Minden amit tudnod kell az Ethereum London hard forkról

Szerző: | aug 6, 2021 | Kriptovaluta

A London hard fork az Ethereum blokklánc következő frissítése a 2021 áprilisi Berlin hard fork után. A legjelentősebb változás a tranzakciós díj sokat viatott szerkezetében lesz, de a London készíti elő az ETH 2.0 bevezetését is. A frissítés a díjak és bányászat tekintetében is megosztó fogadtatást kap, mert az új konszenzus ugyan működőképes, de a jövőben megvalósuló ETH 2.0 proof of stake modelljére van szabva.

 

HOL ÚJÍT AZ ETHEREUM LONDON HARD FORK?

A hard fork során két lényeges változtatás fog megvalósulni, mert két EIP (Ethereum Improvement Proposal) került be a frissítésbe. Az EIP egy kidolgozott fejlesztési javaslat, amiről a bányászok és az Ethereum közösség többi tagja eldönti, hogy bekerüljön-e a kódba.

Az ETH 2.0 (Serenity) 2022-es bevezetésével az Ethereum átáll a környezetbarát proof of stake algoritmusra, az útközben beütemezett hard forkok pedig lépésről lépésre átformálják a blokklánc szabályait. A jelenlegi proof of work algoritmust működtető bányászok bevétel csökkenést fognak tapasztalni a bányászási nehézség tervezett megnövelése miatt. Mivel a London egy hard fork, minden bányásznak és hálózati csomópontnak a frissítés szerint kell kapcsolódnia az Ethereum blokkláncához, ha szeretné folytatni a bányászást, vagy a tranzakciók validálását.

london hard fork | Cryptofalka

A tranzakciós díjak jelenlegi modelljét úgy alakítják át, hogy az ETH – mint valuta – deflációs lesz, tehát a létező ETH coinok mennyisége folytonosan csökkenni fog. Jelenleg ‘gas’ formájában ETH-t fizetünk a bányászoknak a tranzakciókért, és minden egyéb Ethereum okosszerződésen zajló interakcióért. A bányászok a legnagyobb díjjal küldött utalásokat veszik előre, cserébe azért hogy a tranzakciót hozzáadják a következő blokkhoz, ami véglegesíti az utalást. Ezután minden blokkhoz fog tartozni egy fix díj, ez kerül majd a bányászokhoz. Mindkét rendszerben emelkedik a költség abban az esetben, ha nő a hálózat forgalma, de a Serenity közvetlenül a blokklánc leterheltsége alapján szabályozza a díjat, jelenleg pedig az egymásra rálicitáló felhasználók mozgatják a ‘gas’ árát. Ez a változtatás az EIP-1559, ami bekerül a London forkba.

 

HOGY NÉZ KI EGY EIP?

Az EIP egy leírás egy Ethereum blokkláncot fejlesztő javaslatról. A fejlesztők a kidolgozás során elsősorban a közösség meglátásait veszik figyelembe. Bárki előterjeszthet egy EIP-et, és ha az széles körben érdeklődésre talál, akkor a végleges változata bekerülhet egy hard forkba, vagy ötletet adhat másnak egy továbbgondolt új EIP-re.

Az EIP-ekre vonatkozó szabályokat az EIP1 határozza meg:

“Az EIP-nek tartalmaznia kell egy tömör leírást az Ethereum blokkláncot érintő változtatás lényegéről, és indoklásáról. Az EIP szerzőjének a feladata, hogy elősegítse a közösségi konszenzust, és dokumentája az eltérő véleményeket.”

Az EIP szerzőjének végig kell vinnie az ötletét egy folyamaton, aminek része a szakértői felülvizsgálat bonyolítása és a módosítások publikálása is. Amelyik EIP mindenki számára megfelel, az bekerül a frissítési ütemtervbe.

EIP-1559 | Cryptofalka

 

EIP-1559 – AZ ALAPDÍJ ÉS COIN ÉGETÉS

Az EIP-1559 tartalmazza a ‘gas’ költség átalakítását az Ethereum hálózaton. A javaslat publikálója az Ethereum alapítója Vitalik Buterin és a vele dolgozó fejlesztők egy csapata.

Az Ethereum eljutott oda, hogy az átlag tranzakciós díj fiat valutában olyan szintre emelkedett, ahol a kisebb összegű utalások irracionálisan megrdágultak. Senki nem szeretne 10 USD-t áltutalni 20 USD-ért. Az Ethereumon a tranzakcióban szereplő összeg nagyságától nem függ a díj, egy dollárban milliós nagyságrendű utalás szintén 20 USD-be fog kerülni amikor ennyire jön ki az átlag ‘gas’ ár.

