Elon Musk is védi a bitcoint a környezetvédelmi kritika ellen

Szerző: | máj 6, 2021 | Bitcoin hír, Kriptovaluta

A bitcoin energiafelhasználása jelentős kritikát váltott ki az elmúlt hónapokban, azonban több ismert név is a kriptovaluta védelmére kelt.

 

Egyre nagyobb a figyelem a bitcoin energiafelhasználása körül

Az elmúlt hónapokban jelentősen megnövekedett a bitcoint elsődlegesen környezetszennyező hatása miatt kritizáló hangok száma. Emellett az is kifejezetten népszerűvé vált, hogy egyes városok vagy országok, például Svédország energiafelhasználásához hasonlították a kriptovaluta igényeit.

De mi az igazság a bitcoin energiafelhasználása esetén? Valóban ennyire káros lenne vagy van alapja a bitcoin szoros kapcsolódásának a zöld energiához?

 

Mennyi energiát használ fel a bitcoin bányászat?

Rövid válasz: nagyon sokat, és ezt még a legnagyobb bitcoin apostolok sem tagadják. A bitcoin bányászata során elvégzett komplex matematikai számolások jelentős mennyiségű energiát igényelnek a 0-24-ben üzemelő bányászgépektől. Ez a University of Cambridge egyik kutatása szerint nagyjából évente 142 terrawattórányi energiát használ fel. Ez a mennyiség pedig valóban a top 30 energiafelhasználó „ország” közé helyezi a kriptovalutát – már persze akkor, ha a bitcoin valóban egy ország lenne.

OKEX_banner_Cryptofalka

A bitcoin környezetszennyező hatása azonban nem is igazán ekörül a kérdés körül forog. A valódi vita arról szól, hogy pontosan milyen energiát használnak fel a bányászat során. Becslések szerint jelenleg a bitcoinbányászat csaknem 75%-a Kínában történik, ahol mind fosszilis, mind megújuló energiaforrásokat is használnak ehhez. Annak meghatározása azonban, hogy milyen arányban használják melyiket, már sokkal nehezebb, hiszen a bányászok sok esetben szétszórva találhatók az országban (és a világon is), és a legtöbb esetben nem sok adatot közölnek a pontos energiafelhasználásukról.

A BBC-nek interjút adó bitcoin kritikus David Gerard a bitcoin fosszilis energiafelhasználásának dominanciáját egy viszonylag friss esettel jellemezte. A Xinjiang egyik szénbányájában történt baleset következtében a régióban jelentősen lelassult a kriptobányászat. Ez ráadásul pont akkor történt, amikor a bitcoin árfolyama is bezuhant – ezzel is mutatva, hogy a bányászat egy jelentős része fosszilis anyagokra támaszkodik az országban.

 

A bányászok érdeke is, hogy a lehető legolcsóbb megújuló energiaforrásokat vegyék igénybe

Mindezek ellenére az is biztos, hogy nem csak fosszilis anyagokat használnak fel a bányászathoz. Ennek pedig viszonylag kézenfekvő magyarázata van: maga a bányászat is azokat a bányászokat jutalmazza, akik a legolcsóbb energiát tudják felhasználni, hiszen így tudnak profitot termelni. Ez a legolcsóbb energia pedig a legtöbb esetben a megújuló energiaforrásokból keletkezik, főként nap- és vízenergia formájában.

Azonban a megújuló energiaforrások egyik nagy problémája a tárolás kérdése – és ez az, ahol Elon Musk és Jack Dorsey is úgy gondolja, hogy a bitcoin igazán ösztönözheti a tiszta energia felhasználását.

Elon Musk és Jack Dorsey is védi a bitcoint a környezetvédelemi kritika közepette

 

A Twitter és a Tesla CEO kiállt a bányászat mellett

Dorsey digitális fizetési szoláltató cége, a Square az ARK Invest vagyonkezelővel közösen adta ki április végén a „Bitcoin kulcsszerepe egy tiszta energiájú jövő kiépítésében” című fehérkönyvét. Ebben arra hívják fel a figyelmet, hogy a bányászok flexibilitásuk miatt egyedi energiafelhasználókként segíthetik a megújuló energiaforrások fejlesztését.

„Hisszük, hogy a bányászok összekapcsolása a megújuló energiákkal, illetve azok tárolási projektjeivel javítani fogja a befektetések hozamát, ezzel a nap- és szélenergia projekteket profitábilis helyzetbe mozdítva” – írták a frissen kiadott fehérkönyvben.

Ezzel kapcsolatban osztott meg egy bejegyzést Jack Dorsey Twitteren, miszerint a „bitcoin ösztönzi a megújuló energiaforrásokat”. Erre aztán Elon Musk is nyilvánosan helyeslését fejezte ki a közösségi oldalon.

Bitcoin energiafelhasználása elon musk jack dorsey I Cryptofalka

 

Összefoglalva

Bár a bitcoinbányászat energiafelhasználása valóban magas, fontos azt is megvizsgálni, hogy pontosan milyen energiaforrásokat használ fel. A bányászat általánosságban azokat jutalmazza, akik a lehető legolcsóbb energiához tudnak hozzáférni, ami a legtöbb esetben megújuló, főként víz- és napenergiát jelent. A bányászok előnye ráadásul, hogy a világ bármely pontján tudják végezni munkájukat, így újfajta megoldásokat kínálhatnak a megújuló energiatermelés tárolási problémáira is.

[buzzsprout episode=’8289251′ player=’true’]

Háttérkép forrása: https://www.ft.com

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka