Mi az a Defi? A legfontosabbak információk röviden.

Szerző: | szept 21, 2021 | Kriptovaluta

Sokat lehet hallani a Defi szektor kifejezést. Mi is pontosan az a decentralizált pénzügyi szolgáltatás és milyen lehetőségeket rejt?

 

A decentralizált pénzügyekről (DeFi)

Ahogy azt már a bevezetőben is említettük Defi szó a “decentralizált pénzügyek” rövidítése, amely a blokkláncon futó különféle pénzügyi alkalmazásainak átfogó kifejezése.

Az elsődleges cél itt elsősorban a köztes pénzügyi szereplők kizárása. Ezzel mintegy növelve a költséghatékonyságot  és csökkentve a tranzakciós díjakat. Ezzel szemben a központosított rendszerek korlátozhatják a tranzakciók sebességét, eközben kevesebb irányítást biztosítanak a felhasználóknak a pénzük felett. A DeFi azért újszerű, mert kiterjeszti a blokklánc használatát az egyszerű értékátvitelről az összetettebb pénzügyi felhasználás felé.

 

Mi az a Defi? A legfontosabbak röviden.

Forrás:https://ethereum.org/en/defi/

A Bitcoin és úgy általában a crypto mint fizetőeszköz kiemelkedik a hagyományos digitális fizetési módok közül, mint például a Visa és a PayPal által üzemeltetett fizetési módok közül. Ez azért van így, mert eltávolít minden közvetítőt a tranzakciókból. Vegyünk erre egy példát. Amikor hitelkártyával fizetsz a kávéért egy kávézóban, egy pénzintézet ül közte és a vállalkozás között, ellenőrizve a tranzakciót, megtartva a jogot annak leállítására vagy szüneteltetésére. Majd a történteket rögzíti a saját rendszerébe. A Bitcoin esetében például ezek az intézmények kiesnek a képből, és csak a vevő és az eladó marad.

A közvetlen vásárlás nem az egyetlen amit a nagyvállalatok felügyelnek. Ide tartoznak például a pénzügyi alkalmazások, a kölcsönök, a biztosítás, a közösségi finanszírozás, a származtatott ügyletek, a fogadások is. A DeFi egyik elsődleges előnye, hogy kizárja a közvetítőket ezekből tranzakcióból is.

Mielőtt közismerten decentralizált pénzügyként ismerték volna, a DeFi ötletét gyakran “nyílt finanszírozásnak” nevezték, a múltban.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

Ethereum alkalmazások

Jelenleg még a legtöbb DeFi-nek nevezett alkalmazás az Ethereumra, a világ második legnagyobb kapitalizációjú kriptovalutájára épül. A komplex pénzügyi megoldások lehetőségét  még az Ethereum alkotója, Vitalik Buterin is kiemelte 2013 -ban az eredeti Ethereum white paper-ben. Azóta már számos Ethereum konkurencia is bővelkedik DeFi alkalmazásokban, de még továbbra is a legnagyobb altcoinra épül a legtöbb Decentralizált pénzügyi alkalmazás.

Ez annak köszönhető, hogy az Ethereum az okosszerződések platformja. Itt a rendszer bizonyos feltételek teljesülése esetén automatikusan végrehajtja tranzakciókat. Ezáltal sokkal nagyobb rugalmasságot kínál a felhasználóknak. Az Ethereum programozási nyelvek, mint például a Solidity, kifejezetten ilyen okosszerződések létrehozására és telepítésére szolgálnak.

Mi az a Defi? A legfontosabbak röviden.

Forrás:https://cryptoticker.io/en/what-is-defi/

Nézzünk erre egy példát. Tegyük fel például, hogy Csaba és Mátyás fogadást kötnek. A fogadás tárgya az, hogy nyerni fog-e Mátyás csapata a döntőben. Mátyás azt szeretné, hogy a fogadást állva el tudja küldeni Csabának a pénzét abban az esetben, ha a kedvenc csapata vesztene. De csak akkor szeretne pénzt küldeni ha kedden a csapata veszít. Az ilyen egyedi szabályokat például okosszerződésbe lehet írni.

A decentralizált pénzügyi szolgáltatáshoz decentralizált tőzsdékre is szükség van. Nézzük meg a DEX decentralizált tőzsde fogalmát. A decentralizált tőzsdék (DEX-ek): Olyan online tőzsdék, amelyek segítségével a felhasználók egy adott valuták más kriptovalutákra cserélhetik. Lehet például Forintot Bitcoinra vagy Eurót Ethereumra. A DEX, közvetlenül összeköti a felhasználókat, hogy kriptovalutákkal kereskedhessenek egymással, mindezt anélkül, hogy közvetítőre bíznák a pénzüket.

 

DeFi összefoglalva

A decentralizált finanszírozás közismertebb nevén DeFi egy blokklánc-alapú finanszírozási forma. Nem támaszkodik a központi pénzügyi közvetítőkre, például brókercégekre, vagy bankokra, hogy hagyományos pénzügyi eszközöket kínáljon. Ezzel ellentétben okoszerződéseket használ a blokkláncokon, a leggyakoribb az Ethereum, de vannak próbálkozások a Bitcon alapú decentralizált pénzügyi szolgáltatásra is. Fontos kiemelni, hogy habár az okosszerződésekben hatalmas lehetőség, rejlik. Fontos nagyon körültekintően kezelni az elérhető befektetési lehetőségeket, mert sok befektetés esetében komoly rizikó áll fenn.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.