Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
AMG DAO, a magyar GameFi és Play to Earn guild

AMG DAO, a magyar GameFi és Play to Earn guild

Régiónkban az egyik legnagyobb guild az AMG Decentralized Autonomous Organization - AMG DAO (továbbiakban AMG), akik már több játékban is megjelentek mint korai befektető. Jelenleg a legnépszerűbb Axie Infinity játékban több mint 21 ezer Axieval rendelkeznek. 

 

Play to Earn és NFT

2021-ben a mainstream média is nagyon sokat foglalkozott a play to earn és NFT-k világával, azonban nagyon keveset lehetett hallani arról, hogy a játékosok milyen formában tudtak belevágni abba, hogy kriptot kereshessenek játékokon keresztül. Amellett, hogy saját maguk fektettek be a játékosok, elindult egy úgy nevezett guild (magyarul: klán) modell is, ami segít a játékosoknak eltávolítani a play to earn játékokból eredő kockázatokat (pl. kezdeti befektetés) és azonnal el tudnak kezdeni játszani és kriptot keresni.

 

A guildek váltják fel a klasszikus korai befektetőket

Jelenleg végtelennek tűnő tőke áramlik a blockchain alapú játékokba és már egyre több helyen hallani arról, hogy a nagyobb játékfejlesztők is ebbe az irányba viszik el játékaikat. Mi több, a klasszikus kockázati tőke kezelők is létrehoztak olyan alapokat amik kizárólag ezekbe a játékokba fektetnek be: a Game 7 500 millió dollár, a Solana/FTX/LPV 100 millió dollár, a  Sfermion 100 millió dollár, a KuCoin 100 millió dollár, a Patron 90 millió dollár végül de nem utolsósorban a BitKraft 75 millió dollár méretű alapot hozott létre.

A befektetők mellett megjelentek a guild-ek is a piacon, akik vagy kockázati tőke alapokkal közösen, vagy saját erőből jelennek meg mint befektetők a játékokban. Pontosan emiatt a guildek jelentős befolyást fognak gyakorolni a blockchain játékokra az elkövetkező 5–10 évben, mivel kedvezményes feltételeket biztosíthatnak elsősorban a játékos, másrészt az NFT, harmadrészt a token likviditás korai forrásaként a befektetést kereső játékok számára - ami az újonnan megjelenő játékok esetében a legfontosabb.

A guildek emiatt akár fel is válthatják a korai fázisú kockázati tőke kezelőket és akár a hagyományos játékkiadókat is, mint a blockchain alapú játékok elsődleges tőkeforrása.

AMG DAO play to earn guild

 

Hogy működik egy guild?

A p2e guildek működése relatíve egyszerű, létező vagy fejlesztésben lévő játékokból vásárolnak NFT-ket vagy a játék tokenjét, majd ezeket az NFT-ket a játékosoknak adják, akik ezt felhasználva játszanak és a játék tokenjét farmolják. Így a játékosoknak nem kell törődnie a gyakran magas befektetéssel amit egy blockchain játék elkezdése igényelne - sőt egyes esetekben még az ingyen elkezdhető játékokkal játszók is profitálhatnak, amennyiben a guild NFT-ket használják a játékhoz. Azokat a játékosokat, akik a guild NFT-ket használják, együttesen scholaroknak szoktuk nevezni.

Emellett a guild viszonylag alacsony áron fektet be egy játékba, gyakran még az úgy nevezett seed fázisban, ami megelőz minden publikusan elérhető kört. Ezután a játékot a Discordon és a közösségi médián keresztül népszerűsítik saját közösségükben, illetve játékosaik között. Ahogy a játék NFT-ket ad ki, a guildek NFT-ket vásárolnak esetleg tenyésztenek (amelyik játék esetében lehetséges), ami nagyobb keresletet generál a token/NFT-k iránt, ami magasabb token/NFT-árakat eredményez.

Ez nagyobb hírveréshez, nagyobb felhasználói növekedéshez, magasabb játékosok által elérhető bevételhez, magasabb játék értékeléshez és magasabb token értékeléshez vezet, amely végső soron növeli a guild DAO saját tokenjének az árát a közös kincstár miatt. Ez nem csak a játék fejlesztőinek, de a guild tagjainak is jó, hiszen a token (így végső soron a Guild) tulajdonosai/tagjai is profitálnak.

