Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a Cardano? Kriptovaluta tudományos alapokon

Mi az a Cardano? Kriptovaluta tudományos alapokon

A Cardano (ADA) egy olyan 3. generációs blokklánc platform, amely az Ethereum tapasztalataira és tudományos alapokra építette saját projektét.

Mi az a Cardano (ADA): A Cardano egy innovatív kriptovaluta-platform, amelyet tudományos alapokra építkezve alkottak meg. A platform célja a decentralizált alkalmazások és az okosszerződések támogatása, a biztonság, a skálázhatóság és a fenntarthatóság érdekében. Az ADA, a Cardano hálózat saját tokenje, amelyet a tranzakciók végrehajtására és a platform irányításában való részvételre használnak. A Cardano ígéretes választás a kriptovaluta befektetők számára, különösen azok számára, akik hisznek a decentralizáció és a blockchain technológia hosszú távú potenciáljában.

 

KORÁBBI ETHEREUM FEJLESZTŐK A CARDANO MÖGÖTT

A Cardano technológiája a decentralizált alkalmazások (dApps) és intelligens szerződések széles skáláját támogatja, beleértve a pénzügyi alkalmazásokat is. A platform úgy lett kialakítva, hogy képes legyen kezelni a növekvő igényeket, és képes legyen bővülni anélkül, hogy a teljesítmény vagy biztonság rovására menne.

A Cardano kriptovalutája a megszokottnál hosszabb tervezés és szélesebb közösség munkájának eredményeképp jött létre. A Cardano egy az Ethereumnál szerzett tapasztalatok alapján újragondolt okoszerződés platform. Ugyan még fejlesztés alatt áll, de az eddigi eredmények és a folyamat kivitelezése magáért beszél!

Charles Hoskinson cardano I Cryptofalka A Cardano blokklánc és ADA coinja alkotja azt az okosszerződés platformot, amit Charles Hoskinson és Jeremy Wood korábbi Ethereum társalapítók indítottak 2017-ben. Ők a vezető altcoin projektétől álltak tovább, hogy megalkossák saját kriptovalutájukat. Mégpedig azért, hogy olyan megoldásokat alkalmazhassanak, amiket az Ethereumnál körülményes vagy költséges lett volna. A fő cél az volt, hogy egy proof-of-stake blokklánc futtasson valuta tranzakciókat és okosszerződéseket egyaránt. Ezt úgy, hogy a skálázhatóság, a blokkláncok közti együttműködés és a fenntarthatóság problémáira legyen kidolgozott megoldás és ütemterv.  

CÉGEK ÉS CSAPATMUNKA AZ ADA MÖGÖTT

Két éves fejlesztés alatt jött létre a Cardano Foundation, egy szabályozó cég Svájcban, ami elsősorban a Cardano népszerűsítéséért felel. Az IOKH az ADA blokklánc fejleszőgárdája Charles és Jeremy vezetésével. Az Emurgo pedig a vállalatok számára kutat és fejleszt dAppokat és okosszerződés alapú megoldásokat.

A Cardano projekt igazi csapatmunka. A végleges lefejlesztendő rendszer elemeiről folyamatos egyeztetés mellett jutott konszenzusra a fejlesztők és támogatók csoportja. Majd felvázoltak öt fázist, ami mentén végül megvalósul az elképzelés. Ezek a következők: alapok, decentralizáció, okosszerződések, skálázhatóság, irányítás.

Cardano team

A Haskell programnyelvet, amin az Ouroboros protokollt létrehozták, kifejezetten bonyolult matematikai szoftverek fejlesztéséhez használják. A számítási bonyolultság a hosszútávú biztonság érdekében indokolt, a Cardano ígérete egy olyan blokklánc, ami kvantum-rezisztens! Tehát kvantum-számítógépekkel sem lehet visszafejteni a privát kulcsokat vagy beleavatkozni a validálásba.

 

A PROOF OF STAKE CARDANO (ADA)

A Cardano alapjainak meghatározásánál a közösség a proof-of-stake típusú protokoll mellett döntött, ami a költséges bányászást próbálja áthidalni. A PoW és PoS algoritmusokról és a blokkjutalmakról itt van egy rövid összefoglaló. A Cardano esetében a Shelley nevű fázis bevezetésével indult el a staking. Ennek a keretein belül az ADA tulajdonosok biztosítják, hogy decentralizált legyen a tranzakciók hitelesítése. Akkor decentralizált a blokklánc, ha a közösségből bárki egyenlő feltételekkel jóváhagyhat, vagy elutasíthat tranzakciókat a saját címéhez tartozó főkönyv példányából.

ADA STAKING

A blokkok validálására az ADA coinok birtokosai jogosultak a tárcáikban tartott coinok mennyisége alapján. Azok közül, akik a Cardano platformon kapcsolódnak egy stake poolhoz, a rendszer kijelöl slot leadereket, ők validálhatják az adott slotot. Ez a Cardano főkönyvén egy blokk, tehát egy időszakban kezdeményezett összes tranzakció. Amennyiben a slot leader nem online a slot időpontjában, továbbadja a validálást a staking pool másik tagjának.

A validáláshoz nincs szükség mindenkinél főkönyvet tartani, a slot leader a stake poolhoz tartozó node főkönyvéből validál. A stakelésnek nincs alsó limitje, kis mennyiségű coint is hozzárendelhetünk egy stake poolhoz. A kifizetés pedig az epoch végén történik, az adott epochban lezajlott slotok validálása után járó ADA ilyenkor jelenik meg a slot leadereknél. Egy epoch időben kb. 5 nap.

 

KÉTRÉTEGŰ BLOKKLÁNC

A egyik kihívás, amire a Cardano megpróbál a blokklánc kezdetétől felkészülni, az annak a veszélye, hogy az okosszerződések forgalma esetenként túlterheli a hálózatot és lassulnak a tranzakciók. Ennek hatására pedig a tranzakciós díjak megemelkednek.

Az Ouroboros blokklánc két részből áll, a Cardano Settlement Layer-ből és a Cardano Computational Layer-ből. Az első az ADA coinok tranzakciójáért, a második pedig az okosszerződések feldolgozásáért felelős. A pénzként és okosszerződés platformként is használt coinok tényleges tranzakciós díja és ideje nem mondható stabilnak. Ugyanis nem szerencsés, ha a coin épp akkor tűnik megbízhatatlan fizetőeszköznek, amikor megnövekszik a blokklánc forgalma a vállalati felhasználás, vagy egy népszerűbb közösségi dApp adatmennyiségétől.

Cardano Computational Layer I Cryptofalka

Ezért a fizetési réteg elválasztása azt a célt szolgálja, hogy az ADA tranzakciók zavartalanul és kiszámíthatóan működjenek akkor is, amikor a hálózat számítási rétegén váratlan forgalom van jelen. A két réteg fejlesztése és működése egymástól külön zajlik. Az idő és az új fázisok a gyakorlatban új helyzeteket teremthetnek, amik megoszthatják a rendszer támogatóit és fejlesztőit.

A pénz és okosszerződések külön fejleszthetősége azért fontos, mert amikor az egyik funkcióban bevezetnek egy frissítést az nem írja át a szabályokat a másik funkcióban. A közösség hajlamosabb egy fork formájában két kisebb láncra szakadni, amikor a rendszer egészét érintő újítások kompromisszumot követelnek az egyik oldalon. Az IOHK csapata ezért úgy vélte, hogy a fejlesztés zökkenőmentesebb lesz, ha egy okosszerződések érdekében alkalmazott frissítés nem érinti az ADA coinok tranzakcióit, és fordítva.

 

AZ ADA COIN FEJLESZTÉSÉNEK ÖT FÁZISA

A Cardano indulásakor a létező blokkláncok nagy része három gyakorlati feladatban sem szolgált megbízható megoldással. Skálázhatóság, rendszerek közti együttműködés és fenntarthatóság. Mindegyik okosszerződés platform dolgozik azon, hogy hatékonyabb legyen a fenti három témában, a Cardano viszont az elindulása előtt meghatározott fejlesztési ütemterv részévé tette ezeket. Öt fázisban fog létrejönni az, amit Charles Hoskinson és Jeremy Woods egy ideális blokkláncként felvázolt.

1. Byron – Az alapok 

Publikálták az Ouroboros protokollt és elérhetővé váltak az ADA coinok. Egy működőképes, viszont centralizált blokkláncon zajlanak a tranzakciók. Főleg a közösségépítés szakasza, ami alatt a coin az élvonalban maradt és globálisan elterjedt a kriptovaluták hívei között.

2. Shelley – Decentralizáció

A proof-of-stake algoritmus bevezetésével a validálásban résztvevő nodeok fokozatosan a coin birtokosok kezébe kerültek. Ma több mint 1000 stake pool van, tehát ennyi egymástól független csoport főkönyve között megy körbe a tranzakciók érvényesítése. A PoS előnye, hogy nem hardver- és energiaigényes. Így könnyedén részt vehet bárki a hálózat működtetésében, és nem alakulnak ki nagy befolyású szereplők, mint például a hatalmas Bitcoin bányász cégek. Ezzel a modell a sok kis szereplő együttműködésének kedvez.

