Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Hogyan kerülhetjük el az NFT csalásokat?

Hogyan kerülhetjük el az NFT csalásokat?

Hogyan kerülhetjük el a leggyakoribb NFT csalásokat? Mire figyeljünk, hogy ne használják ki a csalók a hibáinkat?

 

Leggyakoribb NFT csalások

Mint minden kripto iparágban az NFT iparágban is sok a rosszindulatú ember. Aktív NFT kereskedőként nagy az esély arra, hogy csalással, átveréssel találkozzunk. A leggyakoribb NFT csalások közé sorolható az adathalászat, és a hamisított NFT-k kiadása.

NFT csalás I Cryptofalka Forrás: smallbiztrends.com

 
A 2021-es év áttörést jelentett a nem helyettesíthető tokenek (NFT) terén. De ha valami népszerűvé válik, mint például a decentralizált pénzügy (DeFi) és a web legújabb verziója, a Web3, akkor kockázatokkal is jár. Az adathalászok, csalók, rosszindulatú hackerek mindig a nagy pénz útját követik. Tavaly a hackerek 14 milliárd dollárt tulajdonítottak el a kriptoval kapcsolatos hackelésekből. A kriptovalutákkal kapcsolatos bűncselekmények száma 79%-kal nőtt, a tavalyi évhez képest.
 
De hogyan védhetjük meg magukat az NFT csalásoktól? Először is a legfontosabb a tájékozódás, a csalások megértése. Ha megértjük a leggyakoribb NFT csalásokat, nagyobb eséllyel kerüljük el őket. 
 
A legfontosabb dolog, amit tudnunk kell, hogy mint egyéb kriptonál, az NFT szektorban is létezik a pump and dump effektus. Az NFT csalók rosszindulatúan az NFT-re nézve pozitív hírekkel árasztják el az internetet. Ez az NFT árának felemelésére szolgál. Ha sikeresek a taktikájuk, magas áron tudják értékesíteni az értéktelen NFT-t. A hamis információk terjesztésére sokszor az a kriptoközösség számára kedvelt platformokat használják, mint a Telegram vagy a Discord.
 
Az ügyes hackerek az adathalász módszert is sikeresen alkalmazzák. A csalók hamis előugró ablakokat használnak, amelyek ismert, normál megjelenésű oldalakra vezetnek, például a pénztárcánkra mutató hivatkozásokkal. Az álcázott weboldal a személyes adatainkat kéri, amelyeket arra használnak, hogy ellopják a vagyonunkat.
 
A harmadik gyakori NFT átverés a szellemi tulajdon megsértésére összpontosít. Egy-egy NFT vagy éppen NFT kollekció létrehozására a művész sok-sok órát áldoz. Ha valaki a munkájukat lemásolja az hatalmas veszteséget okozhat a művésznek. A csalók elveszik a művész munkáját, és NFT-vé alakítják. A vásárlók azt hiszik, hogy eredeti műalkotásba fektetnek be, és nagy értékű ajánlatokat tesznek.
 
 

Csalás maga az NFT?

Az NFT nem csalás. Éppen ellenkezőleg, egy nagy virágzó blokklánc iparágról, és üzletről szól.
 
NFT I Cryptofalka Forrás: europeanbusinessreview.com
 
Az NFT-k a gyűjtők digitális tárgyai lehetnek, mint régen a baseballkártyák vagy éppen a szórakozás digitális formája, akár egy pillanatnyi értékes művészet is. Sokan azt hiszik, hogy ez egy buborék, amely idővel kipukkan, és talán végül meg is történik. Az adatok azt mutatják, ennek még nincs itt az ideje, még mindig virágzik. Mivel a biztonság és a megfelelőség bonyolult témák, az NFT-k némileg sebezhetőek.
 
Ráadásul a kriptoval, és az NFT-vel az emberek nagy része még mindig nincs tisztában. És minden ismeretlen, így ez is sok kockázatokat rejt. Ez év elején adathalász támadás érte a legnagyobb NFT piactér (OpenSea) felhasználóit. Legalább 32 felhasználótól lopták el NFT-jét, összesen 1,7 millió dollár értékben.
 
