Őrzött és nem őrzött tárcák: Mi a különbség?

Szerző: | máj 26, 2022 | Kriptovaluta

A kripto pénztárcáknak több típusa van, de általában két nagy kategóriába sorolhatók: őrzött és nem őrzött tárcák. Lássuk a különbséget!

 

Hogyan működnek a kripto tárcák?

Ha használtál valaha Bitcoin-t vagy más kriptovalutát, akkor bizonyára tudod, hogy elengedhetetlen feltétele ennek a digitális pénztárca. A kripto tárca egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a blokklánc hálózattal való interakciót. Többek között kriptovaluták küldésére és fogadására, vagy decentralizált alkalmazások elérésére használható.

Egy kripto tárcának két fő komponense van: egy nyilvános és egy privát kulcs. Ha valaki kriptovalutát szeretne küldeni Neked, akkor egy olyan címre tudnak utalni számodra, amelyet a pénztárcád nyilvános kulcsa generál. A privát kulcsodat azonban bizalmas jelszóként kell kezelned, mivel az írja alá a tranzakciókat és biztosítja a hozzáférést a pénzedhez.

tárca | Cryptofalka

coindesk.com

A privát és nyilvános kulcsokat tartalmazó kripto pénztárcák különféle opciókkal készülhetnek – a kulcsok kinyomtathatók egy darab papírra, hozzáférhetők asztali pénztárcaszoftveren keresztül, vagy offline is tárolhatók hardveres pénztárcaeszközökön. Viszont függetlenül a pénztárca típusától, mindig vagy őrzött vagy nem őrzött pénztárcánk lesz, ez a két alaptípus.

 

Kriptomat Bitcoin és kriptovaluta váltó

 

 

Milyen az őrzött tárca?

Ahogy a nevéből is kiderül, az őrzött kripto pénztárca egy olyan eszköz, ahol a vagyonodat őrzik a számodra. Ez azt jelenti, hogy egy harmadik fél birtokolja és kezeli a nevedben a privát kulcsaidat. Bár ez talán elsőre nem hangzik annyira kecsegtetően, mégis számos előnnyel rendelkeznek az ilyen jellegű tárcák.

Való igaz, hogy hasznos lehet a „saját bankodnak lenni”, ugyanakkor a kevésbé tapasztalt felhasználók számára kényelmetlen, sőt kockázatos is lehet ez. Például, ha elfelejted a kriptovaluta váltó jelszavad, továbbra is hozzáférhetsz a fiókodhoz és eszközeidhez, ha kapcsolatba lépsz az ügyfélszolgálattal, míg ez nem megtehető egy nem őrzött tárca esetében. Azáltal, hogy megosztod a privát kulcsod egy harmadik féllel, elkerülheted, hogy örökre elvesszen a vagyonod, ha esetleg történne valami a privát kulcsoddal, amelyet csak te ismersz.

Tehát sok esetben jól jöhet, ha őrzött tárcát használ az ember, ugyanakkor óvatosnak és körültekintőnek is kell lenni, hiszen egy ilyen folyamat során egy harmadik félre bízod a privát kulcsaidat. A kellemetlenségek elkerülése érdekében fontos, hogy megbízható tőzsdét vagy szolgáltatót válassz.

 

Milyen a nem őrzött tárca?

A nem őrzött tárcában csak a tulajdonos birtokolja és irányítja a privát kulcsokat. Ez egy jó lehetőség tapasztalt kereskedők és befektetők számára, akik tudják, hogyan kell kezelni és védeni privát kulcsaikat. Mivel ilyenkor nincsenek közvetítők, így közvetlenül a tárcádból kereskedhetsz kriptovalutával, ráadásul a nem őrzött tárcával folytatott tranzakciók általában gyorsabbak, mivel nem kell várni jóváhagyásra.

Ahhoz, hogy decentralizált váltóval (DEX) vagy decentralizált alkalmazással (DApp) kommunikálhass, szükséged lesz egy nem őrzött pénztárcára. A titkosítás biztonsága és a hackerek elleni védekezés érdekében fontold meg a következő biztonsági intézkedéseket:

 1. Használj erős jelszót!
 2. Engedélyezd a kétlépcsős azonosítást!
 3. Figyelj a csalásokra és az adathalász támadásokra!
 4. Légy óvatos, amikor linkekre kattintasz vagy új szoftvert töltesz le!

 

tárca | Cryptofalka

academy.moralis.io

 

Összefoglalva

Mindkét pénztárcatípus alkalmas kriptoeszközök tárolására, beleértve az NFT-ket is. A legtöbb kereskedő és befektető mindkettőt használja különféle helyzetekben. Azonban meg kell győződnöd arról, hogy az általad használt tárca támogatja a tárolni kívánt kriptotípust, mivel sajnos nem lehet mindegyiket egyformán tartani.

Többféle blokklánc hálózat létezik, amelyek különféle típusú kriptovalutákat futtatnak. Ezeket a típusokat besorolhatjuk token szabványaik alapján is, de ne feledjük, hogy előfordulhat, hogy ugyanazok a tokenek több blokkláncon futnak különböző szabványok szerint.

Az, hogy végül melyik fajta tárcát választod, elsősorban a Te igényeidtől függ. Ha szeretnél teljes kontrollt az eszközeid felett vagy egyszerűen csak blokklánc technológiát szeretnél használni a DeFi alkalmazásokkal való interakcióhoz, fontold meg a nem őrzött pénztárca használatát.

Ha azonban olyan szolgáltatót keresel, amely gondoskodik a tárolási igényeidről, miközben kereskedéssel vagy befektetéssel foglalkozol, érdemes megnézned a megbízható pénztárca szolgáltatókat. Ne feledd, hogy akár őrzött, akár nem őrzött tárcát használsz, mindig legyél óvatos és kövesd a bevált gyakorlatokat a vagyonod biztonságának növelése érdekében!

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
 2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
 4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
 5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
 7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka