Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Morbid, de működik: memecoinok a hírességek halála után

Morbid, de működik: memecoinok a hírességek halála után

OJ Simpson halála újabb hullámot indított el a memecoinok piacán. Mi táplálja a hírességek halála által inspirált kriptovaluták növekvő trendjét?

OJ Simpson elhunyt, az általa inspirált memecoinok feltámadtak

Csütörtök reggel OJ Simpson családja bejelentette, hogy az egykori ellentmondásos  futballsztár meghalt a rákkal vívott többéves küzdelem után.

Így csak percek kérdése volt, hogy bekövetkezzen az elkerülhetetlen: tematikus, erősen spekulatív mémérmék özöne, amelyek az egykori NFL-sztár és színész halálát kihasználják.

Az "OJ Simpson,” “RIP OJ Simpson", "Gently used leather gloves", sőt, igen, "Expired OJ" elnevezésű tokenek a hír megjelenését követő percekben jelentek meg. Az OJ-témájú coinok gyorsan több millió dolláros forgalmat bonyolítottak le, néhánynak az ára az egekbe szökött, a legtöbbnek pedig természetesen látványosan összeomlott a bevezetést követő órákban.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a kriptopénzeknél ez a morbid ciklus kibontakozott, és bizonyára nem is az utolsó. De pontosan miért is történik az, hogy a kriptorajongók egy híresség halála után mémérméket gyártanak?

A kriptopiac fő mozgatórugói a trending témák

Először is, hogy kimondjuk a nyilvánvalót: a trending témák csábító lehetőséget kínálnak a kereskedőknek, hogy meglovagolják a közfigyelem hullámát anélkül, hogy bármit is tennének.

Egy olyan prominens személy halála, mint Simpson, II. Erzsébet királynő, Charlie Munger vagy Henry Kissinger, pontosan ilyen körülményeket teremt. De ugyanígy egy olyan elkapott virális pillanat is kirobbanthat trendi memecoinokat, mint mikor Elon Musk azt mondja a Twitter-hirdetőknek, hogy "Go Fuck Yourself".

Az ilyen lehetőségeket azonban döntően az a tény olajozza meg, hogy még soha nem volt ilyen egyszerű - vagy olcsó - tokeneket bevezetni bizonyos blokklánc-hálózatokon.

Hihetetlen olcsó már saját memecoint létrehozni

Nem véletlen, hogy a héten létrehozott OJ Simpson-mémek top coinjai mind a Solana vagy Base hálózaton indultak. Mindkét hálózaton egy új token indulási költségei már szinte elhanyagolhatóak.

A dolgot még egyszerűbbé teszik az olyan szolgáltatások, mint a Pump, amely segít a szakértelemmel nem rendelkező felhasználónak mémérméket telepíteni kevesebb mint 4 dollárnak megfelelő tranzakciós díjért.

Teljesen érthető tehát, hogy miért árasztották el mind a Solana-t, mind a Base-t az elmúlt hónapokban a mém érmék, mint amennyit kezelni tudnak. Miután decemberben egy maroknyi token, köztük a BONK (BONK) és a Dogwifhat (WIF) több milliárd dolláros sikertörténetté robbant, megkezdődött a verseny a következő nagy mém-főnyereményért.

Egyes Solana-felhasználók naponta több száz új tokent telepítenek, abban a reményben, hogy valami nagyot fognak; a Base-nél nemrég olyan nagy volt a memecoinokkal kapcsolatos forgalom, hogy a Coinbase applikációja, amely szintén a hálózatra támaszkodik, összeomlott.

Miért éljük a mém érmék aranykorát?

A hírekkel kapcsolatos memecoinok mindig is valamiféle trendnek számítottak a kriptóban. De amikor még az Ethereum volt a domináns lánc a tokenek generálására, a kriptohasználóknak viszonylag technikailag képzettnek kellett lenniük ahhoz, hogy új érméket indítsanak, és elég sokat kellett költeniük a tranzakciós díjakra a bevezetésükhöz. Akkoriban valószínűleg nem érte meg, hogy bármilyen ötletet, ami egy kriptohasználó fejében megfordult, örök érvényű tokenként közzétegyen.

A technológiai innovációnak köszönhetően ezek az akadályok mára megszűntek. Sőt, most már több tucatnyi, hamarosan értéktelenné váló, halott OJ tokent számlálnak majd a blokkláncok, amelyek az idők végezetéig a hálózaton fognak élni.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.22% $67,838.47
Ethereum ETH -2.09% $3,791.46
BNB BNB -0.25% $597.76
Solana SOL -1.09% $168.52
XRP XRP 0.06% $0.5295
Dogecoin DOGE 1.58% $0.1661
Cardano ADA 1.02% $0.4602
Litecoin LTC 0.37% $83.45
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!