Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
NFT macskák után saját blokklánc - ismerd meg a flow-t!

NFT macskák után saját blokklánc - ismerd meg a flow-t!

A Flow egy gyors, fejlesztőbarát Layer 1 blokklánc, amit új generációs játékokra, alkalmazásokra és NFT-kre tervezett egy olyan csapat, akik már ezelőtt is értek el sikereket az NFT piacon.

A továbbiakban Németh Ádám, a Nexo magyar munkatársának egy vendégcikkét olvashatjátok, ahol a Flow mögötti fundamentális szempontokat mutatja be részletesebben.

 

Mi is az a Flow?

A projekt története egy kanadai startuppal, az AxiomZennel kezdődik, akiket 2013-ban kezdtek el érdekelni a blokklánc projektek és 2017-ben piacra is dobták az Ethereumon futó játékukat a CryptoKitties-t. Ez a játék számított az egyik legelső NFT kollekciónak és hatalmas sikereket értek el vele. 

CryptoKitties NFT CryptoKitties NFT kollekció

A CryptoKitties nagy népszerűségének következtében kijöttek az Ethereum skálázhatósági problémái, amiről beszélt is az AxiomZen csapata az Ethereum csapatával, viszont nem kaptak olyan válaszokat, amikre számítottak. Ekkor kezdték el fejleszteni saját blokkláncukat. 2018-ban megalapítottak egy kanadai szoftverfejlesztő céget a Dapper Labs-et, ami megkapta a  CryptoKitties brand tulajdonjogát és célja az NFT-k globális adoptációjának támogatatása.

A Dapper Labs vezérigazgatója Roham Gharegozlou lett, aki az AxiomZen igazgatója is egyben. Angyalbefektetőként és vállalkozóként ért el sikereket az elmúlt 1 évtizedben. A csapat technológiai részéért felelős igazgatója Dieter “dete” Shirley, akinek közel 30 éves fejlesztői tapasztalata van, ami idő alatt olyan cégeknél is megfordult, mint például az Apple.

A csapat 2019-ben adtak ki a Flow dokumentációját, amiben elolvashattuk, hogy mit tesz majd lehetővé ez a platform, majd 2020-ban elindították a Béta verziót.

NBA Top Shot NBA Top Shot kollekció

2020. októberében dobták piacra az NBA Top Shot NFT kollekciójukat, ami mai napig is az egyik legnépszerűbb NFT kollekció a napi forgalmat és aktivitást tekintve. A Flow blokkláncot teljesen az alapoktól építették fel, és egy teljesen új programozási nyelvet használ, a Cadence-t. A Cadence programozási nyelvet a Dapper Labs készítette a Libra csapatának segítségével (Facebook kripto projekt).

 

Hogyan működik a Flow hálózat?

A Flow blokkláncon más platformoktól eltérően nem szimpla validátorok biztosítják a hálózat működését. Ehelyett egy 4 csomópontos architektúra látja el ezeket a feladatokat, amik a következők:

 • Collection Nodes: összegyűjtik a tranzakciókat,
 • Consensus Nodes: auditálják a tranzakciókat,
 • Execution Nodes: végrehajtják a tranzakciókat,
 • Verification Nodes: ellenőrzik az Execution Nodes helyes működését.

A rendszer rendelkezik egy ötödik csomópont típussal is, amit Access Nodes-nak hívnak, amit segít a Collection Nodes-oknak a tranzakciók összegyűjtésében, viszont nincs külön feladata a folyamatokban és FLOW stakelésre sincs szükség ezekben a csomópontokban.

A helyes működés érdekében a többi csomópontban 135 ezer és 1,25 millió közötti tokent kell lekötni a csomópont típusától függően. A Consensus és Execution csomópontokat a Dapper Labs-nak is ellenőriznie kell, mielőtt csatlakozhatnak a hálózathoz, aminek egy szigorú és időigényes folyamata van.

Flow Port Flow Port felülete

Ettől függetlenül tudunk delegálni FLOW tokeneket a FlowPort walleten keresztül, amit a például a Ledger is támogat. A csomópontok évente átlagosan 9%-os jutalmat kapnak, míg delegálásért átlagosan évi 8% jár 7 napos lekötési időszakkal. A csomópontok működtetéséért járó jutalom dinamikusan változik aszerint, hogy éppen milyen típusú csomópontokra van szükség a hálózat növekedéséhez.

Nexo kriptovaluta váltó

 

FLOW Tokenomics

A Flow hálózat natív fizetőeszköze a FLOW token. Kezdetben 1,25 milliárd token került piacra.

