Mi az a TA? Bevezető a technikai analízis világába

Szerző: | febr 21, 2020 | Cryptofalka start, Kriptovaluta

A technikai analízis (TA) egyfajta elemzés, amelynek célja a jövőbeli piaci magatartás előrejelzése, a korábbi ármozgások és mennyiségi adatok alapján. A TA megközelítést széles körben alkalmazzák a hagyományos pénzügyi piacok részvényeire, valamint egyéb eszközeire, és ezek az elemzés fajták a kriptovaluta piacon történő kereskedésekre ugyanúgy vonatkoznak. A Fundamental Analysisel szemben, amely a fundamentális alapokat veszi figyelemben egy adott coin értékének meghatározása során, a TA szigorúan a múltbeli ármozgásokra összpontosít.

 

Bevezető a technikai analízis világába

Míg a technikai elemzés primitív formái megjelentek a 17. században Amszterdamban és a 18. században Japánban, a modern TA gyakran Charles Dow munkájához vezethető vissza. A pénzügyi újságíró és a The Wall Street Journal alapítója, Dow volt az elsők között, akik megfigyelték, hogy az egyes eszközök és piacok gyakran trendekben mozognak, amelyeket szét lehet osztani és megvizsgálni. Munkája később létrehozta a Dow-elméletet, amely ösztönözte a műszaki elemzés további fejlesztéseit.

old charts

A korai szakaszban a műszaki elemzés kezdetleges megközelítése kézzel készített lapokon és kézi számításokon alapult, ám a technológia fejlődésével és a modern számítástechnikával a TA széles körben elterjedt, és sok befektető és kereskedő számára lett fontos eszköz.

 

Hogyan működik a technikai analízis?

Mint már említettük, a TA alapvetően egy eszköz jelenlegi és korábbi áraknak a vizsgálataira. A technikai elemzés alapvető feltételezése, hogy egy eszköz árának ingadozása nem véletlenszerű, és általában idővel azonosítható tendenciákká alakul. A TA lényege a kínálat és a kereslet piaci erõinek elemzése, amelyek az általános piaci hangulatot képviselik. Más értelemben, az eszköz ára az ellentétes eladási és vásárlási erők tükrözését adja, és ezek az erők szorosan kapcsolódnak a kereskedők és a befektetők érzelmeikhez (alapvetően a félelem és a kapzsiság). Figyelemre méltó, hogy a TA megbízhatóbb és hatékonyabbnak tekinthető azokon a piacokon, amelyek normál körülmények között működnek, nagy volumennel és likviditással rendelkeznek. A nagy volumenű piacok kevésbé hajlamosak az ármanipulációra és a szokatlan külső behatásokra, amelyek hamis jeleket hozhatnak létre és a TA-t használhatatlanná teszik.

TA

Az ár megvizsgálása és végül a kedvező lehetőségek felkutatása érdekében a kereskedők számos, alakzat néven ismert ábrázolási eszközt használnak. Ezek a mutatók segítenek a kereskedőknek a meglévő mozgások azonosításában és áttekinthető információkat nyújthatnak a jövőben megjelenhető tendenciákról. Mivel a TA mutatók elhamisíthatók, egyes kereskedők több alakzatot, indikátort használnak a feltételezhető mozgás azonosításának érdekékben.

 

Gyakran használt TA indikátorok

 

Mozgóátlagok

A TA-t használó kereskedők általában különféle alakzatokat és indikátorokat alkalmaznak a piaci trendek meghatározására, chartok és a múltbeli ármozgások alapján. Az indikátorok olyan matematikai/statisztikai alapokra épülő segédfunkciók, melyek segítenek valamilyen előre meghatározott szabály alapján döntést hozni a kereskedésünk során. A számos technikai elemzési mutató között az egyszerű mozgóátlagok (SMA) az egyik legszükségesebb és legismertebb példa. Ahogy a neve is sugallja, az SMA-t egy eszköz egy meghatározott időtartamon belüli záró árain alapulnak. Az exponenciális mozgóátlag (EMA) az SMA módosított változata, amely súlyosabban súlyozza a legújabb záró árakat.

