NFT-k után metaverzum – Mit tud felmutatni az ApeCoin?

Szerző: | máj 24, 2022 | Árfolyam elemzés

Az ApeCoin 2022. március 17-én látott napvilágot, melynek érkezését a Bored Ape Yacht Club NFT projekt jelentette be. Az NFT kollekció hatalmas sikere után sokakban merülhetett fel a kérdés, hogy az APE tokenek is ilyen sikeresek lesznek-e, vagy egyáltalán mire is lesz jó ez az új kriptopénz.

A továbbiakban Németh Ádám, a Nexo magyar munkatársának egy vendégcikkét olvashatjátok, ahol az ApeCoin mögötti fundamentális szempontokat mutatja be részletesebben.

 

Sikeres NFT kollekció után jöhet a metaverzum

A sikeres NFT kollekciók után a projekt úgy döntött, hogy egy teljesen decentralizált online ökoszisztémát szeretne létrehozni, amit mások Web3, vagy metaverzum megnevezésekkel is emlegetnek. Ezen a piacon tervez nagy lenni az ApeCoin csapata is.

 

Kik állnak az ötlet mögött?

Blokklánc, vagy bármilyen projektnél az első és leglogikusabb kérdés, hogy egyáltalán kik állnak az ötlet mögött. Kik azok, akik ezt a projektet véghez akarják vinni? Lehet bármennyire is hangzatos egy ötlet, de ha nem tudják megvalósítani, akkor összességében az ígéret semmit se ér.

A projektet a Bored Ape Yacht Club (későbbiekben BAYC) jelentette be Twitter oldalán, viszont az ApeCoin mögé egy külön csapat került (ApeCoin Foundation , akik a token és az ApeCoin DAO működésének támogatásában veszik ki a részüket.

ApeCoin Foundation tagok

forrás: apecoin.com

Viszont most nézzük, hogy kikből áll az ApeCoin csapata:

 • Alexis Ohanian: Reddit társalapító és a Seven Seven Six kockázati tőkebefektető cég alapítója.
 • Amy Wu: Az FTX kockázati tőkebefektetéseiért felelős tag. Több cégnél is volt befektető és igazgatósági tag, mint például az Epic Games-nél.
 • Maaria Bajwa: Kis alapkezelő cégnél volt 5 évig munkatárs. Sok információnk nincs róla.
 • Yat Siu: Több szoftverfejlesztő cég alapítója, az Animoca Brands alapítója és vezérigazgatója 2014 óta.
 • Dean Steinbeck: Főtanácsadó és alapító a Horizen és Horizen Labs cégekben, amik blokklánc tanácsadással és fejlesztéssel foglalkoznak.
 • Yuga Labs: A BAYC és több NFT kollekció fejlesztésével, üzemeltetésével foglalkozó cég. Az ApeCoin ökoszisztémának ők biztosítják majd az NFT elemeket.

 

Kriptomat Bitcoin és kriptovaluta váltó

 

A projekt kódja

A blokklánc projekteknél fontos tényező a biztonság, ezért mindenképp érdemes megnézni, hogy vannak-e nyílt forráskódú részei a projektnek és esetleg volt-e auditálva az utóbbi időben. Az ApeCoin kódját a Certik auditálta 2022. márciusában, aminek a jelentése itt elérhető.

ApeCoin Certik Audit

forrás: certik.com

 

A cég 1 jelentős, 1 közepes és 5 informatív hibát talált, amik közül a jelentős hibát mitigálták, a többit pedig megoldották. A közepes probléma az volt, hogy a projekt kódjában voltak olyan bemeneti változók, amik nem voltak rendesen validálva, ez pedig a későbbiekben rendszerhibához vezethetett volna. Ez megoldásra került.

A jelentős probléma pedig a centralizációval volt kapcsolatos, ami arról szólt, hogy új okosszerződések bevezetésekor az okosszerződést bevezető fél szabadon szétoszthatja az APE tokeneket a közösségi konszenzus beleszólása nélkül. Erre az auditor javaslata az volt, hogy transzparensebb legyen a csapat munkája és csökkentsék a privát kulcsokhoz való hozzáférést.

 

Whitepaper és weboldal

Egy új projektnél a legtöbb információt többnyire a weboldalukról és a whitepaperből tudhatunk meg. Az ApeCoin weboldala igazából maga a whitepaper, így a weboldalukon megtalálhatjuk az összes szükséges információt. A weboldal részletes, nincsenek elírások, vagy hanyagságra utaló jelek.

 

APE tokenomics

A weboldal után következhet az APE token részletesebb elemzése, amiben azt nézzük meg, hogy milyen fundamentális tényezők befolyásolhatják későbbiekben az árfolyamot.

Az APE token ERC-20as, azaz Ethereum platformra épült. A token több szerepet is tölt be a projektben, amik a következők:

 • Governance: Az ApeCoin DAO-ban nyújt szavazati jogot (1 APE = 1 szavazat).
 • Utility: Az Ape ökoszisztéma saját fizetőeszköze.
 • Access: Hozzáférést nyújt az ökoszisztéma egyes funkcióihoz.

A token airdrop formájában lett kiosztva kezdetben a Yuga Labs NFT tulajdonosok számára, jelenleg 300 millió APE token van forgalomban. A token maximális mennyisége limitált, összesen 1 milliárd lesz majd forgalomban.

Az 1 milliárd token az alábbi módon oszlik fel:

 • 62% Ökoszisztéma Alap: 150 token igényelhető az NFT tulajdonosok számára, 470 millió token pedig az ApeCoin DAO működésére van elkülönítve, amiből 117,5 millió likvid és havi 7 millió új token lesz elérhető a következő 48 hónapban.
 • 16% Yuga Labs + jótékonyság: 12 hónapig lekötve, majd utána havi ~4,2 millió token a Yuga Labs számára és 278 ezer token a Jane Goodall Legacy Foundation számára.
 • 14% Launch-ban közreműködők: 6-36 hónap közötti lekötési periódussal felvehető.
 • 8% Alapítók: A Yuga Labs 4 alapítójának.
APE token megoszlás

forrás: apecoin.com/about

A token nem rendelkezik égetési (burning) mechanizmussal és az algoritmus se teszi jelenleg elérhetővé ennek egyszerű implementálását, így jelenleg inflációs tokennek minősül, ami a maximális piaci mennyiség elérése után deflációs tokenné változik.

Vigyázni kell, mert az első 12 hónapos lekötési periódus után hatalmas ütemben kerülnek új tokenek a piacra, ami hiperinflációhoz vezethet. Jelenleg az NFT tulajdonosok rendelkeznek az érmék 54%-val, viszont ugyanez a tokenmennyiség 48 hónap múlva már csak a teljes piaci mennyiség 15%-át fogja adni.

ApeCoin szavazás

forrás: snapshot.org

A hálózaton heti rendszerességgel vannak díjmentes szavazások a platformon, minden ilyen AIP-t (Ape Improvement Proposal) a moderátorok leellenőriznek mielőtt nyilvános szavazásra bocsátanák.

 

Fontosabb mutatók (2022.05.20-i adatok alapján)

Árfolyam: $8,10
Forgó kínálat: 292 millió token
Max kínálat: 1 milliárd token
Market cap.: $2,37 milliárd
All-Time High: $26,24 ( 2022.04.28 )
% változás ATH óta: -69,12%
Inflációs ráta: 55,75%

A fenti metrikák közül talán a legfontosabb számunkra a jelenlegi forgó kínálat, a maximum kínálat és az ehhez kapcsolódó inflációs ráta. A tokenomics során már leírtam, hogy későbbiekben nagy mennyiségű tokenfeloldásra lehet számítani, emiatt pedig különösen magas a token várható éves inflációja.

ApeCoin LunarCrush szavazás

forrás: lunarcrush.com

Ezután a LunarCrush oldalán is megnéztem a projekt mutatóit, ahol főként arra voltam kíváncsi, hogy a kisbefektetők (retail) hogy vélekednek jelenleg a projektről. A kapott adatok alapján levonható, hogy jelenleg optimizmus jellemzi ezt a befektetői réteget.

 

Influenszerek az ApeCoin mögött

Egy kriptovaluta projektnél fontos, hogy megnézzük a YouTube és más platformon található influenszerek viselkedését is a projekttel kapcsolatban, mivel nincs annál rosszabb, mint egy FOMO-val felfújt projektbe belevásárolni, majd meglepődni, hogy a projekt mögött nincs tudatos vásárlóerő. Ezért meg is néztem pár nagyobb megtekintésű videót a projektről a YouTube platformján:

Brian Jung (1,15 millió feliratkozó):

ApeCoin Brian Jung

forrás: YouTube

Objektív, elmondja a fundamentális jellemzőit a projektnek, semmilyen formában nem utal arra, hogy ebből válhatna valaki milliárdossá. Korrekt, részletes videó.

Coin Bureau (2 millió feliratkozó):

ApeCoin Coin Bureau

forrás: YouTube

Brian Jung videójához hasonlóan a projekt hátterét írja le, viszont megfogalmaz súlyos problémákat is a projekttel kapcsolatban, főként a decentralizáció és a “demokratikus” szavazási rendszerre kiélezve.

