Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a Polkadot? Összekapcsolt blokklánc hálózatok

Mi az a Polkadot? Összekapcsolt blokklánc hálózatok

A Polkadot (DOT) egy olyan kriptovaluta, melynek célja a jelenleg egymástól független blokklánc platformok és okosszerződések összekapcsolása. Mi az a Polkadot (DOT): A Polkadot egy olyan többláncú architektúrát használó platform, amit Dr. Gavin Wood, az Ethereum egyik korábbi alapítója hozott létre. Célja, hogy elősegítse a különböző blokkláncok interoperabilitását, vagyis egymás közötti kommunikációját. A DOT, mint a Polkadot hálózat saját kriptovalutája, kulcsszerepet játszik a hálózat működésében és biztonságában. A Polkadot így elősegíti a decentralizált alkalmazások (dApps) növekedését és a blockchain technológiák összekapcsolódását.  

POLKADOT ÉS AZ INTEROPERABILITÁS

A blokklánc a Bitcoin indulása óta velünk van. Annak ellenére, hogy forradalmi technológiának tartják, azért vannak korlátai, amikkel érdemes foglalkozni. A különálló blokkláncok pedig nem, vagy csak limitáltan képesek kommunikálni egymással. Az interoperabilitás bevezetésével viszont megoldódik az adattovábbítás a láncok között, ami hatékonyabb applikációkat és szolgáltatásokat eredményez.

polkadot blockchain A Polkadot éppen ezért egyike a következő generációs blokklánc protokolloknak. Az infrastruktúrája Web 3.0-ra van fejlesztve, ami a végfelhasználók harmadik fél nélküli közvetlen interakciójáról szól. A Polkadot ökoszisztémájában működő dAppok, platformok, tokenek és NFT-k új módon internetes monopóliumok nélkül kötik össze az embereket és digitális pénzeiket.

A fejlesztők dolgoznak egyes blokkláncok összekapcsolásán, aminek segítségével „A” együtt tud működni „B”-vel. Amit a Polkadot fejlesztő cége, a Web3 Foundation ígér, az minden, akár több száz kriptovaluta közös munkája, ami egy hálózaton belül tud kommunikalni és tranzakciókat értelmezni egymás között.

MIBEN MÁS A POLKADOT BLOKKLÁNCA?

A Polkadot újfajta hálózati rendszerének a szívében az úgynevezett „Relay Chain” áll, amely a Polkadot központi blokklánca. Ez mellett lehetővé teszi az úgynevezett „Para-chainek”, azaz mellék láncok létrehozását, amelyek a Relay Chainhez kapcsolódva működnek. Így jöhet létre az adatok és értékek hatékony továbbítása az egyes láncok között. A Polkadot a Relay Chain segítségével koordinálja az egyes Para-chainek működését és biztonságát.

Ezek a parachainek azt az ETH 2.0-hoz hasonló sharding megoldást kölcsönzik a Polkadotra, amit az Ethereum már évek óta tesztel. A tranzakciók validálásánál nem kell az egész lineáris blokkláncot olvasni, és felülírni. Csak egy külön szálat, ami egy dApphoz vagy tokenhez tartozik. A sebesség, és az egyszerre bonyolítható műveletek száma így rendkívül magas. Illetve a blokklánc különböző részeit alkotó parachaineken zajló aktivitás nem terheli relay chaint, vagy az azzal együttműködő más parachainek kapacitását.

parachain  

Substrate platform és partneri kapcsolatok

Egy cég, vagy fejlesztő létrehozhatja a saját parachainjét a Substrate platformon, ami egy kriptovaluták és decentralizált hálózatok fejlesztésére használt keretrendszer. Amint a láncot hozzákapcsolják a Polkadot ökoszisztémájájoz, az kompatibils lesz a többi parachainnel és a relay chainnel is.

A hálózatokon keresztülívelő applikációk és szolgáltatások létrehozása sokkal kézenfekvőbb ezzel a megközelítéssel. Eddig a láncok közötti tranzakciók, akár adatról, akár digitális pénzről beszélünk, nem volt lehetséges ilyen nagy arányban. A hálózat validátorai ellenőrzik és hagyják jóvá ezeket a tranzakciókat a parachaineken. Egy validátor akár több parachain adatait is validálhatja, illetve a tranzakciókat akár több parachainen is eloszthatják a skálázhatóság érdekében.

Polkadot Substrate I Cryptofalka A Polkadot számos jelentős szövetségest és partnerkapcsolatot alakított ki a blockchain iparban. Ilyenek például a Chainlink, a Deloitte, az Ocean Protocol és a Moonbeam, ami lehetővé teszi a projekt számára, hogy folyamatosan növelje hatókörét és befolyását a kriptovaluta világban.  

A DOT ÉS A PARACHAINEK ELŐNYE

A Polkadotot több ok miatt is választhatják a fejlesztők, ezek főként a blokkláncok korlátosságaival függnek össze. Ilyenek például a skálázhatóság, személyre szabhatóság, interoperabilitás, irányítás és fejleszthetőség.

A parachain megoldásból fakadóan a skálázhatóság területén igen jól szerepel a Polkadot. A párhuzamosan futó láncok miatt a hálózat sokkal nagyobb mértékben terhelhető, mint például az Ethereum.

A személyre szabhatóság szintén a parachainek segítségével kap támogatást. Mivel minden projekt saját funkciók szerinti parachaint kap, a parachain működésének szabályai a saját céljára konfigurálhatók. Eközben a Substrate gondoskodik arról, hogy a külön láncok integrálhatók legyenek a relay chainhez és a Polkadot rendszeréhez.

Ami az interoperabilitást illeti, a zökkenőmentes adattovábbítás az appokon nagy előny, egyes ágazatokban mint pl. a pénzügy, az élő adatfrissítésnél lassabb megodások szóba sem jöhetnek. Akár egy teljes pénzügyi ökoszisztéma létrehozható a Polkadoton úgy, hogy minden funkciót vagy szolgáltatást más parachain lát el.

polkadot ecosystem  

Jövő a DOT segítségével

A Polkadot nem csak egy új blokklánc platform, hanem egy alapvetően új megközelítése a decentralizált technológiák és alkalmazások világának. A hálózat interoperabilitása elősegíti az innovatív ötletek keresztezését és a blokklánc-alkalmazások új generációjának létrejöttét. A Polkadot segítségével a fejlesztők nem csupán egy hálózatot vagy közösséget használnak ki, hanem az egész blokklánc ökoszisztémát, ami páratlan lehetőségeket nyit meg előttük.

Minden közösség, ami egy parachaint üzemeltet, a saját belátása szerint irányíthatja a saját hálózatát. Emellett, minden parachain hozzájárul a Polkadot egészének működtetéséhez is. A visszajelzések a különböző parachainek működése során szélesebb spektrumon hozzák a gyakorlati tapasztalatokat, ami a projekt fejlődédéhez alaposabb hozzáadott értéket jelent.

A parachainek fejlesztése, frissítése szintén rendkívül könnyedén zajlik, nincs szükség hard forkra, a natív lánc egy az egyben felülírható a fejlesztések megszavazott elemeivel, anélkül, hogy a blokklánc szétválna két, vagy több kisebb láncra.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.83% $64,119.53
Ethereum ETH 0.12% $3,421.46
BNB BNB -0.03% $571.55
Solana SOL 1.86% $161.05
XRP XRP -6.14% $0.5523
Dogecoin DOGE -1.87% $0.1198
Cardano ADA -2.81% $0.424
Litecoin LTC -0.98% $71.15
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!