NÉZZ BE A PROJECT DISCORDJÁRA

 

“A játékosok kvázi a guild résztulajdonosai is a tokenek által”

Fontos eleme ennek a lehetőségnek, hogy egy közösség fókuszú guildben - mint például a régiónkban az AMG guild - a játékosok kvázi a guild NFT-it használva játék közben vagy Discord aktivitással tulajdonképpen bányászni tudják a guild tokent (community mining), így az gondolatmenetet értelmezve tulajdonképpen az összes játékosa a guildnek profitál, ha a guild egy játékba hamar tud befektetni. A lehetőség, hogy melyik játékba és mikor tudnak befektetni leginkább a guild vezetőinek befektetői kapcsolataitól függ.

Példának okáért az AMG már befektetett a Genopets, a Star Atlas és az Illuvium játékokba is, ezért hamarabb fognak tudni a tagok elkezdeni játszani és játék tokeneket keresni, köszönhetően befektetőink kapcsolatainak.

A guildek tehát a következőképpen profitálnak a játékokból:
a, A játék tokenjének árának növekedéséből és eladásából esetleg
b, NFT által generált hozamból
c, A profit felosztásánál a játékosok kapják a profit oroszlánrészét - ez az AMG-nél 70% a játékos javára

Nyilvánvalóan megmaradnak ugyanazok a veszélyek is a játékokkal kapcsolatban, tehát hiába fektetett be egy guild a játékba, ha az tönkremegy ugyanúgy veszteséget realizál, azonban ezt nem a játékosok szenvedik el mint privát befektetők, hanem a guild maga, ez pedig nem érinti a scholarokat.

AMG DAO play to earn guild

 

Guild eszközök

Természetesen a játékosokat segítő eszközök sem maradhatnak el egy guild életéből, így azok folyamatos fejlesztés alatt vannak. A következő elemek a legfontosabbak egy guild életében:

  1. Scholarok elérése, interjúk készítése, felvétele, 
  2. Scholarok teljesítményének nyomon követése játéktól függően 
  3. Rendszeres kifizetés rendszer a scholaroknak
  4. Az NFT/token befektetések beszerzése, nyomon követése. 

Az eszközök nagy része igyekszik több autonómiát adni a scholaroknak ahhoz, hogy beleszóljanak a guild működésébe, a másik része pedig a guild management-jét segíti. A guild kommunikációjának nagy része exkluzív Discord szervereken történik, míg a játék NFT-k kiosztása automatikusan generált tárcákba történik Discordon keresztül.

 

Guild 2.0 és az AMG jövője

A guildeknek folyamatosan azon kell gondolkozniuk, hogyan különböztethetik meg magukat a versenytársaktól, és hogyan adhatnak több értéket közönségüknek és partnereiknek. Íme néhány lehetséges funkció, amely megvalósítható és amin dolgozunk az AMG-nél;

Scholar piactér:

Az Axie menedzsereinek és scholarjainak nincs saját piactere. Az Axie scholarship lebonyolítása (NFT beszerzése, kiválasztása, bevonása, scholarok megfigyelése, QR-kódok küldése, fizetések) már teljes munkaidős munka. Sok közelgő blockchain játék ösztöndíjak, azaz scholarshipek engedélyezését tervezi, és szükség lesz egy piactérre, amely ellenőrzi, pontozza és szűri a scholarokat.

Egyes scholarok jobb teljesítményre képesek a játékon belül, ezáltal magasabb megtérülést tudnak elérni az általuk használt eszközökre, azonban a menedzsereknek szükségük van olyan scholarokra is, akik más készségekkel rendelkeznek, például közösségmenedzsment, vezetés, marketing, PR, tervezés, adatbevitel, kutatás stb. Ahogy a játék ökoszisztémája növekszik, szükség lesz különböző készségekkel rendelkező scholarokra.

Scholar pontozás

A scholarok és a scholarjelöltek pontozására szolgáló pontozási algoritmus adatvezérelt, kvantitatív, objektív módszert biztosíthat a scholarok felvételére, teljesítményének nyomon követésére és elbocsátására. Az algoritmus képes a játékon belüli és a játékon kívüli teljesítmény összesítésére is. A játékon kívüli teljesítmény mérése nagyobb kihívást jelent valamint a legtöbb scholar jelöltnek nem lesz játékon belüli adata.

