A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető

Szerző: | máj 14, 2020 | Altcoin ismertető, Kriptovaluta

A stabilcoin, ami kiszorította a fiat valuták jó részét a napi kripto kereskedésből. Ismerjétek meg a kripto piacon megkerülhetetlen Tether projekt részleteit!

 

MI A TETHER?
DIGITÁLIS PÉNZ EGY DIGITÁLIS KOR SZÁMÁRA

 

A Tether legfontosabb adatai:

Elérhető: Bitfinex, Binance, Bitstamp, OKX stb.
Konkurencia: DAI, TrueUSD, USD Coin, Paxos Standard
Legmagasabb ár: 1.03 USD
Mélypont: 0,94 USD (2017 óta)

Fejlesztői aktivitás: 6/10
Felhasználói aktivitás: 10/10
Piaci megbízhatóság: 10/10
Vélekedés: 8/10

 

A TETHER STABILCOIN HÁTTERE

A Tethert eredetileg Realcoin néven kezte el kibocsátani a Mastercoin Foundation (ma Omni Foundation) 2014 októberében Brock Pierce, Reeve Collins és Craig Sellars irányítása alatt. Egy hónap múlva átnevezték Tetherre abból a megfontolásból, hogy a név miatt ne essen a többi altcoinnal egy említés alá. A hongkongi központú cég az első token kibocsátásokat a Bitcoin Omni rétegén valósította meg, 2017 óta az ERC-20 (Ethereum), 2019 óta pedig a TRC20 (Tron) okosszerződés-platformokon is jönnek létre új tokenek.

Az első kriptovaluta váltó ahol a Tether megjelent 2015-ben a Bitfinex volt. Ezt megelőzően a Bitfinexhez kötődő Philip Potter és Giancarlo Devastini jegyezte be a Brit Virgin-szigeteken a Tether Foundation anyavállaltát a Tether Holdings Foundationt, ami jelenleg a stabilcoin kibocsátója. A hivatalos álláspont szerint a két cég mindennek ellenére független egymástól.

 

TetherBitfinex

 

A forgalomba kerülő tokenek és a piaci kaptalizáció növekedése következtében a Tether mára a legnagyobb napi forgalmat produkáló kriptovalutává nőtte ki magát. 2017-tel bezárólag dollár, euró és yüan sokkal nagyobb arányt képviselt a gazdát cserélő valuták között, mint ma. A Tether és a fiat valuták szerepe a tőzsdéken ugyanaz – fiat értéken realizálni a kripto befektetések eredményét. Mivel a Tether rendelkezik a kriptovaluták technikai tulajdonságaival, viszont nem érintik a pénzügyi szabályozások. Hiszen a kriptovaluta jelenleg nem számít pénznek, a traderek 2018-ra már a stabilcoint részesítették előnyben a fiat pénzekkel szemben.

 

MI VAN A TETHER MÖGÖTT?

A kriptovaluták egyik legősibb filozófiai kérdésére ennek a tokennek az esetében pofonegyszerű a válasz: 1 USDT = 1 USD?! A Bitcoin mentén létrejött a blokklánc technológia, a maga előnyeivel, de a Bitcoin a vad spekulációjából fakadó széles volatilitás miatt a hétköznapi fizetőeszköz forgalomban nehézkesen tud elterjedni. Amíg egy üzlet teljes ellátási lánca nem Bitcoinban bonyolítja a fizetéseket, addig valaki a nyersanyagtól a vevőig tartó láncolatban BTC árfolyamkockázatot kell hogy vállaljon. A másik opció szerint a kasszánál a vásárlónak kiszámolják a fiatban fix árat BTC-re és azt a kereskedő minél előbb visszaváltja a helyi valutába.

 

Tether

 

Itt jön képbe a Tether. A Bitcoin ára a mögöttes technológia pillanatnyi megítélésén és jelentős spekuláción alapul. A Tether tokenek mögött viszont elméletileg likvid készpénz van. A kriptovaluta honlapján egy USDT accountból visszaváltható és bankszámlára kiutalható annyi USD, amennyi USDT-t visszadunk a Tether Limitednek. Ennyit ér, se többet, se kevesebbet.

 

MENNYIRE STABIL?

Mint minden mással, a Tetherrel is piaci alapon kereskednek , ezért a kriptotőzsdéken nem mindig kereken 1 USD az árfolyama, hanem annyi, ahogy azt az ajánlati könyvbe beküldik és onnan kiveszik a kereskedők, de 1 USD körül mozog az árfolyam kb. 2%-os szórással.

Akkor közelít az 1,01 USD érték felé, amikor a piaci szereplők egymást túllicitálva próbának USDT-t szerezni egymástól azzal, hogy az USDT párokon pánikszerűen adnak el BTC-t, ETH-t és más volatilis kriptovalutákat. Bitcoin rally idején pedig inkább 0,99 USD felé közelít az árfolyam, mert kicsi veszteséggel is érdemesnek tűnik beszállni az emelkedő trendbe.

Megfigyelhető azonban elhúzódó BTC felívelések idején, hogy a szárnyaló kriptovaluták mellett a Tetherre is növekszik az igény. Ilyenkor a fiat/USDT párokon kriptopiacra beáramló pénz árfelhajtó hatásának vagyunk szemtanúi és a Tether is feláras a piacon. Ellenkező esetben szintén hasonló korrelációt tapasztalhatunk; amikor minden kriptovaluta vörösben úszik és már a Tetherből is többet adnak el fiatért mint amennyivel megnő rá a kereslet a kripto/USDT párokon, akkor kapitulálnak sokan. Az árfolyam a legszélsőségesebb napokon is ritkán lép ki a 0,99 – 1,01 USD sávból.

 

HONNAN TUDHATJUK BIZTOSAN, HOGY MINDEN USDT TOKEN MÖGÖTT MEGVAN AZ 1 USD?

Sajnos, ez ügyben nincs minden kétséget kizáró bizonyíték! Az egyetlen dokumentum ami igazolja fedezet meglétét az az ’Átláthatósági kimutatás’ amit egy Tether Limited által felbérelt washingtoni  ügyvédi iroda (Freeh Sporkin & Sullivan LLP) bocsátott ki. Egy vállalat eszközeinek és likviditásának a legkézenfekvőbb módja egy számviteli audit lenne, amire látszólag volt szándék, de nem született hiteles kimutatás, viszont megszakadt a kapcsolat Friedman LLP könyvvizsgáló céggel, aki lefolytatta volna a pénzeszközök vizsgálatát.

Az esetet követő nyilatkozat szerint az audit nem valósítható meg belátható időn belül figyelembe véve, hogy a kripto ágazatban még nem volt példa ilyen vizsgálatra, így nincsenek elfogadott módszertani viszonyítási alapok az eredmény hitelességére. Ez a könyvizsgáló szakemberek szerint is rendkívül gyenge hárítás finoman szólva megkérdőjelezi a fedezetet és a vállalat hitelességét.

 

TetherUSD

Annyi biztos, hogy 2019 áprilisában a Tether honlapján úgy pontosították a fedezetre vonatkozó részt, hogy a tokenek 74%-a mögött áll tényleges készpénz, a maradék 26% fedezete pedig egyéb (többek között kripto) befektetés.

 

MIÉRT HASZNÁLJUK MÉGIS A TETHER STABILCOINT?

Mindenki másért. A kriptovaluta kereskedők számára azért kézenfekvő az USDT párokon kerekedni, mert nagyobb a kereskedési volumen mint az USD párokon. Azokon a kriptotőzsdéken ahol egyáltalán nincs fiat valuta, ez az egyetlen alternatíva a BTC és egyéb coinok shortolására vagy longolására a dollár értékvel szemben. A kriptovaluták utalása váltók között perceken belül lezajlik és semmilyen hatóság nem követi, mint ahogy az a fiat valuták esetében történik. A váltók közötti gyors tőkemozgatás pedig az arbitrázs ügyletekben érdekelt kereskedők számára előnyös.

Vannak más stabilcoinok is, de a Tethert szinte mindenhol listázzák, mivel ez az első és legrégebbi stabilcoin. Ugyanúgy ahogy a Bitcoinnál is vannak gyorsabb, olcsóbb coinok a kialakult piaci helyzetéből kifolyólag egyszer sem láttuk hogy bármi is átvette volna a helyét, a Tether versenytársain sem lesz egyik napról a másikra trónfosztóan megnövekedett likviditás.

Konstantin Plavnik, egy moszkvai székhelyű kripto tőzsde (Xena) COO-jának véleménye szerint:

„Valójában senkit nem érdekel, hogy a Tether mögött megvan-e a fedezet vagy nincs”.

A Tether fizetőképességébe vetett bizalom a megszokáson és kényelmességen alapul. A piacnak szüksége van Tetherre, ezért bíznak benne. Tartsuk szem előtt, hogy a fiat pénzek mögött sem áll sokkal átláthatóbb és megbízhatóbb irányítás, vagy konkrét fedezet valami stabilabb értékmérőben, csak egy ígéret, hogy mások is elismerik a névértékét. Talán nem is olyan furcsa, hogy a Tether is képes sikeresen megmaradni és vezető szerepet betölteni a kriptopiacon a kétes hírneve ellenére.

 

Tetherdollar

 

TETHER A KRIPTO PIACOKON TÚL

Egyes gazdasági szereplők, nem a Bitcoin befektetéseik ’pihentetésére’ használják a Tethert, hanem egyfajta szabad dollárként. Erre a tulajdonságára az Oroszországban tevékenykedő kínai üzletemberek jöttek rá napi 10-30 millió USD forgalmat generálva Tetherben a kínai külföldi valuta korlátozás megkerülése érdekében. A jól ismert kínai piacokon hatalmas mértékben értékesített áruból befolyó rubelből moszkvai OTC váltók segítségével Tethert vesznek és kriptoban utalják haza a pénzt.

Mondhatnánk hogy a blokkláncon gond nélkül be tudunk küldeni pénzt egy olyan országba mint Kína, ahol fejenként évi 50000 USD külföldi fizetőeszköz kvóta van érvényben, de a blokkláncon eltűnik a földrajzi értelmezése a pénz pillanatnyi helyének. A küldő és fogadó kripto számla két teljesen hasonló random publikus kulcs + privát kulcs, nem tartozik egyik országhoz vagy monetáris egységhez sem, ha a felek úgy akarják a fogadó fél akár hozzá is férhet a küldő számlájához, hogy közvetlenül arról cserélje be a Tethert helyi valutára egy másik országban.

 

NEM CSAK A DOLLÁR LEHET DIGITÁLIS

A dollár mellett a Tether Limited bevezette az euro alapú EURT-t és a yüanhoz kötött CHNT-t. Minden tekintetben ugyanaz a megoldás, szintén kiutaltatható a Tether honlapon bankszámára a mögöttes valutában. Nemzetközi kereskedelem, kripto haszon realizálás és arbitrázs szempontból semmi újat nem tudnak az USDT-hez képest, így nem is bonyolítanak jelentős forgalmat, készpénzként praktikusak lehetnek az EU-ban és Kínában.

TetherGold

 

A legújabb Tether már jóval érdekesebb. A XAUT, a digitális arany egy token egy uncia aranyat képvisel. A TG Commodities Limited vállalat kezeli a mögöttes aranyfedezetet Svájcban, jelenleg 3990 token (és uncia arany) van forgalomban, a nemesfém trezorban áll, a rávonatkozó tokenek pedig a bitcoinhoz hasonló szabadsággal gazdát cserélnek.

Maga a fizikai arany leszállíttatható egy tetszőleges svájci címre egy minimum érték fölött azon token tulajdonosok számára akiknek megvan a verifikációjuk a Tether Gold honlapján. A másik folyósítási lehetőség szerint a TG Commodities értékesíti a token tulajdonos aranyát és kiutalja az ellenértékét pénzben mínusz a kezelési költség. A token osztható, így szinte bármilyen kis összeg befektethető aranyba egy Bitfinex accounton.

Az arany válság idején népszerű befektetési eszköz, blokkláncon pedig könnyű és olcsó hozzájutni és tárolni. A projekt kísértetiesen hasonlít a Bretton Woods-i aranyfedezetű dollárhoz, remélhetőleg nem jut arra a sorsra, mint az USA fizetőeszköze.

 

TOVÁBBI STABILCOINOK

DAI: Ethereum alapú token, aminek a kibocsátását és menedzselését a Maker protokoll és a MakerDAO szervezete biztosítja. A Maker okosszerződésre beküldött kriptovaluták szolgálnak a token ellenértékéül, oly módon, hogy minden aktuálisan létező DAI egy dollár legyen. A rendszer fenntarthatóságához szorosan hozzátartozik a Maker token (MKR). Ha a DAI tokenek mögött álló kriptovaluták értéke nagy mértékben változik, az egy DAI-ra jutó mögöttes érték is változik, ilyenkor az okosszerződés eléget, vagy létrehoz Maker tokeneket az egyensúly megtartása érdekében. DAI-hoz úgy lehet hozzájutni, hogy kriptovalutát küldünk a Maker okosszerződésre, ennek ellenében kapunk kölcsön olyan DAI tokent ami a fedezet beérkezésével jön létre és a DAI kölcsön visszafizetésével elégetésre kerül. Az egész stabilcoin rendszer teljesen okosszerződés-vezérelt, tehát decentralizált, a résztvevő közösség aktivitása határozza meg a forgalomban levő coinok mennyiségét, miközben az algoritmus gondoskodik arról, hogy minden DAI mögött végig 1 dollárnyi fedezet legyen.

USDC: A Coinbase és a Circle által kibocsátott satbilcoin, tehát az általuk alkotott Centre konzorcium központi irányítása alatt zajlik a fejlesztés és a technikai megvalósítás. A Circle egy blokklánc cég, a Golman Sachs egyik technológiai leányvállalata. A rendszeres auditok tanulsága szerint minden USDC mögött megvan az egy dollár. Mivel a kibocsátó a Coinbase, a walletben rendkívül zökkenőmentesen átváltható a token fiat pénzre, valamint Coinbase felhasználók között ingyenesen és azonnali módon továbbítható az USDC.

PAX: Szintén centralizált és auditált ERC-20 token, szintén 100%-os dollár fedezettel. A Paxos honlapján regisztrált felhasználók, a PAX tokenjeiket azonnal át tudják váltani fiat pénzbe. Nagyon sok tőzsdén van belistázva, tehát könnyen elérhető és számíthatunk rá, hogy küldhető a kedvenc platformunkra. A Paxos a Tetherhez hasonlóan szintén forgalmaz arany coint.

TUSD: A Trust Token cég által kibocsátott ERC-20 stabilcoin. Egy az egyben és rendkívül átlátható módon áll mögötte a dollár fedezet. A Trust Token több bankkal és pénzügyi szolgáltatóval áll kapcsolatban, ezért a rendszeres auditok pénzügyi szabályozás alá eső vállalatok által történnek. A cég az USD coin mellett kanadai dollár, ausztrál dollár, angol font és hongkongi dollár alapú tokeneket is kibocsát.

Nagy Gábor

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető
  3. A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető
  4. Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.