3. Gougen – Okosszerződések 

A Cardano platform a Haskell programnyelvén íródott, viszont a közösség számára a Plutus és Marlowe funkcionális programnyelvek lesznek elérhetőek. Előnyük, hogy nem igényelnek jelentős programozói felkészültséget mint a Haskell, viszont nagyon felhasználóbarát környezetet teremtenek okosszerződések, dAppok fejlesztésére. Az okosszerződés funkcióból nem maradhat el a Cardano alapú egyéb tokenek létrehozásának lehetősége, ahogy azt az Ethereumnál, Tronnál, vagy Bitcoin Cashnél láthattuk. Jelenleg az ADA az egyetlen valuta ami szerepel a főkönyvben, később létrehozhatunk saját tokeneket a Cardano platformján.

4. Basho – Skálázás 

A tranzakciók mennyiségének megnövekedése esetén a rendszer teljesítményének korlátait ki kell tolni. Megjelennek az oldalláncok, amik együttműködésben vannak a Cardano fő blokkláncával. De különállnak, tehát az általános tranzakciók validálása során nem szükséges a rajtuk tárolt információ nyomonkövetése. Okosszerződéses, vagy más specifikus funkciók főkönyveként szolgálnak, mint pl. egy partnercég, vagy leányvállalat, ahol az anyacég nem fordít erőforrást a kapcsolódó vállalat könyvelésének napi szintű ellenőrzésére.

Az oldalláncok bevezetésével a Cardano platform lehetőséget nyit párhuzamos számviteli módszerek alkalmazására is. A klasszikus számlavezetési módszer, amit a bankok alkalmaznak, és az UXTO (unspent transaction output) modell amin pl. a Bitcoin nyilvántartási rendszere is alapul, egyaránt hordoz előnyöket és korlátokat is. Egy blokklánc jellemzően az egyik mentén működik csak, a Cardano viszont a szélesebb körű lehetőségek érdekében mindkét opciót fogja tudni kínálni az oldalláncokon. Ezzel elősegítve a más blokkláncokkal való együttműködést. Az ADA tranzakciók nyilvántartása marad az UXTO vonalon.

5. Voltaire – Irányítás

Jelenleg a platform fejlesztése az IOK cég privilégiuma és felelőssége. A Voltaire érában fog megvalósulni az, hogy a rendszert érintő változásokról a közösség tudjon dönteni a blokkok validálásához hasonló módon. Minden tranzakciós díjból egy rész a kincstárba megy, ahol felhalmozódik egy pénzügyi alap – ADA coinban – a fejlesztések finanszírozására. Ez folyamatos forrást fog jelenteni a folyamatos munka kifizetésére amire a Cardanonak az életútja alatt szüksége van. A legtöbb kriptovaluta az indulásnál egyszer von be tőkét a kezdeti ICO értékesítés formájában, aztán a coin felértékelődéséből realizált haszonból profitálnak a fejlesztők.

A Cardano egy fenntarthatóbb megoldást vezet be a Voltaire frissítés életbe lépésével. Bárki pályázhat finanszírozásra a kincstárból egy fejlesztési javaslattal, a coin tulajdonosok pedig a staking infrastruktúráján keresztül megszavazzák, kiválasztják az arra érdemesnek ítélt megoldásokat és felszabadítják az erre szánt ADA coinokat a fejlesztő számára, aki a közösség nagyobb részének szimpatikus tervvel állt elő. A coin és a platform evolúciója így az ADA birtokosok kezébe kerül, tehát a technikai megoldások amik jellemzik a rendszert, az ADA coinba invesztáló emberek véleményét és akaratát fogják tükrözni.

cardano roadmap

A Cardano összességében egy olyan platform, aminél a kezdetektől az akadémiai kutatás és fejlesztés módszereit használták, mégpedig más kriptovaluták fejlesztése során szerzett tapasztalatok segítségével. Az ADA birtokosok végül teljes kontrollt fognak gyakorolni a rendszer működésén anélkül, hogy bárki aránytalan hatalmat szerezhetne a tranzakció validálásban, okosszerődés futtatásban, vagy további fejlesztésben.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.39% $66,399.29
Ethereum ETH 1.32% $3,609.8
BNB BNB 0.45% $608.01
Solana SOL 3.18% $149.45
XRP XRP -0.34% $0.4875
Dogecoin DOGE 0.01% $0.1364
Cardano ADA 0.62% $0.4156
Litecoin LTC -0.48% $78.77
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!