Mi is az a kriptovaluta bányászat? (1/2 rész)

Szerző: | nov 2, 2019 | Cryptofalka start, Kriptovaluta

Ebben a részben a kriptovaluta bányászattal fogunk megismerkedni, illetve azokkal az eszközökkel, amelyekkel passzív jövedelemre lehet szert tenni. Elsőre furcsának tűnhet a bányászat szó mindenki számára, manapság viszont az ember azzal is tud passzív jövedelemre szert tenni, hogy célhardwareket (asic), vagy sok videókártyás, úgynevezett rigeket üzemeltet. De ne szaladjunk ennyire előre.

 

Kezdjük egy kis blockchain alapokkal a kriptovaluta bányászat megértéséhez

A Blockchain a tranzakciók egy digitálisan megosztott főkönyve, melynek egyedi másolatai a blockchaint felépítő rendszer összes csomópontjában megtalálhatóak. Az összes résztvevő ellenőrizheti az előző tranzakciókat és újakat is vehet fel. A tranzakciókat a könnyebb feldolgozhatóság érdekében blokkokba csoportosítják, ezek a blokkok pedig egymással láncba vannak kapcsolva. (Innen a blokklánc kifejezés). A blokkok tartalma és az egyes blokkok közötti kapcsolat kriptografikusan védve van, így a már végrehajtott tranzakciók visszafordíthatatlanok és megsemmisíthetetlenek. Ezzel létrehozható egy olyan főkönyv és hozzá tartozó tranzakciós hálózat, ahol nincs szükség semmilyen központi felügyelőre vagy hatóságra. Így a Blockchain fő előnye, hogy decentralizált, nincs szükség “köztes félre”, teljesen transzparens, bárki megtekintheti, valamint nagyfokú biztonságot nyújt a rajta tárolt információk számára.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Mi is az a kriptovaluta bányászat?

A bányászat az a folyamat, amely során a felhasználók közötti tranzakciókat ellenőrzik és hozzáadják a blokklánc nyilvános főkönyvéhez. A bányászati folyamat feladata az új érmék bevezetése a meglévő forgalomban lévő készletbe. Valamint, hogy lehetővé tegye, hogy a kriptovaluták peer-to-peer decentralizált hálózatként működjenek egy harmadik fél központi hatósága nélkül.

Röviden a bányászok üzemeltetik a kriptovaluták hálózatán történő tranzakciókat, valamint ellenőrzik azok hitelességét. Ehhez bonyolult matematikai feladatokat oldanak meg a gépeik segítségével, ezért cserébe adott számú tranzakció elvégzése után (blokk lezárása) digitális valutában részesülnek.

bitcoin bányászat cryptofalka

A kriptovaluta bányászat során ezek a gépek bonyolult matematikai műveleteket oldanak meg. Kezdetekben elég volt egy mezei laptop vagy egy átlagos számítógép, amellyel Bitcoint (BTC) lehetett bányászni. Az alacsony nehézségi szintnek köszönhetően, a számítógép processzorát használták a műveletek megoldásához. Napjainkban viszont annyira megnőtt a nehézségi szint, hogy komolyabb hardwarek kellenek hozzá. Régebben lehetőség volt solo miningra is, manapság viszont úgynevezett pool-okba verődnek a felhasználók. A pool-ok lényege, hogy több bányász teljesítménye összeadódik, amivel nagyobb eséllyel lehet elnyerni a blokk jutalmat. Minél többen vannak egy pool-ban, annál nagyobb esély van a jutalom megszerzésére.

 

Mik azok az asic gépek?

A legfrissebb statisztikák szerint, 2019 szeptemberében négyszeresére nőtt a Bitcoin bányászati nehézsége, mint 2017-ben a 20 ezer dolláros csúcs beállításakor. A világ egyik legnagyobb Asic gépgyártója a Bitmain pedig évente több fajta, egyre gyorsabb célhardwareket dob piacra, melyek pár perc alatt elkelnek.

asic_miner

Ezeket az eszközöket legtöbbször akkor éri meg üzemeltetni profitábilisan a nagy energia igényük miatt, ha valaki napelem segítségével jut elektromos áramhoz. E mellett az sem elhanyagolható, hogy hatalmas zajjal, és hővel is meg kell barátkozni. Kínában konténerekben szokták elhelyezni az eszközöket, amelyeket az egész világ területén szállítani lehet. Monszun ideje alatt Kínában működtetik a gépeket, az alacsony áram díja miatt, míg egy szárazabb évszakban akár Norvégiáig is elviszik a konténereket.

Vágj bele most a kriptovaluta bányászatba! Kriptovaluta bányászgép eladás, optimalizálás, beüzemelés

 

Mit jelent a bányász rig?

Aki pedig érdekelne az otthoni kriptovaluta bányászat, azok részére már számtalan YouTube tutorial videó található, hogyan kell egy bányász riget megépíteni. Az egyik legfontosabb, hogy minél erősebb egy videókártya, annál nagyobb teljesítmény értéket tud az adott kártya elérni. Általában az otthon összebarkácsolható rigeknél, egy alaplaphoz 6-12 db videókártyát szoktak hozzákötni.  Fontos az, hogy milyen tápról működik a gép, hiszen ki kell bírnia a 24 órás terhelést több hónapon, vagy akár több éven keresztül. Az egyik leghíresebb bányászható coin a Bitcoin mellett az Ethereum, amelynek a nehézségi szintje folyamatosan nő. Az Nvidia és az Amd pedig folyamatosan dobja piacra a jobbnál jobb videókártyákat.

kripto_miner_rig

A következő részben még jobban belemélyedünk a bányászat működésébe, és számtalan szakmai fogalmat fogunk kivesézni.

Ha szeretnél mégtöbbet olvasni a kripto bányászat világából ➡️ LINK.

Szeretnél belevágni a Bitcoin kereskedésbe, érdekelnek a kriptovaluták, de félsz egyedül belekezdeni? Rendelkezel már digitális valutával, de a szakmai tudásodon szeretnél csiszolni a nagyobb profit érdekében? Egyedi problémáddal kérnél segítséget egy szakértőtől? Akkor jó helyen jársz! Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! ➡️ Bitcoin és kriptovaluta konzultáció

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

#NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.