Ez az 1,25 milliárd FLOW token az alábbi módon került szétosztásra:

 • 20% Dapper Labs
 • 18% Fejlesztői csapat (Flow csapata)
 • 29% Ökoszisztéma fejlesztésére
 • 13% Közösségi értékesítés
 • 9% Kisbefektetők
 • 11% Nagybefektetők

A tranzakciókból befolyó díjak egy része kifizetésre kerül a validátoroknak, míg a maradékot eltárolják a treasury-ben, ezzel csökkentve a piacon forgó tokenek mennyiségét, csökkentve az inflációt. A hálózaton a tranzakciók jelenleg 5 cent körül mozognak, és Roham, a projekt CEO-ja szerint ezt igyekeznek alacsonyan tartani a jövőben is.

 

Flow árfolyam elemzés

A FLOW token árfolyama tavaly februárban a BTC-vel együtt parabolikus emelkedésbe kezdett, amikor a token elérte a jelenlegi ATH szintjét, 44 dollárt. Azóta 94%-ot esett az árfolyam, aminek oka a Bitcoin zuhanásának és a negatív piaci hangulatnak is betudható. 

Flow árfolyam Flow árfolyamának változása piacra kerülése óta

A tavalyi évben az NBA Top Shot NFT körüli támogatottság is húzta felfelé a projekt árfolyamát, majd a Rarible NFT platform is bejelentette, hogy a Flow blokkláncon bővíti szolgáltatásait. Tavaly júliusban a FLOW tokent listázták a Binance tőzsdén, ami a legnagyobb kriptotőzsde volumen alapján.

 1. szeptemberében a projekt árfolyama ismét beszakadt, annak ellenére, hogy a projekt bejelentette partnerségét a Google-el.

 

Flow ökoszisztéma Flow kialakult partnerségei az évek során

A projekt azóta kiadta hivatalos NFL és UFC NFT platformját is, viszont a token árfolyamát ez úgy tűnik nem befolyásolta. Ez amiatt is lehet, mert a token maximális kínálata nem fix, és a befektetők leköthetik pénzüket a hálózaton, ami után staking jutalmat is kapnak, ami új tokenként jelenik meg a piacon. Ez pedig olyan kínálatnövekedéshez vezet, amivel a jelenlegi kereslet nem tudja felvenni a versenyt.

 

Tervek a jövőre nézve

A projekt nem rendelkezik konkrét roadmap-pel, viszont interjúkból és más médiatartalmakból kiderül, hogy a Dapper Labs tervez egy mobilalkalmazást kiadni az NBA Top Shot platformjukhoz és az NFT-k idővel különböző előnyöket fognak biztosítani tulajdonosaik számára. Szintén beszéltek arról, hogy terveznek partnerséget divatmárkákkal, amiről konkrét részleteket még nem tudunk, de említették, hogy a piac legnagyobb szereplőire lehet számítani.

 

Lehetséges problémák

A projektnek erős kapcsolata van a Facebook Libra csapatával, ami aggodalmakra adhat okot. Ettől függetlenül a projekt rövid idő alatt hatalmas partnerségekre tett szert, ami pozitív hatással lehet a token árfolyamára is. 

A fő probléma a projekttel kapcsolatban, hogy egyáltalán nem kompatibilis más kripto projektekkel, nem támogat más walleteket, így egy teljesen új walletre van szükségünk már csak a delegáláshoz is. 2020-ban még maga a CEO is azt nyilatkozta, hogy a stakelés túl komplikált a legtöbb ember számára, viszont erre azóta se jött hír, hogy dolgoznának ezen probléma megoldásán.

A centralizáció szintén problémát okozhat, mivel a Flow Explorer adatai alapján jelenleg csak 7 végrehajtó csomópont (Execution node) van, amik a tranzakciók végrehajtásáért felelnek, amik a vezérigazgató elmondása szerint mind partner nagyvállalatok által működtetett validátorok. Az auditáló csomópontok (Consensus node) egyharmada pedig a Dapper Labshez tartozik, ami szintén meglehetősen centralizálttá teszi a projektet.

Ha olvasnál még hasonló fundamentális elemzést az NFT piacról, akkor nézd meg Ádám, a PLC Ultima-ról írt cikkét.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
 2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
 4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
 5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
 7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 3.51% $66,503.7
Ethereum ETH 7.12% $3,257.94
BNB BNB 4.59% $583.05
Solana SOL 7.98% $154.28
XRP XRP 5.79% $0.5171
Dogecoin DOGE 6.06% $0.165
Cardano ADA 4.93% $0.4914
Litecoin LTC 3.09% $81.87
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!