EMA

EMA

 

RSI és MACD

Egy másik gyakran használt indikátor a relative strength index (RSI). Az RSI talán az egyik leghatékonyabb és legegyszerűbben használható “oszcillátor” típusú indikátor. Az RSI az ár – kereslet / kínálat közötti relációt elemzi, kiemeli azokat a pontokat, ahol a termék túlvett, túladott vagy konszolidációról van szó. Figyelmeztet ha az ár változásának mértéke nem “reális” a kereskedési volume alapján.  Az egyszerű mozgó átlagoktól eltérően, amelyek egyszerűen csak nyomon követik az árváltozásokat, az oszcillátorok matematikai képleteket alkalmaznak az árazási adatokra, majd az előre meghatározott tartományba eső leolvasásokat állítják elő. Az RSI esetében ez a tartomány 0-tól 100-ig terjed.

RSI

RSI

A különböző TA eszközök mellett vannak olyan indikátorok, amelyek más indikátorok támaszkodnak az adatok elõállításának érdekében. Egy népszerű példa a mozgóátlag konvergencia divergencia (MACD) mutatója. A MACD három mozgóátlag mozgását veszi alapul. (EMA 12, 26, 9). Több részből áll: MACD vonal valamint szignálvonal hisztogram. A MACD vonal az EMA 12 és EMA 26 különbözete. A szignálvonal a MACD 9 napos exponenciális mozgóátlaga. A hisztogram a MACD vonal és a szignálvonal közti különbséget jelöli. Reprezentálja az emelkedés/esés dinamikáját. Mikor emelkedik, trend erősödésről van szó, ha majd teljesen eltűnik akkor a trendforduló közeledtét jelzi. Hátrányai: kései jelzéseket szokott adni, ezért kombináljuk az RSI-vel, ami segít előrevetíteni a MACD jelzéseket.

MACD

MACD

 

Volume

Megemlítendő még a szinte minden grafikonon alapbeállításként szereplő volume. Zöld és piros hisztogramok jelzik párhuzamosan a gyertyák alakulásával a volume, vagyis a kereskedési mennyiség alakulását. Zöld gyertyákhoz zöld volume tartozik, tehát nagyobb vásárlói kereslet, piros gyertyákhoz, piros volume tartozik, tehát nagyobb eladói mennyiség. Minél nagyobb vásárlói kereslet jelenik meg az adott periódusban, az annál nagyobb zöld gyertyát, tehát emelkedést eredményezhet, minél nagyobb eladói nyomás jelenik meg az adott periódusban, az annál nagyobb piros gyertyát, tehát esést produkálhat. Rengeteg dologra lehet következtetni a volume alakulásából, annak trendjéből, így népszerűnek számít az indikátorok között. 

Volume

 

Technikai analízis záró gondolatai 

Noha széles körben alkalmazzák mindenféle piacon, a szakemberek sok vitatott és megbízhatatlan módszernek tekintik a TA-t (technikai analízis), és gyakran „önmegvalósító próféciának” hívják. Egy ilyen kifejezést azoknak az eseményeknek a leírására használnak, amelyek csak azért történnek meg, mert sok ember feltételezte, hogy ezek megtörténnek.A kritikusok azt állítják, hogy ha a pénzügyi piacokon sok kereskedő és befektető támaszkodik azonos típusú mutatókra, például támogatási vagy ellenállási vonalakra, akkor ezen mutatók működésének esélye növekszik.

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
  2. MIÉRT ÉRI MEG BITCOINNAL ÉS KRIPTOVALUTÁKKAL KERESKEDNI?
  3. PONTOS MATEMATIKAI MODELL A BITCOIN ÁR MEGHATÁROZÁSÁHOZ
  4. ÚJABB CSÚCSOKAT DÖNTÖGET A BITCOIN HASH RATE
  5. TETHER OLDOTTA MEG A PORNHUB ÉS A PAYPAL HARCÁT
  6. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
  7. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
  8. AZ ARANYNAK KÖSZÖNHETŐEN ENNYIT ÉRHET MAJD AKÁR EGY BITCOIN

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka