Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Kriptoba fektetnének a fiatalabb generációk!

Kriptoba fektetnének a fiatalabb generációk!

A föld népessége életkor alapján különböző generációs csoportokba sorolható. Egy új kutatás elgondolkodtató eredménnyel szolgált a legfiatalabb generációk kripto iránti kapcsolatáról. Mutatjuk a részleteket!

Generációs különbségek

A különböző társadalmi, fogyasztói csoportok felosztása több tudományág szempontjából is fontos. A generációs marketing jelentősége abban rejlik, hogy korcsoportokra osztja a fogyasztókat, majd ezeket a generációs csoportokat vizsgálja vásárlási szokásaik alapján. Az nem jelenti azt, hogy minden egyén az adott generációra jellemző fogyasztási mintával írható le, de nagy átlagban biztosan megfelelnek a rá jellemző karakterek és ez például marketingkommunikációs szempontból sem mindegy.

A szakirodalom több ilyen generációs csoportot is megkülönböztet, az 1920 után születettektől kezdve napjainkig. A konkrét életkori intervallumokra vonatkozóan megoszlanak a vélemények, de jelentős eltérés azért nem akad. A leggyakrabban említettek közé talán a baby boomerek, az X, Y és Z generáció tartoznak. A legfiatalabbak a 2010 után született Alfa generáció tagjai még fogyasztói magatartás szempontjából kevéssé profilozhatók, de a jövő mindenképpen az övék. 

Kripto generációk

A generációk meghatározásának szüksége úgy kapcsolódik a kriptohoz, hogy mindegyik kor gyermeke egy bizonyos nyitottsággal viseltetik az aktuális technológiai fejlődések iránt. Míg az 1940 és 1959 között született boomerek fiatalkorában a bakelit lemez és a szalagos magnó volt a meghatározó élmény, addig az 1960 és 1983 között született X generáció és az 1994-ig tartó Y generáció számára már a számitástechnika, a CD és DVD lemezek jelentette ugyanezt.

Az 1995 és 2009 éveket összefoglaló Z generáció tagjai közül néhányan pedig már eleve a Bitcoin megjelenése után születtek és számukra a jelenlegi modern eszközök és technológiák használata sokkal természetesebb és magától értetődőbb, mint a régebbi generációké.

Amíg a boomerek inkább gyanakvóbban és kételkedve tekintenek azokra a fogalmakra, mint blokklánc és kriptovaluta, addig az X és Y generáció tagja érdeklődőbbek és nyitottabbak minderre. Nem véletlenül hívják az X generációt digitális bevándorlóknak hiszen ők életük során találkoznak a digitális világgal, a Z generációs digitális benszülöttek pedig bele születnek.

 

Nyugdíj | Cryptofalka

Generációs kripto kutatás

A napokban jelent meg a Charles Schwab alapkezelő egy Amerikában végzett kutatásának eredménye. A vizsgálatban 1100 főt kérdeztek meg. A mintába bekerült 21 és 70 év közötti válaszadók igen széles generációs reprezentativitást jelentenek. A kutatás fő iránya a nyugdíjmegtakarítási portfólióra irányult, azaz milyen eszközökben fektetnék szívesen a nyugdíjas éveikre szánt megtakarításaikat az említett korosztályba tartozók.

Az USA-ban ,,401(k) plan”-nek nevezett megtakarítási formának röviden az a lényege, hogy az aktív éveikben ebbe a ,,csomagba” utalnak a dolgozók után a munkáltatók, amely összeget az adott munkavállaló még kiegészítheti lehetőségeihez mérten. Az akár évtizedekig gyűjtött pénzt pedig időközben a számlatulajdonos munkavállaló egyetértésével be is fektetik, hogy növelje a portfólió értékét. Az említett kutatás arra is kitért, hogy ezt az összeget milyen eszközökbe látják elképzelhetőnek befektetni.

A generációs elméletek ismeretében talán nem meglepő az eredmény, hogy a Z generáció 43%-a és az Y generáció 47 %-a látná szívesen, ha kriptovalutába is lehetne egy részét fektetni ennek a megtakarított pénznek. Ez az arány lényegesen rosszabb a másik két vizsgált generáció esetén, mert a boomerek 11%-a, az X generáció 31%-a nem tervez ilyet. Az arány hasonló, ha azt kérdezik, hogy a nyugdíjalapon kívül egyébként tart e már jelenleg is kriptovalutát.

Kripto nyugdíjasok?

A felnővő generációk nyitottsága és kockázatkedvelő attitűdje már most is látható. A nyugdíjalapok legalább egy részének bekerülése a kriptopiacra óriási lehetőséget rejt az árszínvonal növekedése szempontjából, mivel a nyugdíjtakarékosság jelenleg is több trillió dolláros piac az USA-ban.

Vannak azonban kockázati tényezők is, amelyekkel mindenképpen számolni kell. Míg a tervek többnyire a Bitcoin és az Ethereum nyugdíj befektetési portfólióba kerüléséről szólnak, addig Észak Virginiában pont a defi szektor és a yield farming felé nyitnának ezekkel, ami nagyobb kockázatot, ám nagyobb profitot is jelenthet. Negatív példaként említhető ugyanakkor egy quebeci nyugdíjalap, amely 154,7 millió dollárt veszített a Celsius platformba való befektetésével.

Az biztos, hogy a fogyasztók igénylik és egyre inkább igényleni fogják ezeket a befektetési lehetőségeket és mire az Alfa generáció is elkezdi a nyugdíjas éveire való takarékoskodást, már biztosan más lesz a kripto helyzet. Remélhetőleg a jelenleginél sokkal kedvezőbb.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.42% $70,005.95
Ethereum ETH -1.12% $3,729.98
BNB BNB -0.03% $616.59
Solana SOL 1.61% $180.16
XRP XRP -3.53% $0.5333
Dogecoin DOGE -1.50% $0.1657
Cardano ADA -4.99% $0.4796
Litecoin LTC -1.57% $86.76
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!