Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Ilyen a digitális ujjlenyomatod. Te mennyire vagy védve?

Ilyen a digitális ujjlenyomatod. Te mennyire vagy védve?

Az eszköz ujjlenyomatvétel rendkívül hasznos funkció, de lehetővé teszi a felhasználók gyakorlatilag észrevehetetlen megfigyelését is. 

 

Mi a digitális ujjlenyomat?

A számítástechnikában az ujjlenyomatvétel az egyedi azonosítók létrehozásának folyamatát jelenti (mindenféle digitális adathoz). Az egyes felhasználók vagy gépek azonosítását, eszköz ujjlenyomatvételnek nevezzük. A folyamat lényegében egy okostelefonról, számítógépről vagy más eszközökről való információgyűjtésből áll. Néha ez akkor is elérhető, ha a felhasználó IP-címe rejtve van vagy amikor egyik böngészőről a másikra vált.

A webelemző szolgáltatások évek óta gyűjtik az eszközökre és böngészőkre vonatkozó információkat. Ennek elsődleges célja, hogy mérjék a webes forgalmat, illetve hogy felderítsék a lehetséges csalásokat. Napjainkban a fejlettebb megközelítések lehetővé teszik adott paraméterek összegyűjtését. A korábbi ujjlenyomatvételi módszerek főként a számítógépekre összpontosítottak, azonban a modern technikák ma már szinte bármilyen típusú eszközt azonosítanak, sőt egyre nagyobb az érdeklődés az okostelefonok iránt is.

Ilyen a digitális ujjlenyomatod. Te mennyire vagy védve? I Cryptofalka Forrás: vpnoverview.com

Az eszköz ujjlenyomatvétele egy meghatározott adatkészlet gyűjtését foglalja magában. Az adatokat azután összevonják és egy hash funkción keresztül továbbküldik, majd a kimenet (hash érték) minden eszköz (vagy felhasználó) egyedi azonosítójaként szolgál.

Az összegyűjtött információkat gyakran egy adatbázisban tárolják, nem pedig magán az eszközön. Míg egyetlen adatpont némileg általános, több adatkészlet kombinációja egyedi lehet.

Az eszköz ujjlenyomatvétele passzív és aktív módszereket is tartalmazhat, ugyanakkor mindkét megközelítés célja egy eszköz információinak összegyűjtése. Tehát még akkor is, ha több ezer számítógépen ugyanaz az operációs rendszer fut, mindegyik valószínűleg a szoftver, a hardver, a böngésző, beépülő modulok, nyelv, az időzóna és az általános beállítások egyedi kombinációját fogja megmutatni.

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás

 

Mire használják az eszközök ujjlenyomatvételi funkcióját általánosságban?

Az eszközök ujjlenyomatvételi módszerei lehetővé teszik a hirdetők számára, hogy nyomon kövessék a fogyasztók magatartását akár több böngészőben is. Azt is lehetővé teszi például a bankok számára, hogy azonosítsák, a kérés megbízható eszközről vagy olyanról érkezik-e, amely korábban csalárd tevékenységhez volt társítva.

A fentiektől eltekintve az eszközök ujjlenyomata segít a programoknak tiltani, hogy több fiókot regisztráljanak, vagy hogy egy keresőmotor megjelölje a gyanús viselkedést tanúsító eszközöket. Sőt az eszköz ujjlenyomata hasznos lehet a személyazonosság lopás vagy a hitelkártyacsalás észlelésében és megelőzésében. Ezek a technikák azonban veszélyeztetik a felhasználók személyhez fűződő jogait, ugyanis megvalósításuktól függően az adatok gyűjtése akár észrevehetetlen is lehet.

:Ilyen a digitális ujjlenyomatod. Te mennyire vagy védve? I Cryptofalka Forrás: miro.medium.com

 

Összefoglalva

Számos módja van az eszköz ujjlenyomatvételi technikájának megvalósítására és használatára. Ebből következően az adatgyűjtés és a forrás azonosításának hatékonysága is eltéréseket mutat. Akár önmagában, akár más módszerekkel kombinálva, a digitális ujjlenyomatvétel hatékony eszköz lehet a felhasználói szokások nyomon követésére, valamint a felhasználók azonosítására. 

A technika egyaránt használható legális és illegális tevékenységekhez is. Az alapvető mechanizmusaikról való tájékozottság minden bizonnyal jó kiindulópont, ugyanakkor bizonyos passzív módszereket gyakorlatilag képtelen lesz érzékelni a megfigyelt felhasználó. 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.69% $64,043.16
Ethereum ETH -0.30% $3,064.17
BNB BNB 1.03% $560.82
Solana SOL 0.42% $143.78
XRP XRP 3.75% $0.5152
Dogecoin DOGE 2.20% $0.155
Cardano ADA 8.93% $0.4967
Litecoin LTC 2.66% $82.74
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!