5 tipp a Bitcoin és kriptovaluta kereskedés elkezdéséhez

Szerző: | dec 31, 2021 | Kriptovaluta

Új vagy a kereskedésben? Íme 5 tipp, hogy hogyan kezdj el 2022-ben hatékonyabban kereskedni, illetve ha kezdő vagy, milyen alapvető szabályokat érdemes követned.

Nem számít, mennyire vagy tapasztalt a kereskedésben, hiszen a kriptovaluták árfolyam-ingadozása egy teljesen új kihívást fog majd jelenteni neked. Jelenleg a Bitcoin (BTC) volatilitása – a napi ingadozások standard mérőszáma – 64%-os éves szinten. Összehasonlításképpen, ugyanez a mutató az S&P 500 esetében 17%, míg a WTI nyersolaj volatilitási mutatója 54%.

A következő öt szabály betartásával azonban elkerülhető, hogy egy váratlan, akár 25%-os napon belüli árfolyam-ingadozás padlóra küldjön. Amiket itt leírunk nem igényelnek fejlett eszközöket vagy nagy pénzösszegeket ahhoz, hogy magabiztosan tudj kereskedni a magas volatilitás időszakaiban is, és nem minősülnek befektetési tanácsnak sem.

 

Tervezz úgy, hogy 2 évnél rövidebb idő előtt ne kelljen hozzányúlnod a befektetéseidhez

Tegyük fel, hogy van 1 millió forintod befektetésre, de jó eséllyel 12 hónapon belül szükséged lehet ebből az összegből legalább 400 ezer forintra egy nagyobb kiadás fedezéséhez. Ilyenkor a legrosszabb, amit tehetsz, hogy nyomsz egy all in-t, vagyis az összes pénzed ugyanabba az eszközbe fekteted. Ilyenkor előfordulhat, hogy a legváratlanabb helyzetben kell eladnod a pozíciódat, talán egy ciklus mélypontján. Még ha az ember azt tervezi is, hogy a bevételt decentralizált pénzügyi (DeFi) poolokban használja fel, mindig fennáll az értékvesztés lehetősége vagy a hackerek kockázata, amelyek veszélyeztetik a pénzeszközökhöz való hozzáférést.

 

Átlagold ki a piaci beszállódat (DCA)

Még a profi kereskedőket is elragadja a kimaradástól, lemaradástól való félelem (FOMO), és egyre gyorsabban, vakmerőbben kezdik el építeni a pozícióikat. Ha azt látod, hogy mindenki folyamatosan 50%-os és annál magasabb hozamot ér el, és emellett még a mémcoinok is csillagászati hozamokat könyvelnek el, akkor ember legyen a talpán, aki ezt hideg fejjel tudja végignézni és nem beleugrani. 

A DCA-stratégia abból áll, hogy minden héten vagy hónapban ugyanazt a dollárösszeget vásároljuk meg, függetlenül a piac mozgásától; például ha egy éven keresztül minden hétfő délután 200 dollárért vásárolunk, akkor megszűnik a szorongás és a nyomás, amit az okoz, hogy folyamatosan döntenünk kell arról, hogy felvegyünk-e egy pozíciót.

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás

Próbáld elkerülni, hogy három-négy hétnél rövidebb idő alatt minden pozíciót megvásárolj. Ne feledd, hogy a kriptók elterjedtsége még gyerekcipőben jár.

 

Ne használj túl sok indikátort az elemzés során

Számtalan technikai indikátor létezik, többek között a mozgóátlag, a Fibonacci szintek, a Bollinger sávok, az Ichimoku felhő, a parabolikus SAR, a relatív erősség index és még sok más. Így lényegében végtelen lehetőségünk van ezen mutatók követésére.

A legjobb kereskedők elég tapasztaltak ahhoz, hogy tudják, hogy a piac helyes olvasása fontosabb, mint a legjobb indikátor kiválasztása. Egyesek inkább a hagyományos piacokkal való korrelációkat követik, míg mások kizárólag a ár diagramokra és a technikai elemzésre koncentrálnak. Itt nincs helyes és helytelen, kivéve, ha egyszerre öt különböző indikátort próbálsz követni. A piacok dinamikusak, és a kriptóban ez különösen igaz, tekintve, hogy milyen gyorsan változnak a dolgok.

 

Tanuld meg, mikor kell lazítani és elengedni

Minden kereskedő téved néha, és nincs szükség arra, hogy a veszteségek kompenzálása érdekében még kockázatosabb pozíciókba és projektekbe ugorjunk bele.  Amikor elkap egy rossz széria, lépj félre néhány napra. A veszteségek pszichológiai hatása súlyos teher lehet, és negatívan befolyásolja a tiszta gondolkodás képességét. Ilyenkor szellőztessük ki a fejünket, végezzünk valamilyen offline tevékenységet.

Az igazán sikeres kereskedők nem a legtehetségesebbek, hanem azok, akik a legkitartóbbak és legszorgalmasabbak.

 

Folytasd a “győztesekbe” való befektetést

Talán ez a legnehezebb lecke mind közül, mert a befektetőknek nyereséget akarnak kivenni a nyertes pozícióinkból. Ahogyan azt már korábban tárgyaltuk, a kriptopiac volatilitása rendkívül magas, így a 30%-os nyereség megcélzása nem fogja fedezni a korábbi (vagy jövőbeli) veszteségeidet.

Ahelyett, hogy eladnánk a nyertes pozíciókat, a kereskedőknek inkább el kell kezdeni építeni azokat. Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni a piaci adatokat vagy az általános hangulatot, de ha a várakozásaink továbbra is bikás maradnak, akkor fontold meg a pozíció hozzáadását, amíg az általános piac nem jelez valamilyen gyengeséget.

Az ember végül nagyobb nyereségeket érhet el, ha hosszabban benne marad egy jobb pozícióban és megtartja azokat.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

Végül a szabályok arra valók, hogy megszegjük őket

Ha létezne egy útiterv a kriptopénz kereskedési sikerhez, akkor már mindenki lambóval járna. Mindig készen kell állnod arra, hogy időnként megszegd a saját szabályaidat. Ne kövesd vakon a az influenszerektől kapott befektetési tanácsokat. Mindenkinek megvan a saját kockázattűrő képessége és az élethelyzeteink is különbözőek. Ezért nem is lehet egy útja mindannyiunknak a sikeres kereskedéshez. 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.