Ennyibe került a világ legdrágább pizzája 11 évvel ezelőtt

Szerző: | máj 22, 2020 | Kriptovaluta

Pontosan 11 éve történt az első Bitcoinnal való fizetés! 💪 Akkor még jó ötletnek tűnhetett, de ebből a vásárlásból lett a világ legdrágább pizzája! 🍕 

 

Ennyibe került a világ legdrágább pizzája

2010 Május 22-én a programozó Hanyecz Laszlo 10 000 Bitcoint fizetett egy floridai pizzériának 2 darab pizzáért. Minden bizonnyal ez volt a világ legdrágább pizza vásárlása! Ugyanis akkoriban a 10 000 Bitcoin értéke nagyjából 40$ volt csupán. Ez ugye a Bitcoin dinamikus árnövekedésének köszönhetően mai Bitcoin árfolyammal számolva 360 000 000$ lenne a két darabra.

Vagyis a világ legdrágább pizzája ma 108 000 000 000 forintot érne egy darabra vetítve!

Azóta a Bitcoin és blokklánc technológia szerelmesei piros betűs ünnepnapként tekintenek erre a napra, az úgy nevezett Bitcoin pizza day-re. Persze nem azért, mert valaki elköltött 10 000 Bitcoint két darab pizzára, hanem azért mert ez volt a világ első Bitcoinnal történő vásárlása!

Bitcoin_2_Cryptofalka

Ma talán már annyira nem is tűnhet extrának, hogy valaki Bitcoinnal fizet egy szolgáltatásért vagy termékért, de 10 évvel nagyon is az volt! Ugyanis ez az első vásárlás durván 1 évvel volt csak a Genesis blokk indulása után.

 

Világ legdrágább pizzája – Így kommentelte Hanyecz a vásárlást

10 000 Bitcoinnal fizetnék néhány pizzáért… mondjuk 2 nagyobb darabért, hogy maradjon belőle holnapra is. Akár elkészítheted saját magad is, vagy megrendelheted azt egy pizzériából nekem. Én viszont Bitcoinnal fizetnék érte! Kicsit úgy, mint egy hotelben, rendelsz valamit, kihozzák te pedig boldogan megeszed. – Hanyecz Laszlo 2010.05.22.

A felhívát egy “jercos” nevű felhasználó el is fogadta, majd Hanyecz elutalta számára a 10 000 Bitcoint a két darab pizzáért. Ezután a Bitcoin folyamatos ár emelkedéséből adódóan a kifizetett összeg egyre többet és többet ért. 9 hónappal a fizetés után a Bitcoin árfolyama már 1 dolláral volt azonos, így a kifizetett 2 pizza nem 40, hanem már 10 000$-t ért volna.

Az ötödig Bitcoin pizza day-en már durván 2,4 millió dollárba került a világ legdrágább pizzája. Mára ez már közel 360 millió dollárba kerülne!

 

Fogunk-e a jövőben Bitcoinnal fizetni pizzáért?

Hanyecz vásárlása óta a Bitcoin és a digitális valutákkal történő vásárlás már jóval elterjedtebb. Én is fizettem már Bitcoinnal mikrofonért és pizzáért is. Viszont maga a mainstream adoptáció még mindig távoli dolognak tűnik. A rendszer skálázhatósága még nem képes vetekedni a hagyományos pénzügyi rendszerekkel, több problémát is meg kell még oldaniuk a blokkláncok fejlesztőinek.

Az eredeti ötlet, miszerint a Bitcoin egy széleskörűen, akár egy kávézóban használható digitális valuta lesz elbukni látszik. (Persze arannyal se tudunk a kávézóban fizetni). Erre a célra a legnagyobb kriptovaluta  nem nagyon alkalmas, viszonylag lassú és a költségei is relatíve magasak.

Viszont az évek során kirajzolódni látszik, hogy mi lesz a jövőbeni tényleges alkalmazása a Bitcoinnak. Ez pedig egy a nemzetek által kibocsátott és erősen inflálódó FIAT valutákkal szembeni érték megőrzése lehet. Pontosan az, amit jelenleg a fizikai arany képvisel, csak ez egy modernebb, digitalizált formában. Az arany és a Bitcoin sok mindenben hasonlít egymásra, mindkettő készlete véges, kibányászása egyre nehezebb stb.

Biztosak vagyunk benne, hogy a jövőben egyre sűrűbben fogunk digitális valutákkal mondjuk pizzáért fizetni, de hogy az a Bitcoin lesz-ez az még kérdéses. Viszont a május 22 valószínűleg örökre a Bitcoin, a világ legdrágább pizzája és Hanyecz-é marad.

Boldog Bitoin Pizza Day-t mindenkinek! 🍕

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Eljött a nap, amikor az olaj ára olcsóbb lett, mint a vízé
  3. Starbucks és McDonalds teszteli a kínai digitális yüant
  4. Komoly módosítások a Facebook Libra kriptovalutájánál
  5. Blockchain technológia, már a Telsa és a BMW is használja
  6. A Huawei fogja segíteni a kínai blockchain adoptációt
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

#NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.