Pert indít a SEC a Ripple ellen, értékpapír kibocsátás miatt

Szerző: | dec 23, 2020 | Kriptovaluta

A SEC (Amerikai tőzsdefelügyelet) eljárást indított a Ripple (XRP) ellen, engedély nélküli értékpapír értékesítés miatt. 

A Ripple – az egyik legnagyobb név a kriptoiparban – bejelentette, hogy az Értékpapír és Tőzsdefelügyelet (SEC) eljárást indít ellene, engedély nélküli értékpapír kibocsátás miatt. A kedden indított perben, a SEC azt állítja, hogy a vállalat 1,3 milliárd dollár értékben adott el be nem jegyzett értékpapírokat.

A tényleges per a vállalat (Ripple) és a hatóság (SEC) közötti évek óta tartó huzavona végkifejlete. A vita főként arról szól, hogy az XRP a Ripplehez társított digitális pénznem, olyan értékpapír-e mint a részvények. Ezt ugye az ügynökségnél be kellene jegyezni, vagy ehelyett Bitcoin vagy Ethereum jellegű digitális valuta, amelyben a SEC-nek nincs hatásköre. 

 

A Ripple XRP értékpapír vagy sem?

Az elmúlt években a SEC úgy döntött, hogy a Bitcoin és az Ethereum, a két legértékesebb kriptovaluta nem értékpapír! Részben azon az alapon, hogy decentralizáltak, és nincs olyan személy vagy vállalat, akinél az irányítás lenne. 

Ezzel szemben az XRP más. Abban különbözik a két nagy kriptovalutától, hogy az Ethereumot és a Bitcoint is bányásszák, az új coinok pedig decentralizáltan kerülnek körforgásba. A Ripple vezetői 2012-ben egy csapásra 100 milliárd XRP-t készítettek a Ripple Labs nevű vállalaton keresztül. Míg ezen tokeneket nagyrészt a vállalat birtokolja, ütemezett értékesítés zajlik. Továbbá a két alapító is nagy mennyiségű XRP-t birtokol. Ezért a Ripple esetében a decentralizált jelleg erősen vitatható. Ez késztette a SEC -et hatóságot arra döntésre, hogy a Ripple (XRP) inkább vállalti részvény, mint sem decentralizált kriptovaluta. 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A csoportos keresetek és az alapítók közötti feszültségek ellenére a Ripple, a fintech ipar egyik leggazdagabb vállalatává vált. Tartaléka – elsősorban XRP-ben tartott – az elmúlt napokban 13%-os zuhanás után is, elméletileg csaknem 25 milliárd dollárt érhet. A kriptovaluta értéke a per híre miatt zuhanhatott ekkorát.

A Ripple egy dokumentumot tett közzé a weboldalán, amelyben kifejtette az álláspontját. Leszögezik, hogy az XRP-k befektetési szerződések. A cég azt állítja, hogy a Bitcoin és az Ethereum két kínai ellenőrzés alatt álló virtuális pénznem. (haha) A hatóság kijelentette, hogy azok nem értékpapírok és ezt a SEC a per alapjának tekinti a Ripple ellen.

A Fortune szerint Garlinghouse és Chris Larsen – akiknek együttes vagyonukat 13 milliárd dollárra becsülik – valószínűleg alperesek lesznek a perben.  

 

Hogyan folytatódik a SEC és a Ripple története?

Garlinghouse kijelentette, hogy az Ripple (XRP) boldogulni fog az értékpapír megnevezés mellett is. Előrevetítették, hogy a a szabályozási kényszer miatt a vállalat új székhelyet keres az Egyesült Államokon kívűl.

A SEC nem az egyetlen szabályzó a kriptovaluta iparban. Az elmúlt héten a Pénzügyminisztérium javaslatot tett egy olyan szabályra, amely előírja, hogy a bankok és tőzsdék, mint például a Coinbase, ellenőrizzék az úgynevezett nem védett eszközök és szoftver pénztárcák azonosságát, amelyek képesek Bitcoin vagy más kriptovaluta tranzakciókat bonyolítani. 

Ha szeretnél képbe kerülni, hogy mi is az a Ripple, olvasd el részletes összefoglalónkat róla!

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020; Cryptofalka
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka