Mi is az az okos szerződés avagy smart contract?

Szerző: | jan 13, 2020 | Cryptofalka start, Kriptovaluta

A smart contract magyarul okos szerződést jelent. Az okos szerződés egy olyan szerződés, amely az előre meghatározott feltételek érvényesülése esetén automatikusan teljesül, a szerződés pedig megszeghetetlen. Az okos szerződés biztonságát, megszeghetetlenségét pedig az a hálózat biztosítja, amelyen elkészítették az okos szerződést. Ezek az úgynevezett blokklánc alapú, decentralizált, peer-to-peer kapcsolaton alapuló hálózatok. A blokklánc technológia biztosítja a szerződés teljesítését.

 

Az okos szerződés születése

Nick Szabo először az 1990-es években írt az okos szerződésekről. Akkoriban az okos szerződést olyan eszközként határozta meg, amely formalizálja és biztosítja a számítógépes hálózatokat, a protokollok és a felhasználói felületek kombinálásával. Nick Szabo beszélt az okos szerződések lehetséges felhasználásáról, a szerződéses megállapodásokat magában foglaló különféle területeken – például hitelrendszerek, fizetéskezelés és tartalomjogosultságok kezelése.

A kriptovaluták világában az okos szerződést úgy definiálhatjuk, mint egy blokkláncon futó alkalmazást vagy programot. Általában digitális megállapodásként működnek, amelyet egy meghatározott szabályrendszer hajt végre. Ezeket a szabályokat előre meghatározza egy számítógépes kód, amelyet az összes hálózati csomópont replikál és végrehajt.

Okos szerződés

Okos szerződés

No de, hogy is képzeljük el ezt az egészet? Két fél a blokkláncon keresztül vállalhat kötelezettségeket anélkül, hogy meg kellene ismernie vagy bíznia kellene egymásban. Biztosak lehetünk abban, hogy ha a feltételek nem teljesülnek, a szerződést nem teljesítik. Ezen felül az okos szerződések használata megszünteti a közvetítők szükségességét, és jelentősen csökkenti az üzemeltetési költségeket. Habár a Bitcoin protokoll évek óta támogatja az okos szerződéseket, az Ethereum alkotója és alapítója, Vitalik Buterin tette ezt népszerűvé. 

 

Smart contract előnyei, hátrányai

A programozható kódként az okos szerződések nagymértékben testre szabhatók és sokféleképpen megtervezhetők, sokféle szolgáltatást és megoldást kínálva. Az okos szerződések mint decentralizált és önálló végrehajtó programok nagyobb átláthatóságot és csökkentett működési költségeket eredményezhetnek. A megvalósítástól függően növelik a hatékonyságot és csökkentik a bürokratikus költségeket. Az okos szerződések különösen akkor tudnak hasznosak lenni, amikor a pénzeszközök átutalása vagy cseréje két vagy több fél között jár.

Más szóval, az okos szerződések felhasználhatók a legkülönbözőbb felhasználási esetekre. Pl.: a tokenizált eszközök, szavazási rendszerek, crypto tárcák, decentralizált csereprogramok, játékok és mobil alkalmazások létrehozása. Ezeket más blokklánc-megoldásokkal együtt vezethetik be, amelyek az egészségügy, a jótékonyság, az ellátás, a kormányzás és a decentralizált pénzügyek (DeFi) területeit érintik.

Okos szerződés

Összeszedtünk pár előnyt és hátrányt ami az okos szerződésekkel kapcsolatos. 

Előnyök:

 • Biztonság: Az okos szerződés titkosítva van és elosztva a csomópontok között. Ez garantálja, hogy a kezdeményező, aláíró utasítása hiányában nem fog elveszni vagy megváltozni.
 • Gazdaság és sebesség: A legtöbb folyamat automatizált, és a legtöbb közvetítőt (ügyvéd, közjegyző, bank, hatóságok, biztosítók) ki lehet hagyni a folyamatból, ezáltal olcsóbb és bizonyos értelemben biztonságosabb lesz a szerződések végrehajtása.
 • Szabványosítás: Napjainkban számosféle okos szerződés létezik. Választhatsz egyet és megváltoztathatod az igényeidnek megfelelően.

 

Hátrányok: 

 • Emberi tényező: A kódot az emberek írják, és hibákat követhetnek el. Ha az okos szerződés a Blockchain-ben található, akkor nem lehetett megváltoztatni. Az emberi hibának jó példája a DAO. A fejlesztők hibái a kódban költségesek voltak a felhasználók és a vállalat számára – egyes hackerek kihasználták a hibákat és elloptak mintegy 60 millió dollárt.
 • Bizonytalan jogállás: Jelenleg az okos szerződéseket egyetlen kormány sem szabályozza. Tehát az még kérdéses, hogy mi történik akkor, ha a kormányzati intézmények úgy döntenek, hogy szabályozzák a smart contractokat.
 • Tranzakciós költségek: Az okos szerződések nem hozhatóak létre el programozás nélkül. Elengedhetetlen, hogy egy tapasztalt kódolót alkalmazzunk, hogy hiba-mentes okos szerződéseket hozzon létre és lefordítsa a cég működését és a megrendelői elvárásokat a blockchain technológia számára.
Smart contract

Smart contract

 

Összefoglalva

Nem kétséges, hogy az okos szerződések nagy hatást gyakoroltak a kriptovaluták világára, és minden bizonnyal forradalmasították a blokkláncot. Noha a végfelhasználók valószínűleg nem működnek közvetlenül az okos szerződésekkel, ezek valószínűleg a jövőben sokféle alkalmazást hajtanak végre, kezdve a pénzügyi szolgáltatásoktól az élelmiszer lánc menedzsmentéig.