 

Kiemelt támogató partnerek az APE ökoszisztémában

A stratégia partnerek segíthetnek a projektnek a skálázhatóságban, új területekre való terjeszkedésben, ezért különösen fontosak egy olyan projekt számára, ami  részt tervez venni például a videójátékok piacán is. Nézzünk pár partnert, akik támogatják az APE növekedését:

 • E11EVEN Residences: lakásaik megvásárlására elfogadják az APE tokent, mint fizetőeszköz.
 • BeerBar: 50% kedvezményt adnak italaikra, ha APE tokennel fizetünk.
 • Bored & Hungry: hivatalos tematikus gyorsétterem Californiában.
 • Time Magazine: elfogadják az APE tokent, mint fizetőeszköz.
 • Binance: listázták az APE tokent a tőzsdéjükön

 

ApeCoin Binance

forrás: Binance.com

Ezután nézzünk pár hírességet, akik rendelkeznek BAYC NFT-vel, így érdekeltek lehetnek a projekt növekedésében:

 • Mark Cuban: amerikai befektető, a Dallas Mavericks csapat tulajdonosa.
 • Steve Aoki: amerikai DJ.
 • KSI: rapper és YouTuber 15 millió feliratkozóval.
 • Shaquille O’Neal: Egykori profi amerikai kosárlabdázó.
 • Marshmello: Amerikai zenei producer, DJ.
 • DJ Khaled: Amerikai DJ, lemezvezető, lemezproducer.
 • Eminem: Amerikai rapper, zene producer.

A listát még sokáig folytathatnám, de ezekkel a nevekkel szerintem egyértelmű, hogy sok hírességet sikerült meggyőzniük, hogy az NFT kollekciójuk értékes, ezzel pedig ők is APE tokenekhez jutottak.

 

Mi a helyzet a versenytársakkal?

A Yuga Labs és az ApeCoin, mint projektek az NFT-k piacán “first mover” szerepben vannak, így konkrét versenytársuk ilyen szinten kevés van. A legnagyobb kérdés inkább az, hogy képesek-e olyan előnyre szert tenni, mint anno az Ethereum a többi akkori projekttel szemben.

Sandbox partnerek

forrás: Sandbox twitter

Metaverzumok terén nagy versenytárs lehet a Sandbox (SAND), akinek szintén rengeteg partnersége van nagyvállalatokkal, mint az Atari, Binance, stb. Jelenleg az Otherside néven ismert új NFT kollekciójuk indulásának sikere azt mutatja, hogy hatalmas kereslet van a cég termékei iránt, így rövidtávon a versenytársak nem jelentenek veszélyt.

 

Nincs sikeres projekt hatásos marketing nélkül

Sikeres NFT kollekciót üzemeltetőként nyilván a marketing az, amiben ez a projekt is remekel. Több közösségi oldalon is erős közösséget építettek ki maguk köré. Ezekről pár szóban röviden:

Twitter ( 370 ezer követő ): Napi rendszerességgel osztanak meg itt információkat partnerségekről és a projekttel kapcsolatos információkról.

Discord ( 200 ezer tag ): Ez a csoport főként a BAYC NFT kollekcióra fókuszál, de nyilván mivel az NFT tulajdonosok is kaptak APE tokent, ezért itt is releváns. Átlagban körülbelül 30-40 ezer aktív felhasználó van a csatornán.

ApeCoin Fórum: A projekt saját fórummal is rendelkezik, ahol napi rendszerességel vannak feldobva új témák a projekttel kapcsolatban. Nagyon tanulságos itt szétnézni, mivel tapasztalatom szerint nem törlik a negatív véleményeket, így láthatunk pozitív és negatív véleményeket is.

A projekt nem rendelkezik hivatalos subredittel, így ott nem tudtam jobban tájékozódni.

 

ApeCoin konklúzió

Nehéz egyértelmű véleményt alkotni a projektről, mert tényleg egy nagyon új terepre tervez belépni és ott nagyot alkotni. Tokenomics terén van bőven probléma jelenleg a tokennel, hisz nagyon magas inflálódás várható a folyamatos tokenfeloldások miatt, így már csak az a kérdés, hogy ezt az inflációt felül tudja-e múlni a kereslet a piacon.

Ha a projekt tud felmutatni olyan platformokat, ahol az emberek részt szeretnének venni, akkor van esély a token árfolyamának emelkedésére, viszont az új tokenek miatt az árfolyam stagnálásával is hatalmas mértékben növekedne a projekt piaci kapitalizációja. Szintén voltak érdekes témák a projekt fórumán, ahol az Ape Foundation igazgatósági tagjainak korruptságáról beszéltek, és azok közül pár tag eltávolításának megszavazásáról, így mindenképp vannak problémák, amikkel a csapatnak szembe kell néznie.

Én személy szerint kockázatos befektetésnek tartom a projektet, de mindenképp érdemes figyelemmel követni azoknak, akiket érdekel a Web3 és az NFT-k piacának fejlődése. 

Ha olvasnál még hasonló fundamentális elemzést az NFT piacról, akkor nézd meg Ádám, az Axie Infinity-ről írt cikkét.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
 2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
 4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
 5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
 7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

#NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

cryptofalka kriptovaluta csoport discord

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.