Az NFT-ket néha könnyű ellopni, és amíg az NFT piac folyamatosan növekszik, a támadások száma is növekedni fog. A hackerek is egyre kreatívabbak lesznek, és bővítik technológiai know-how-jukat. Egy évvel ezelőtt a hackerek kirabolták a felhasználókat a Nifty Gateway-en. Sok NFT-t tulajdonítottak el, és még hitelkártyákat is használtak olyan felhasználóktól, akik nem engedélyezték a kétlépcsős azonosítást (2FA), így még több NFT-t vásároltak számlánként 10 000 dollárig.
 
 

Hogyan lehet elkerülni a csalásokat?

Az NFT csalás elkerülése érdekében bölcs dolog figyelemmel kísérni a legfrissebb híreket. Röviden, maximumra kell állítani a digitális biztonsági szolgáltatásokat, nem szabad bedőlni sejtelmes kapcsolat felvételi kéréseknek közösségi csatornákon, és a furcsa előugró ablakokat is mindig el kell kerülni.
 
NFT csalás elkerülése I Cryptofalka Forrás: dailycaring.com
 
Lassan de biztosan, a felhasználók egyre jobban megismerik a kereskedés kockázatait és NFT-jeik biztonsági lehetőségeit. De ha már rendelkezünk NFT-vel, fontos tisztában lenni azzal, hogyan kerülhetjük el a csalásokat. Felhasználóként számos óvintézkedést tehetünk, hogy megvédjük digitális eszközeinket a lopástól.
 
Először is fontos tudni, hogy mit miért csinálunk. A pump and dump elkerülése érdekében érdemes áttekinteni a megvásárolni kívánt NFT tranzakciós előzményeit. Ezenkívül keressük meg az alkotó elérhetőségeit, és kutassunk utána. Ellenőrizzük az alkotó közösségi fiókjait, a és a köré épült közösséget. Ha az NFT-vel kapcsolatos összes tranzakciót egy adott időpont körül hajtották végre, akkor azokat fenntartásokkal kell kezelni. 
 
Ha adathalász csalásokról beszélünk – mindig tartsuk szem előtt, hogy a személyes adataink a miénk! Soha ne adjuk oda pénztárcánk kulcsait, és ne reagáljunk gyanús ajánlatokra vagy kapcsolat felvételi kérésekre. A 2FA azonosítás egy fióknál elengedhetetlen, ez a legkevesebb, amit tehetünk. Egyes NFT piacterek új eszközöket fejlesztenek ki, amelyek segítségével ellenőrizhetjük a nyilvános blokkláncokat hamis NFT-k keresésére. Végül, az NFT csalóknál nincs kék pipa (hitelesítés) a közösségi felhasználónevük mellett.
 
 

Megéri NFT-be fektetni?

Az NFT-k alkalmasak lehetnek befektetésnek. Ha lépésről lépésre haladunk, megtanuljuk az iparág buktatóit elkerülni, egy teljesen új világot fedezhetünk fel.
 
NFT I Cryptofalka Forrás: seekingalpha.com
 
Az NFT-nek nevezett hullámvasút közepén járunk, sok ember még mindig vitatkozik rajta, hogy szemfényvesztés avagy sem. A 40 milliárd dolláros összpiaci értékkel nem kell különösebben magyarázni a nem helyettesíthető tokenek sikerét.
 
Igen, egyes NFT-k lehetnek csalások, és néhány platform nem olyan korrekt, mint azt szeretnénk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden NFT csalás. Amikor autót veszünk, akkor is változatos iparági szereplőkkel találkozhatunk, tulajdonképpen ez egy az élettel járó kockázat.
 
Ha készen állunk az NFT-be való befektetésre, fontos felismerni, hogy az érték nem mindig magában a képben rejlik. A mögöttes eszköz, és ökoszisztéma is rejthet értéket, amely gyakran nagyobb értéket biztosít az NFT-nek.
 

Kriptomat Bitcoin és kriptovaluta váltó

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.64% $64,724.97
Ethereum ETH 1.82% $3,153.96
BNB BNB 1.93% $571.03
Solana SOL 3.96% $150.62
XRP XRP 3.84% $0.5284
Dogecoin DOGE 4.65% $0.1627
Cardano ADA 6.71% $0.5054
Litecoin LTC 4.48% $85.31
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!