Az új tranzakció árazás egy alapdíjat fog hozzárendelni minden blokkhoz, a blokklánc pedig ‘elégeti’ ezt a díjat, amivel blokkonként csökken a létező ETH mennyisége. Az alapdíjat a hálózat blokkonként változtatja hozzáigazítva a leterheltséghez. Ha a blokknak legalább az 50%-a megtelik, a következő díj emelkedik, ha a blokkméret felénél kevesebbet tesznek ki a tranzakciók, akkor pedig csökken. A mechanizmus arra törekszik, hogy az Ethereum a blokkok kapacitásának a felén is elvigye a forgalmat. A bányászoknak a London hard fork után is lehet ‘jattot’ adni azért, hogy előre vegyék a tranzakciónkat. Mivel a blokkok méretének 50%-a elméletileg üres, nem telítődhet könnyen a hálózat, így a soron kívüli tranzakciók díja is alacsony marad.

 

EIP-3238 – A BÁNYÁSZÁSI NEHÉZSÉG BOMBA

A díjszerkezet átalakítása mellett az EIP-3238 a másik fejlesztés, ami elnyerte az Ethereum közösség tetszését és a London hozza el a blokkláncra. Egy bányászási nehézséget megnövelő időzített bombáról van szó, ami az egységnyi hash arányra jutó blokkjutalmat fogja drasztikusan megvágni. A nehézség emelkedésével az új blokkok kibányászása sokkal több időbe fog telni, ami egyben több áramfogyasztást is jelent. Ezzel sokaknak deficites lesz a bányászat, így leállnak vele. A fejlesztők ezzel próbálják arra kényszeríteni a bányászokat, hogy állítsák a gépeiket az ETH 2.0 infrastruktúrájába. Az átcsoportosuló hardver mentén az Ethereum 1.0 tranzakciói lassulni fognak, az új generációs Ethereum 2.0 pedig versenyképesebb lesz.

ethereum minig difficulty | Cryptofalka

Az EIP-3238 gondoskodik arról, hogy a nehézségi szint felrobbantása akkorra legyen időzítve, amikor az Ethereum 2.0 proof of stake algoritmusa készen áll a bányászok integrálására. Nem lenne szerencsés, ha a bányászok által biztosított számítási kapacitás egy része a lecserélendő ETH 1.0-re validálna blokkokat, mert akkor nem az egész Ethereum infrastruktúra viszi tovább az ETH 2.0-t. Mindenki saját belátása szerint csatlakozhat egy nyílt forráskódú blokklánc tranzakcióinak validálási folyamatába, ha rendelkezik algoritmus specifikus eszközzel, a fejlesztők viszont megtehetik, hogy az új alternatíva befezetésével lerontják a profitot a régin. Az EIP azért került be a London hard forkba a közösség elfogadásával, mert ha senki nem ragad az Ethereum jelenlegi változatán, az mindenkinek előnyös.

Várhatóan 2022 második negyedévében történik meg a váltás a Serenity updattel, amikor egy 30 másodperces ‘jégkorszak’ lesz az Ethereumon, és ekkor lesz teljes az átállás ETH 2.0-ra.

 

 

HOGYAN VÉLEKEDIK AZ ETHEREUM KÖZÖSSÉG A LONDON HARD FORKRÓL?

A változás hosszú távon szükséges és előnyös, de a hard fork tranzakciós díjakat érintő része negatívan érintheti a bányászokat. A közösség adaptácója pedig egy másik kockázatot is felvet. Egyesek szerint a későbbiekben csak a legnagyobb, tehát a legalacsonyabb költséggel üzemelő bányászfarmok fognak profitálni, így a hash arány jelentős része koncentrálódhat néhány mammut szervezet kezében.

Abban egyetértés van, hogy a deflációs valuta modellje növeli 1 ETH értékét azzal, hogy csökkenti a forgalomban lévő készletet. Sokan bíznak abban, hogy nagyon sok és nagy forgalmú ERC-721-es NFT-t, és ERC-20-as tokent használnak (a legtöbb stabilcoin is az). Minden Ethereum alapú token szintén Ethereum tranzakcióként kerül egyik címről a másikra, és ezek a blokklánc tevékenységek ugyanúgy Ethert tüntetnek el a piac kínálati oldaláról.

 

MIT FOGNAK TAPASZTALNI A FELHASZNÁLÓK A LONDON HARD FORKBÓL?

A Bitcoinhoz hasonlóan a jelenlegi költség mechanizmus olyan mint egy alku. Minél többet kínálsz a tranzakcióért, annál gyorsabban teljesítik a bányászok. A London update után nem kell megszabnod a tranzakciód díját, a hálózat szabályozza be mindenkinek. Csak egy alapdíjat fogsz látni, meg lesz egy opció, arra hogy jattolj a bányásznak.

Az alapdíj változhat azalatt amíg beküldöd a tranzakciót és bekerül a blokkba. Meghatározhatsz viszont egy maximáslis alapdíjat (fee cap) amit hajlandó vagy kifizetni, és amikor egy bányász felveszi a tranzakciódat az alapdíj és a fee cap közötti részt visszakapod.

Nagy Gábor

 

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

#NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.