Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi is az a Proof of Stake és a Proof of Work?

Mi is az a Proof of Stake és a Proof of Work?

A kriptovaluták bányászásának alapját egy konszenzus algoritmus az úgynevezett Proof of Work (PoW) képezi. Más kriptovaluták viszont az úgynevezett Proof of Stake (PoS) protokollt használják. Mi a különbség a két protokoll között? Hogyan működnek? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre fogsz választ kapni.

 

A Proof of Work jelentése és magyarázata

Előző cikkeinkből már tudjuk, hogy a bányászok, azok akik a bonyolult kriptográfiai feladatokat megoldják, validálják a tranzakciókat és így új blokkokat generálnak a blokkláncon. A Proof of Work (PoW) egy olyan folyamat, ami során az algoritmus jutalmat ezeknek a bányászoknak. Ennek az algoritmusnak az a lényege, hogy csak azok tudják az új blokkokat létrehozni, akik ahhoz elegendő számítási kapacitással rendelkeznek.

Noha a "PoW" algoritmust a legnagyobb kriptovaluták is használják, ennek a módszernek vannak bizonyos hátrányai. A számítási feladatok megoldása sok időt és energiát igényel, ezért ez egy viszonylag drága folyamat és folyamatos hardvercserét igényel. Ezért a bányászok és a grafikus kártyák gyártói mindig új eszközöket próbálnak kifejleszteni, hogy megfeleljenek a magas követelményeknek. A folyamatosan növekvő nehézségi szint miatt a hagyományos grafikus kártyákat már alig használják. (Mivel minél több a bányász, annál nagyobb a piaci verseny, annál inkább növekszik a nehézségi szint is, ami egyre erősebb gépek használatát kívánja meg).

A bányászat során már inkább a speciálisan az erre a folyamatra létrehozott ASIC gépeket használnak, amelyek magas szintű adatfeldolgozásra képesek. Olcsó hűtéssel és olcsó villamos energiával kombinálva a bányászat viszont még ma is nagyon jövedelmező lehet.

Néhány kriptovaluta, amelyek a Proof of Work (PoW) protokollon alapulnak: Bitcoin (algoritmus: SHA-256), Ethereum (algoritmus: Ethash), Litecoin (algoritmus: Script) és Monero (algoritmus: CryptoNight).

 

Mi az a Proof of Stake (PoS)?

A Stake of Proof (PoS) algoritmus a PoW alternatívájaként jött létre, hogy annak a hátrányait kiküszübölje. A PoS algoritmussal a digitális valutát nem bonyolult matematikai feladatok megoldásával bányásszák, hanem azáltal, hogy az adott digitális valuta előre meghatározott részét a pénztárcákban lekötve tárolják. Ezt nevezzük Staking-nek (biztonsági letét).

Ez esetben a "bányászók" a kriptovaluta tartásával hitelesítik a tranzakciókat a blokkláncon, így támogatva a hálózat biztonságát. Ilyenkor a bányásznál tartott érmék "bányászati képességgel" rendelkeznek. Minél több ilyen Coinnal rendelkezik, annál nagyobb eséllyel dekódolja a következő blokkot és annál nagyobb eséllyel kapja meg így a bányászatért járó jutalmat (staking weight). Tehát ezért cserébe a PoS kriptovalutákba befektetők egyfajta osztalékot kapnak, cointól függően évente általában 2–10%-ot.

Például, ha egy befektető egy adott digitális valuta 2% -át birtokolja, akkor érvényesítheti az összes tranzakció 2% -át és így a jutalmak 2%-át is megkapja. Ahhoz, hogy ne csak a legtöbb Coinnal rendelkező csomópontokat válassza ki a rendszer, több egyedi rendszert is kidolgoztak a programozók. Ezek közül a két leggyakoribb módszer a véletlenszerű blokkválasztás és az érmekor választás.

Néhány Proof of Stake (PoS) protokollon alapuló kriptovaluta: a Diamond, a PivX, Zcoin.

 

A Proof of Stake és a Proof of Work előnyei és hátrányai

A blokklánc esetében egy nem manipulálható, decentralizált technológia, azaz központi autoritás nélküli rendszerről beszélünk. A konszenzus algoritmusoknak (A Proof of Stake vagy Proof of Work) kell vállalniuk a feladatot, hogy megerősítsék a tranzakciókat és biztosítsák a hálózatba vetett bizalmat, amiket idáig egy központi szereplő (pl. bank) végzett.

Mindkét protokollnak vannak előnyei és hátrányai. A Proof of Work protokollnál a drága üzemeltetési költségek mellett fennáll az úgynevezett 51% -os támadás lehetősége. is Ez azt jelenti, hogy azok a Mining Pool-ok (bányászcsoportok), amelyek a bányászati teljesítmény legalább 51% -át maguknál központosítják, veszélyeztethetik a hálózat stabilitását és biztonságát. Ugyanakkor tucatszámra vannak bányászók az egész világon, akik ennek a protkollnak köszönhetően bányásznak, így létrehozva egy erős közösséget, ami hosszútávon garantálja a gazdasági stabilitást ezen a téren.  

A Proof of Stake (PoS) protokollt sokkal könnyebben és olcsóbban lehet üzemeltetni, mint a Proof of Work-t. A (PoS) protokoll is vannak még hiányosságai. Általában azokat a résztvevőket részesíti előnyben, akik az adott kriptovalutából nagy mennyiségben rendelkeznek. Például azok a befektetők, akik 10 000 dollárval rendelkeznek egy POS kriptovalutából, tízszer több blokkot érvényesíthetnek, mint azok a befektetők, akiknek ugyanabból a kriptovalutából csak 1000 Dollára van. Ezenkívül egy bizonyos mennyiségű kriptovalutával kell rendelkezni a gazdasági megtérülés érdekében. Ezért egy minimális összeg alatti beruházás nem termel osztalékokat. Továbbá befektetőként érdemes szem előtt tartani, hogy még egy, a gyakorlatban nem annyira elterjedt protkollról van szó, ami befektetés szempontjából jelentős kockázattal is járhat. 

 

Összefoglalva

A lényeg az, hogy a Proof of Work (PoW) protokoll nagyon energia- és költségigényes, ami miatt a magas villamosenergia-árakkal rendelkező országokban (például Németországban) a bányászat alig éri meg.

A (PoS) protokollnak a befektetőknek tudomásul kell venniük, hogy bizonyos kriptovaluták esetén bizonyos minimális coinszám szükséges a kamat megszerzéséhez. Végső soron viszont a PoS protokollt szignifikánsan energiahatékonyabbnak és a szakmai körökben is inkább biztonságosabbnak tekintik, mint a Proof of Work (PoW) koncepciót.

A háttérkép tulajdonosa a cointelegraph.com oldal.

Germán Péter

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Itt lenne a következő pénzügyi világválság? A számok azt mutatják!
  3. Elérte a pánik a kripto tőzsdéket, tanácsok zuhanás közepette
  4. Bitcoin, kriptovaluta szótár és kisokos
  5. Miért éri meg Bitcoinnal és kriptovalutákkal kereskedni?
  6. Pontos matematikai modell a Bitcoin ár meghatározásához
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.98% $64,198
Ethereum ETH 0.28% $3,082.58
BNB BNB 1.20% $558.59
Solana SOL 1.05% $144.17
XRP XRP 0.87% $0.5073
Dogecoin DOGE 1.79% $0.1551
Cardano ADA 3.18% $0.4728
Litecoin LTC 0.27% $81.47
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!