Facebook Libra: se vele, se nélküle

Szerző: | feb 18, 2020 | Cryptofalka start, Kriptovaluta

Abban talán minden kripto hívő egyetért, hogy a digitális valuták széleskörű elterjedéséhez (és ezáltal az árfolyam emelkedéséhez) elengedhetetlen, hogy a nagy cégek érdeklődésüket a kriptovaluták irányába fordítsák. Ezek a cégek profitból élnek és akkor fordulnak, majd a technológia felé, amikor hasznot tudnak belőle húzni. Például a mobiltelefonokba épített kriptopénztárca is eleinte valószínűleg a prémium termékvonal része lesz, majd idővel várható széleskörű elterjedése. A facebook érdeklődése a blokklánc iránt viszont jelentősen felgyorsíthatná az eseményeket. Feltéve ha sikerrel jár a Librával.

 

Libra: a dicső kezdetek

Bár az első pletykák már 2018-ban felröppentek arról, hogy a facebooknak is tervei vannak a blokklánc technológiával, hivatalosan csak 2019 június 18-án jelentették be a Librával kapcsolatos terveket és az ezt bemutató fehér könyvet. Ekkor még úgy nézett ki a dolog, hogy egy 27 tagból álló konzorcium áll majd a projekt mögött, olyan nevekkel, mint a Visa, PayPal, eBay, Uber, Spotify vagy a Vodafone. Az már nemsokkal a bejelentés után látszott, hogy nem lesz egyszerű menet a projekt véghezvitele. Számtalan helyről támadták a Librát, főként kormányok, pénzügyi döntéshozók és bankok. Októberre az ismertebb cégek nagyrésze kilépett a konzorciumból. Így mire Mark Zuckerberg kongresszusi meghallgatására sor került, már egy jelentősen legyengült felállásban próbálta meg védeni a projektet.

libra

 

Libra: rajongók és ellenzők

Ahhoz, hogy megértsük az álláspontokat, meg kell ismernünk a rendszer működését. A Libra, mint kriptovaluta a facebook szerint azt a problémát hivatott megoldani, hogy ugyanolyan egyszerű legyen a jövőben a pénzutalás, mint ahogy smst vagy emailt küldünk. Ezt persze ma már jó pár fintech startup is nyújtja, de a facebook mögött több milliárd felhasználó van, ami több szempontból is komoly erőforrás. A termék lényege tulajdonképpen az, hogy kihasználja a blokklánc technológiában rejlő előnyöket és kiküszöböli az esetleges hátrányokat. A gyors utalás lehetősége talán az egyik előny, míg a volatilitás kiküszöbölése a megoldott hátrányra példa. Ez utóbbi úgy történik, hogy a teljes Libra valuta mögött valós pénzek vannak, amelyek biztosítják az árfolyamstabilitást.

Az ellenzők viszont főként a szabályozatlanság kérdését róják fel hibának. A legkomolyabb érv azonban talán az, hogy a decentralizáltan működő bitcoinnal szemben a Libra centralizált és a konzorcium működteti. A nagy kérdés, hogy van e félnivalója bárkinek is egy olyan pénzügyi rendszertől, amelyben a központi bank szerepét a Facebook tölti be.

A Librával kapcsolatban a Mastercard vezérigazgatója Ajay Banga egy interjúban azt nyilatkozta, hogy az ötlettel alapvetően nincs baj, de egyrészt bizonytalan a jogszabályi megfelelősség, másrészt kérdéses maga az üzleti modell is. Ez utóbbi úgy értendő, hogy nem egyértelmű, miként lesz ebből bevétel a konzorciumi tagok számára. Az ugyanis – mint a bevezetőben is szerepelt – nyilvánvaló, hogy a szegény országok bekapcsolása a bankrendszerbe, az csak a mézesmadzag és természetesen a konzorciumi tagok anyagi hasznot remélnek a Librától. Az is érthető, hogy ha a Libra idővel az e-kereskedelem fizetőeszközévé válik, akkor pontos vásárlási és fizetési szokásaink is a facebook kezébe kerülnek, ami egy komoly érték. Azt viszont Banga szerint nem látni, hogy mit nyernek a többiek.

 

Libra összegző

Annyi biztos, hogy a Libra projekt nem áll le és folyik a fejlesztés. Legalábbis ezzel ellentétes hírek még nem láttak napvilágot. Az, hogy képes lesz e a megmaradt cégekkel együtt bevezetni és elterjeszteni a facebook az új digitális valutáját, az már inkább kérdés lehet. Ehhez még számos törvényhozót meg kell győzzön és a jogszabályi hátteret is ennek megfelelően kell alakítania. Mindeközben azonban a világ többi országában is folyik a munka, hogy nemzeti kriptovalutát hozzanak létre. Úgy tűnik nem kell már sokáig várnunk, hogy megtudjuk ki nyeri ezt a versenyt!

 

További ajánlott cikkeink:

  1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
  2. MIÉRT ÉRI MEG BITCOINNAL ÉS KRIPTOVALUTÁKKAL KERESKEDNI?
  3. PONTOS MATEMATIKAI MODELL A BITCOIN ÁR MEGHATÁROZÁSÁHOZ
  4. ÚJABB CSÚCSOKAT DÖNTÖGET A BITCOIN HASH RATE
  5. TETHER OLDOTTA MEG A PORNHUB ÉS A PAYPAL HARCÁT
  6. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
  7. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
  8. AZ ARANYNAK KÖSZÖNHETŐEN ENNYIT ÉRHET MAJD AKÁR EGY BITCOIN

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Bitcoin kisokos cryptofalka E-book

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Kriptovaluta projekt ismertetők

A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető

A stabilcoin, ami kiszorította a fiat valuták jó részét a napi kripto kereskedésből. Ismerjétek...

Nexo, kriptovaluta hitel és passzív jövedelem a blokkláncon

Mitől lesz sikeres egy centralizált coin és egy kripto tőzsde? Attól hogy ugyanaz a csapat egyszerre indítja be a kettőt! A Binance zseniális ötletét vettük górcső alá.

Crypto.com: közösségi kriptohitelezés és más DeFi megoldások

A kriptohitelezés fedezetnyújtási és kölcsönzési szempontból is növekvő érdeklődésre talált az elmúlt években. A Crypto.com lehetőséget biztosít a forgalomban levő kriptovaluták közvetítésére hitelezők és adósok között. A cég saját CRO coinja a hitelezési és egyéb szolgáltatásokkal kapcsolatos díjak kedvezményére jogosítanak.

EOS crypto coin – A szupergyors okosszerződés platform

Az EOS az a projekt, ami nem tartogat egy új ötletet, vagy hódít meg egy új területet a blokklánc technológia számára, hanem egy hatékonyabb okosszerződés platformot ígér. Több coin is törekszik arra, hogy felülkerekedjen az Ethereummal szemben, mind a vállalati blokklánc megoldások leszállításában, mind a szélesebb körben elterjedt dappok tekintetében. Az EOS a skálázhatóság problémájának áthidalásában látja a jövőt, az EOSIO blokklánc, milliónyi tranzakció bonyolítására lett tervezve, nulla költség mellett.

Mitől 3. generációs kriptovaluta a Cardano? Megmutatjuk!

A kriptovaluta ami a megszokottnál hosszabb tervezés és szélesebb közösség munkájának eredményeképp jött létre. Az Ethereumnál szerzett tapasztalatok alapján újragondolt okoszerződés platform még fejlesztés alatt áll, de az eddigi eredmények és a folyamat kivitelezése magáért beszél. Bemutatjuk a Cardano blokklánc ADA coinját.

Chainlink: Okosszerződések és a valós világ közötti kapocs

Az okosszerződés platformok ideális megoldást nyújtanak számos applikáció, program, hálózat futtatására, ugyanakkor a használatuk a saját kódjaikon megírt program szerint történik. Egy működőképes blokklánc megoldásra való átállás megkívánja a végfelhasználók átirányítását egy okosszerződés dApp-ra. A Chainlink teremti meg a hidat a meglevő programok és okosszerződések között. 

Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?

A Bitcoin legnagyobb alternatívája. Kicsit privát, kicsit okosszerződéses, kicsit Bitcoin. Miért jobb? Miért nem? Tekintsük át a Bitcoin Cash eredetét és legfontosabb jellemzőit.

A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető

Az alapoktól mutatjuk be nektek, hogy mivel foglalkozik a Ripple kriptovaluta projekt....

Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető

MI AZ ETHEREUM? EGY DECENTRALIZÁLT OKOSSZERZŐDÉS PLATFORM   Ethereum legfontosabb adatai:...

Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke

Mitől lesz sikeres egy centralizált coin és egy kripto tőzsde? Attól hogy ugyanaz a csapat egyszerre indítja be a kettőt! A Binance zseniális ötletét vettük górcső alá.

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.