Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a stabilcoin és hogyan működik?

Mi az a stabilcoin és hogyan működik?

A stabilcoinok már elengedhetetlenek a kriptovaluták világában! Bemutatjuk mire használhatod őket, hogyan működnek és milyen típusaik vannak.  

Mi is az a stabilcoin valójában?

A stabilcoinok (stablecoin) a kriptovaluták egy fajtája, amik lényege, hogy volatilitás mentes eszköz is legyen a blokkláncon. Különböző módszerekkel érik el, hogy ezen kriptovaluták értéke stabil legyen, mondjuk pont 1 dollárral egyenlő. A legkézenfekvőbb módszer, hogy fedezetet biztosítanak ezen eszközökre. Jelenleg még a leggyakrabban használt stabilcoin az USDT, aminek értéke a dollárhoz van kötve, minden USDT mögött ott van a dollár fedezet egy bankszámlán.

Mi az a stabilcoin I Cryptofalka

Vagyis a stabilcoinok megpróbálják megoldani a kriptovaluták árfolyam ingadozásainak problémáját, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a kriptopénzeket hasonló stabilitással használhassák, mint a hagyományos pénznemeket.

Mi teszi szükségessé a stabilcoinokat?

A már korábban említett USDT volt a legelső stabilcoin, amit legelőször a Bitcoin blokklánc hálózatán bocsátottak ki 2014-ben. Ma már megtalálható megannyi hálózaton, többek között az ethereum hálózaton ERC-20 tokenként vagy a TRON hálózaton TRC-20 tokenként. Az indok, amiért legelőször egy ilyen token kibocsátásra került, az a bankközi utalások lassúságából fakadt.

Egy-egy utalás napokba is telhetett, így amikor valaki Bitcoint szeretett volna venni, ahhoz pár napot várnia kellett. Ugyanígy, amennyiben valaki Bitcoint adott el, több napot kellett várnia, hogy fiat pénzhez jusson. Nem beszélve a kereskedőkről, akik sokszor ki- és beszálltak egy-egy pozícióba. Főként az utóbbi kereskedők voltak azok, akik hasznát vették egy olyan kriptovalutának, aminek értéke stabilan tartotta az 1 dollárt és hamar végbement a tranzakció.

Melyek a legnépszerűbb stabilcoinok?

 1. Tether (USDT): A legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező stabilcoin, amely a dollárhoz kötött árfolyamának köszönhetően széles körben használt a kriptovaluta piacokon.
 2. USD Coin (USDC): Az USD Coin (USDC) stabilcoint a Circle és a Coinbase vállalatok bocsátják ki, amelyet az Ethereum blokkláncon hoztak létre, és a hagyományos dollárhoz van rögzítve.
 3. Binance USD (BUSD): A Binance tőzsde által kibocsátott stabilcoin, amelyet a kereskedéshez és befektetésekhez használnak a Binance ökoszisztémán belül.
 4. Dai (DAI): Egy decentralizált stabilcoin, amelyet a MakerDAO projekt hozott létre és tart fenn, ahol fedezetüket kriptovaluták, például Ethereum biztosítják.
 5. TrueUSD (TUSD): Egy másik dollárhoz kötött stabilcoin, amelyet független harmadik felek által felügyelt banki számlákon tárolnak, így biztosítva a stabilitást és átláthatóságot a felhasználók számára.

Mire használhatjuk a stabilcoinokat?

A stabilcoinok sokféle módon használhatók a kripto piacon. Először is, stabilcoinok lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy könnyen és gyorsan átváltsanak kriptovalutákból stabilcoinokba a piaci ingadozások minimalizálása érdekében. Emellett a stabilcoinok használhatók a pénzügyi alkalmazásokban, mint például a DeFi platformokon, ahol lehetővé teszik a kölcsönöket, a hozamtermelést és a likviditás biztosítását.

Tether

A stabilcoinok jelentős szerepet játszanak a kriptovaluta kereskedésben és befektetésekben is. A stabilcoinok általánosan elfogadott árfolyama lehetővé teszi a könnyű átváltást más kriptovalutákra, és biztonságos tárolóeszközként szolgálhatnak a volatilisabb eszközök mellett. Emellett a stabilcoinok lehetővé teszik a kriptopénzek szélesebb körű elfogadását a hagyományos pénzügyi rendszerben, mivel a stabil árfolyamuk jobb kiindulási pontot jelent a vállalkozások és intézmények számára.

Továbbá értékmegőrző szerepet tölthetnek be azon országokban, amelyek nem rendelkeznek stabil belföldi valutával. Ez az eszközosztály nagyon hatékony, gyors, biztonságos pénzáramlást tesz lehetővé, melyre nincs különösebb rálátása a szabályozó szerveknek, központi bankoknak.

Így a stabilcoinok számos előnnyel járnak a kriptovaluta felhasználók és a pénzügyi piacok számára. Ugyanakkor a stabilcoinoknak is vannak kihívásai, például a mögöttes eszköz vagy tartalék biztosítása, a szabályozási környezet változékonysága és a piaci likviditás fenntartása.

Stabilcoinok csoportosítása és típusai

Többféleképpen csoportosíthatunk, azonban a legkézenfekvőbb olyan szempontból vizsgálni a stabilcoinokat, hogy mi biztosítja az árát, mi a fedezet mögötte. Ilyen szempontból három típust különböztetünk meg: fiat (kormány által kibocsátott valuta: USD, HUF, JPY) fedezetű, kriptovaluta fedezetű, illetve algoritmus vezérelte stabilcoin.

 • A legnépszerűbb fiat pénz által fedezett stabilcoinok az USDT, BUSD az USDC és a PAX, ezek mögött egy vállalat áll, ami gondoskodik, hogy minden kibocsátott tokenjük után legyen a bankszámlájukon egy dollár. A szolgáltató vállalja, hogy a stabilcoinunkat bármikor becseréli vele azonos értékű fiat valutára kérés esetén.
 • A kriptovaluta fedezetű stabilcoinok - ilyen többek között a DAI és az SUSD - értékét egy-egy kriptovaluta értéke adja. A DAI esetében, ha lekötünk ethert, kaphatunk DAI-t cserébe. Ezek az újonnan kibocsátott stabilcoinok túl vannak fedezve, annak érdekében, hogy az ether volatilitása, ne okozzon problémát a fedezett elégséges értékében.
 • A stabilcoinok legfiatalabb válfaja az algoritmus vezérelte stabilcoinok. Ezek mögött nincs fedezetként semmilyen eszköz, a token értékét egy algoritmus próbálja stabilizálni különböző módszerekkel. Legismertebb ebben a kategóriában az Ampleforth projektje, azonban figyelemre méltó az új módszert bemutató Basis Cash, ESD vagy DSD.

stabilcoinok-fajtai

Forrás: hodlbot.io

A fiat pénz fedezetű stabilcoinok

Attól, hogy egy kriptovalutát stabilcoinnak nevezünk, nem feltétlen változatlan az árfolyama. A stabilcoinok között is van különbség, hogy mennyire tér el az árfolyam attól, amennyit elméletben ér. A fiat fedezetű stabilcoinok mondhatók ilyen szempontból a legstabilabbnak. Az USDT például az idő többségében alig tér el jobban pár ezrelékkel 1 dollártól. Bár a nagyobb piaci pánikhelyzetek közepette arra is láthattunk már példát, hogy akár 3-4%-al is kimozdult az ára valamelyik irányba. Azonban ezek általában rövid távú megingások voltak.

A másik oldalon hátránynak tekinthető, hogy a kriptovaluták egyik fő eleme, a decentralizáció sérül. Emellett felmerülhet a kérdés, hogy valóban 100%-ban fedezve van-e a stabilcoin, bizonyíték hiányában nem lehetünk benne biztosak. Az USDT kibocsátójának ezzel kapcsolatban nem rég lezárult ügyéről itt olvashattok. Több jogi probléma is felmerülhet a stabilcoinokkal kapcsolatban, például elképzelhető, hogy az internet mélyén valaki illegális tevékenységre használ egy stabilcoint. Ez esetben a kormány befagyaszthatja a kibocsátó vállalat tartalékait, és fedezet hiányában elértéktelenedhet a stabilcoin.

tether-piaci-kapitalizacio

Forrás: coinmarketcap.com

A kriptovaluta fedezetű stabilcoinok

A DAI és az SUSD egy kissé nehezebben tartják az 1 dolláros értéket, gyakran eltérnek egy-két százalékkal ettől, azonban még így is stabilnak tekinthetőek. Decentralizáció terén helyt állnak ezek a stabilcoinok, okosszerződések segítségével automatikusan működik a kibocsátásuk. A kriptovaluták lényege, hogy egy decentralizált pénzügyi rendszert hozzanak létre, ezért ilyen szempontból a DAI és az SUSD jobban megfelel a célnak, mint az USDT és párjai.

A DAI-t a Maker bocsátja ki, emellett az MKR token is hozzájuk köthető, aminek birtokosai kormányozzák a protocollt és döntenek a projektet érintő fontos kérdésekről.

Kockázatot rejtenek azonban a kódban esetlegesen fellelhető bugok, amik miatt akár borulhat az egész rendszer. Egy rosszul megírt programkód miatt bennragadhat a pénz a szerződésben, vagy a rosszindulatú felhasználók kihasználhatják a kiskapukat, amik végeredményben kritikusak lehetnek. Mindenesetre a bejáratott projekteknél egyre kevesebb az esély arra, hogy ilyen problémák felszínre kerüljenek. 

Algoritmikus alapú stabilcoinok

Az algoritmus vezérelte stabilcoinok mondhatni még tesztfázisban vannak. Az Ampleforth stabilcoinja az AMPL volt már 30 cent és 4 dollár is. Az elképzelés, ami szerint az AMPL működik, viszonylag egyszerű. Amennyiben az ár 1 dollár felett van, a készlet növekszik, amennyiben 1 dollár alatt, a készlet csökken. Azonban a készlet oly módon változik, hogy minden AMPL tokenre hatással van, minden címen megváltozik az AMPL tokenek száma. Tegyük fel, hogy Alíznak van egy darab AMPL tokenje, ami 1 dollárt ér, majd a nagy kereslet hatására fel megy az AMPL ára 2 dollárra. Ekkor az algoritmus hatására, Alíznak mostantól 2 AMPL tokenje van, amik egyenként 1 dollárt érnek.

Az elképzelés elképesztően érdekes, azonban a probléma, amire alapvetően hivatottak a stabilcoinok, azt az Ampleforth nem oldja meg. Az AMPL értéke még ha tartani is tudja az 1 dollárt, az alapvető cél általában az a vásárlóerő stabil megtartása, ez pedig sérül, ha az AMPL tokenek darabszáma változik a számlámon.

ampl-price-chart

Forrás: coinmarketcap.com

Az algoritmikus stabilcoinoknak van még hova fejlődniük. Úgy látszik a probléma abból ered, hogy nincs fedezet a tokenek mögött, ami természetesen nem azt jelenti, hogy nincs érték mögötte. A projekt attól, hogy nincs fedezet mögötte lehet értékes, ha megold valamiféle problémát, lásd Bitcoin. A nagy kérdés, hogy vajon megoldható-e a stabilitás úgy, hogy nincs, amihez köthető vagy amire beváltható lenne egy token.

Hogyan válasszunk stabilcoint?

A nap végén mégiscsak döntenünk kell, hogy melyik stabilcoint válasszuk. Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, fontos eldönteni, hogy mi a célunk. Kamatoztatni szeretnénk egy DeFi projektben? Biztonságban szeretnénk tudni a számlánkon? Fontos, hogy decentralizált token legyen? Megannyi szempontot vehetünk figyelembe:

 • biztonság
 • elérhetőség
 • kamatoztatás
 • szabályozottság
 • átláthatóság
 • stabilitás
 • fedezett típusa

Az alábbi táblázat egy szigorúan szubjektív vélemény arról, hogy az egyes stabilcoinok mennyire teljesítenek jól bizonyos szempontok szerint.

stabilcoin-elonyok-hatranyok

Forrás: youtube - denome

Egy felhasználó valószínű, hogy legelőször az USDT stabilcoin-nal fog találkozni. Ez nem feltétlen probléma, jelenleg teljesen megfelelő arra a célra, amire használni szeretnénk. Könnyen elérhető, elképesztően sok USDT-altcoin párral kereskedhetünk, az ára stabil. Érdemes azonban figyelni a piacot, a híreket és elkerülni a kockázatot. Még akkor is, ha csak stabilcoint tartunk, egy nagyobb összeg esetén érdemes lehet diverzifikálni, hogy ne csak egy vállalaton múljon a tőkénk biztonsága. 

Stabilcoin összefoglaló

A stabilcoinok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a kriptovaluta világában a stabilitás és a likviditás növelése terén. A stabilcoinok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy könnyen és gyorsan átváltsanak kriptovalutákat stabil eszközökre, és széles körben alkalmazhatók kereskedésben, befektetésekben és pénzügyi alkalmazásokban. Azonban fontos megérteni a stabilcoinok előnyeit és kihívásait, valamint figyelemmel kísérni a szabályozási változásokat és a piaci fejleményeket a stabilcoinok világában.

Borítókép forrása: medium.com

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.44% $67,071.77
Ethereum ETH -0.13% $3,514.75
BNB BNB -0.09% $595.03
Solana SOL 2.49% $173.87
XRP XRP 2.58% $0.591
Dogecoin DOGE 6.56% $0.1338
Cardano ADA -1.60% $0.4352
Litecoin LTC -0.34% $73.3
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!