A pontozás továbbá ösztönzőmechanizmusként használható arra, hogy motiválja a scholar-jelölteket bizonyos műveletek elvégzésére, például napi egy Discord-üzenet küldésére, Metamask pénztárca felállítására, kripto swapok végrehajtására, pénzeszközök áthidalására az Avalanche hálózatra, egy adott játékban való részvételre, valamilyen felmérés megválaszolására. Ez lehetővé teheti a szorgalmas scholarok számára, hogy kitűnjenek a tömegből, és lehetővé váljon a guild számára, hogy érdemeken alapuló scholar-felvételi döntéseket hozzanak.

Fedezet nélküli DeFi-kölcsönzés

A magas pontszámot elért scholarok és scholarjelöltek fedezetlen mikrohitelre lehetnek jogosultak. A DeFi-kölcsönzés kísérletezési fázisban van a kriptopiacon is, azonban a scholaroknak elérhetővé tehető a guild-en keresztül akár.

AMG DAO play to earn guild

 

Fixed Income Vaults (fix bevételű kriptotermékek)

Annak ellenére, hogy a lakossági/intézményi befektetők érdeklődnek egy adott játék hozamtermelő NFT-jébe való befektetés iránt, előfordulhat, hogy nincs idejük vagy tudásuk a wallet-ek beállításához vagy az NFT-k kiválasztásához. Egy ilyen kvázi kripto-pénzügyi termék létrehozásával ezen felhasználók tetszőleges összeget fektethetnek be, és elkezdhetnek hozamokat keresni az NFT-k és a guild által kezelt ösztöndíjak révén.

NFT jelzáloghitelek

Alternatív scholarship modell lehet NFT jelzáloghitelek felajánlása scholaroknak. Egy Axie scholar akár 100%-ban is birtokolhat egy csapat Axie-t, amellyel az ösztöndíj ideje alatt játszott, cserébe ezalatt az időszak alatt semmilyen SLP-kifizetést nem kap, így kvázi visszafizeti az Axie-k árát, adott profittal a guild számára.

Új játékok felfedezésének eszközei

A guild lehet a web3 formája a Steamnek, mivel lehetővé teszi a játékosok számára, hogy különféle blockchain játékokat fedezzenek fel.

Díjmegosztási struktúra

Különféle struktúrák léteznek majd a a scholarok bevételeinek megosztásával, például dinamikus részesedés fix helyett, vagy az ösztöndíjas bevételek bizonyos %-ának fenntartása egy bónusz alapban, amelyet a legjobban teljesítő scholarok között osztanak majd ki.

 

Összefoglalva

A blockchain alapú játékok hajlandóak befektetést adni a guildeknek, mivel azok biztosítják a szükséges játékos mennyiséget, NFT és token likviditást egy játék számára. Mivel a guildek tulajdonképpen csökkentik egy játékba való befektetés kockázatát és a játékfejlesztők is profitálnak belőle, a nagyobb guildek mint például az AMG a scholarok számának növekedésére számít 2022-ben.

Jelenleg több mint 21 ezer Axie-val Axie Infinityt tudnak játszani a scholarok és kriptot keresni belőle, azonban 2022-ben több olyan játék is indul, ahol korai befektetőként volt az AMG jelen, így akik csatlakoznak a csapathoz, azok majd élni tudnak ezekkel a lehetőségekkel. Ezek a játékok pedig: Illuvium, Cyball, Metagods, Genopets és még sokan mások…

Megtudhatsz többet az AMG DAO-ról weboldalukon és Discordon is, amennyiben viszont már most elkezdenél játszani és kriptot keresni, mindenképpen a Discordot válaszd.

NÉZZ BE A PROJECT DISCORDJÁRA

 

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 3.20% $66,552.83
Ethereum ETH 6.80% $3,256.78
BNB BNB 4.49% $583.3
Solana SOL 7.43% $153.87
XRP XRP 5.54% $0.5179
Dogecoin DOGE 5.74% $0.1653
Cardano ADA 4.91% $0.4918
Litecoin LTC 2.88% $81.96
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!