A kripto csalások túlnyomó többsége a DeFi ágazatot éri

Szerző: | máj 16, 2022 | Kriptovaluta

A Chainalysis által készített kutatás rávilágít arra, hogy a legtöbb kripto csalás a DeFi és az NFT ágazatot éri.

 

A DeFi a hackerek elsőszámú célpontja

Egy blokklánc elemző cég, a Chainalysis közzétett egy új jelentést, amely a blokkláncokon előforduló tiltott tevékenységet vizsgálta. A kutatás rávilágít arra, hogy a DeFi protokollok a legnépszerűbb célpontok a hackerek körében. 
 
Kripto csalás I Cryptofalka

Forrás: newsbtc.com

 
A 2020 nyarán bekövetkezett DeFi boom óta az illegális DeFi tranzakciók folyamatosan emelkedtek. A Chainalysis jelentése szerint a pénzmosás és a DeFi hackelés volt a két fő bűncselekmény az ilyen protokollokon. 2022-ben már összesen 1,7 milliárd dollár értékben loptak el digitális eszközöket az elkövetők, ennek 97%-a a DeFi protokollokból származott. Az ellopott érték többsége két lopásból származott: a 600 millió dolláros Ronin bridge áttöréséből március végén, és a 320 millió dolláros wormhole támadásból februárban. A jelentés felvázolta, hogy 2022-ig a legtöbb ellopott pénz – több mint 840 millió dollár – Észak-Koreával kapcsolatban álló hackerekhez került.
 
A hackelés mellett a DeFi-n keresztül végrehajtott kripto csalások másik népszerű formája a pénzmosás is folyamatosan nőtt az elmúlt években. A DeFi protokollok a bűnözői tevékenységekhez kapcsolódó kriptoalapú pénzeszközök 69%-át teszik ki. A jelentés a legtöbb ilyen protokoll természetét – amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyik tokent másikra cseréljék – a digitális eszközök mozgásának nyomon követésének nehézségével magyarázza. Ezenkívül a legtöbb DeFi projekt esetében a KYC (know your customer) követelmények hiánya vonzóbbá tette őket a bűnözők számára.
 
A jelentés a hírhedt, Észak-Koreához köthető Lazarus Group példáját hozta fel, amely tavaly 91 millió dollár értékben mosott tisztára kriptovalutákat több protokollon keresztül. A csoport állítólag az ellopott tokeneket ethereumra és bitcoinra cserélte, majd egy központi tőzsdére utálás után fiát valutára váltotta.
 
Kriptomat Bitcoin és kriptovaluta váltó
 

 

Gyakoriak az NFT-s csalások is

Egy másik közkedvelt kripto csalás az ún. NFT wash trading. A wash trading egy olyan piaci manipuláció, amely mesterségesen felduzzasztja az illikvid eszközöket. Technikailag ugyanazon entitás által kezelt pénztárcák között kereskednek az NFT-kel, így a többi piaci szereplő, többek között a potenciális vásárló azt látja, hogy az eszköz iránti kereslet magas.

NFT scam I Cryptofalka

Forrás: hongkiat.com

 
A kutatás egy olyan példát hozott, ahol maipuláció révén több mint 650 000 wETH-t generáltak a tranzakciós mennyiségben. Az incidensek ugyanazon a platformon történtek, mert a piactér ösztönző jutalmakat fizetett az NFT-k kereskedéséért a platform natív tokenje formájában. A felhasználók további tokeneket szerezhetnek, ha gyakrabban hajtanak végre tranzakciókat a fiókok között. Eközben az NFT gyűjtőket megtéveszthetik, ugyanis azt hiszik, hogy a ténylegesnél több tranzakciós tevékenység történik a piactéren.

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka