gyors továbbítás mellett. Aki kibocsájtja az vállalja, hogy az IOU-ban meghatározott dolgot kifizeti annak, aki visszajuttatja neki az IOU-t. Ez lehet akár követelés dollárra, bitcoinra, vagy bármire amiért valaki hajlandó fizetni bizalmi alapon. Egy effajta pénzügyi szolgáltatást ellátó funkció mindenképpen növeli a rendszer értékét, de az IOU elszámolási eszköz, kriptovaluta befektetési és kereskedési célból nem releváns.

Ripplenet cryptofalka

Az XRP maga a kriptovaluta, egy köztes elem aminek az IOU-tól eltérő módon önmagában van értéke, mégpedig az hogy elég nagy sebességgel és likviditással cserél gazdát napi szinten, decentralizált hálózaton fut, transzparens és véges a mennyisége. Nem blokkláncot alkalmaz a rendszer, ezért nincs nagy energiaigényű bányászás sem.

Az XRP tokenek ún. előbányászás módján jöttek létre, összesen 100 milliárd darab van és ez a konszenzusban meghatározott végleges mennyiség. Jelenleg a nagyobb része, zálogban van, nem hozzáférhető, de minden hónapban a piacra kerül belőle 1 milliárd XRP. A tranzakciókat a többi kriptovalutához hasonló transzparens módon egy exploreren lehet nyomon követni (XRPSCAN).

 

RIPPLENET KÖLTSÉGEI ÉS MŰKÖDÉSE

Az XRP használatának költségei a következőképpen alakulnak: az XRP utalásának hálózati díja 0.000001 XRP, ezt a törtrészt 1 drop-nak is hívják, és a tranzakció során megsemmisül. Minden XRP számla egyszeri díja 20 XRP. Ez úgy kerül felszámolásra, hogy amikor XRP érkezik egy új számlára annak az egyenlegéről a húsz XRP fölötti összeget lehet csak tovább küldeni. Lényegében az utolsó húsz XRP-vel nem rendelkezünk, csak látszik a számlán.

A RippleNet és az XRP decentralizált nyílt forráskódú rendszerek, tehát nem a Ripple Labs üzemelteti őket, hanem a validatorok és a gatewayek. A validator a Bitcoinhoz hasonlóan a publikus főkönyv – az XRP Ledger – alapján hagyja jóvá vagy utasítja el a tranzakciókat. Az XRP hálózatán egy adott tranzakció akkor érvényes, ha azt a validatorok 80%-a igazolja.

A validatorok nem kapnak XRP-t vagy más ellentételezést az üzemelésért cserébe. Ugyanis aki üzleti célra használja a RippleNetet annak érdekében áll, hogy a mögöttes infrastruktúra nagyobb és decentralizáltabb legyen. Tekintve hogy nem képezi a rendszer részét nagy energiaigényű bányászás, viszonylag kis költség mellett futtatható egy validáló csomópont, így bankok, vagy online fizetési cégek bevállalják a ráfordítást a cél érdekében. A gateway az IOU-k elszámolásában játszik szerepet. A cégek amelyek gatewayt működtetnek önkéntesen saját nevükben IOU-kat bocsátanak ki pénzért cserébe, Ripple címek között mozgatják őket és kifizetik pénzben annak aki visszaváltja.

 

RIPPLE LABS ÉS APPLIKÁCIÓI

A RippleNet részét képező fontosabb appok a Ripple Labs tulajdonai. A Ripple Labs működteti őket a saját megfontolásai alapján úgy ahogy pl. a YouTubeot a Google. Miközben a csatornák tartalmait maguk a felhasználók szerkesztik és hozzák létre.

xCurrent – megoldás a bankok közti tranzakciókra. A SWIFT tranzakcióknál megadott adatokkal dolgozik. Aki átutalást kezdeményez egy olyan pénzintézetnél ahol xCurrenten áramlik a pénz, az látni fogja az összes költséget amit a köztes bankok beterhelnek. Valamint az xCurrent elővalidálja a tranzakciót, tehát ha bárhol technikai probléma lépne fel, az utalás el sem indul. Amennyiben a pénz útja rendben van az összeg másodperceken belül a fogadó számláján lesz.

xVia – pénzátutalás platform cégeknek. Az xCurrenthez hasonló módon a pénzügyi tranzakciókat intézi olcsón és gyorsan. Az xVia egy API (application protocol interface) segítségével a cégek és ügyfeleik vagy partnereik közötti meglévő fizetési rendszerhez kapcsolódik, így a RippleNet előnyeit kihasználva teljesíti az átutalásokat. Munkabér, számlák fizetése, szolgáltatások meghosszabbítása történhet xVia alkalmazásával villámgyorsan. Főleg azokban a fejlődő országokban hasznos, ahol a tradicionális bankrendszer drága, nem hozzáférhető, vagy korrupt. Ugyanakkor az emberek használnak digitális pénztárcákat, vagy mobil pénzt.

xRapid – likviditási szolgáltatás pénzintézeteknek számára. Nemzetközi utalások esetén, ha a célszámla pénzneme eltér a forrásszámlától, az összeg legalább egyszer átváltásra kerül. Ennek köszönhetően legalább egy ún. nostro bankszámlán is megfordul a pénz. Az xRapid segítségével oldódik meg az, hogy a köztes valuta XRP legyen és az kellő mennyiségben és gyorsasággal rendelkezésre álljon.

Fontos, hogy az xCurrent és az xVia nem használ XRP-t, fiat pénzek tranzakcióját végzi.

Ripple route

 

RIPPLENET FIZETÉSI PLATFORM A GYAKORLATBAN 

Gyakorlatban tehát a következőképpen működik a RippleNet. Ha valaki pénzt szeretne küldeni, átváltja a saját pénznemét XRP-re, elküldi, a fogadó pedig visszaváltja az XRP-t saját valutájára. A váltások és a küldés költsége nagyon alacsony, gyors és a váltások automatikusan megtörténnek, így mindenkinél a saját valutájában lesz az összeg. Mindez akár más kriptovalutákkal hasonlóképpen megoldható lenne. Viszont az XRP az ami mindezt úgy kínálja a cégeknek és magánszemélyeknek, hogy a létező bankrendszer számára nyújt hatékony működési megoldást. Ezért mondják rá hogy a bankok kriptovalutája.

A szolgáltatás tehát a SWIFT rendszer alternatívája. Ha két bank a RippleNeten keresztül rendezi egymás közt az átutalásokat, az ügyfeleik ugyanolyan módon utalnak pénzt mint korábban, viszont másodpercekre rövidül az átfutási idő. Eközben ugyanabban a netbankban vagy ATM-nél kezdeményezik a tranzakciókat mint eddig. A pénzintézeteknek így jelentősen lecsökken a költsége, miközben nő a tranzakciók biztonsága is. Az hogy a bank ebből kifolyólag elengedi-e az átutalási díj nagyrészét az ügyfél javára az már rajta múlik.

A Ripple megítélésénél mindenképpen emítésre méltó, hogy a RippleLabs elkötelezett azügyben, hogy a vonatkozó AML (Anti Money Laundering – „pénzmosás ellenes”) szabályozásoknak megfeleljen. Például jelenti az illetékes hatóságoknak a ’gyanús’ pénzmozgásokat. Ez elősegíti azt a kívánatos célt, hogy a rendszer integrálódjon a létező pénzátutalási ágazatba, viszont szöges ellentétben áll a Bitcoin független szellemiségével.

Nagy Gábor

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető
  3. Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető
  4. Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.