Az okos szerződések és a blokklánc együttesen megzavarhatják társadalmunk szinte minden területét. De csak az idő fogja megmutatni, hogy ezek az úttörő technológiák képesek-e legyőzni a nagyszabású alkalmazkodás számos akadályát.

A borítókép, illetve a cikkben megjelent képek tulajdonosa a cointelegraph.com.

 

További ajánlott cikkeink:

 1. BITCOIN, KRIPTOVALUTA SZÓTÁR ÉS KISOKOS
 2. HAVI 150$ PROFIT, ENNYI A BITCOIN HOSSZÚTÁVÚ ÁTLAGA
 3. BITCOIN FELEZÉS, JELENTŐSEN NŐ A GOOGLE KERESÉSEK SZÁMA
 4. MIRE IS JÓ A BLOKKLÁNC? – ALKALMAZÁSI MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN
 5. CRYPTOFALKA KRIPTOVALUTA KERESKEDÉS KISOKOS
 6. KRIPTOVALUTA TŐZSDE ISMERTETŐ! MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A NAGYOKRÓL
 7. A VILÁG KEZD MEGŐRÜLNI, A PÉNZÜGYI RENDSZER A VESZTÉBE ROHAN

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Bitcoin kisokos cryptofalka E-book

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Kriptovaluta projekt ismertetők

Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető

MI AZ ETHEREUM? EGY DECENTRALIZÁLT OKOSSZERZŐDÉS PLATFORM   Ethereum legfontosabb adatai:...

A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető

Az alapoktól mutatjuk be nektek, hogy mivel foglalkozik a Ripple kriptovaluta projekt....

Chainlink: Okosszerződések és a valós világ közötti kapocs

Az okosszerződés platformok ideális megoldást nyújtanak számos applikáció, program, hálózat futtatására, ugyanakkor a használatuk a saját kódjaikon megírt program szerint történik. Egy működőképes blokklánc megoldásra való átállás megkívánja a végfelhasználók átirányítását egy okosszerződés dApp-ra. A Chainlink teremti meg a hidat a meglevő programok és okosszerződések között. 

EOS crypto coin – A szupergyors okosszerződés platform

Az EOS az a projekt, ami nem tartogat egy új ötletet, vagy hódít meg egy új területet a blokklánc technológia számára, hanem egy hatékonyabb okosszerződés platformot ígér. Több coin is törekszik arra, hogy felülkerekedjen az Ethereummal szemben, mind a vállalati blokklánc megoldások leszállításában, mind a szélesebb körben elterjedt dappok tekintetében. Az EOS a skálázhatóság problémájának áthidalásában látja a jövőt, az EOSIO blokklánc, milliónyi tranzakció bonyolítására lett tervezve, nulla költség mellett.

Monero ismertető: mindenki kedvenc privát coinja

Az anonim kriptovaluták a készpénzhez hasonló peer-to-peer módon kínálnak online fizetéseket, viszont a coinok minden korábbi állomása és címek minden későbbi küldése visszavezethető használat során. A tranzakciók titkosítására a Bitcoin hálózatán van mód, és egyes kriptovaluták tudnak ilyen opciót nyújtani, a Monero azonban az a coin aminek a blokkláncán ez a funkció alapértelmezett, de szükség esetén a tárca tulajdonosok megmutathatják az egyenlegüket, vagy igazolhatnak egy tranzakciót.

A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető

A stabilcoin, ami kiszorította a fiat valuták jó részét a napi kripto kereskedésből. Ismerjétek...

Nexo, kriptovaluta hitel és passzív jövedelem a blokkláncon

Mitől lesz sikeres egy centralizált coin és egy kripto tőzsde? Attól hogy ugyanaz a csapat egyszerre indítja be a kettőt! A Binance zseniális ötletét vettük górcső alá.

Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?

A Bitcoin legnagyobb alternatívája. Kicsit privát, kicsit okosszerződéses, kicsit Bitcoin. Miért jobb? Miért nem? Tekintsük át a Bitcoin Cash eredetét és legfontosabb jellemzőit.

Crypto.com: közösségi kriptohitelezés és más DeFi megoldások

A kriptohitelezés fedezetnyújtási és kölcsönzési szempontból is növekvő érdeklődésre talált az elmúlt években. A Crypto.com lehetőséget biztosít a forgalomban levő kriptovaluták közvetítésére hitelezők és adósok között. A cég saját CRO coinja a hitelezési és egyéb szolgáltatásokkal kapcsolatos díjak kedvezményére jogosítanak.

A digitális ezüst! Mit érdemes tudni a Litecoinról?

A Bitcoin legnagyobb alternatívája. Kicsit privát, kicsit okosszerződéses, kicsit Bitcoin. Miért jobb? Miért nem? Tekintsük át a Bitcoin Cash eredetét és legfontosabb jellemzőit.

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.