Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mozgással pénzt keresni? Bemutatkozik a STEPN!

Mozgással pénzt keresni? Bemutatkozik a STEPN!

A StepN az utóbbi pár hónapban viharként söpört végig a közösségi oldalakon, és több helyen is hatalmas megkeresett összegekről számolnak be. Ebben a cikkben röviden bemutatom a Move2Earn működését és pár fundamentális szempontot, ami a projekt jövőjét befolyásolhatja.

A továbbiakban Németh Ádám, a Nexo magyar munkatársának egy vendégcikkét olvashatjátok.

 

Mi az a Move2Earn?

Az elmúlt egy évben hatalmas népszerűséget tudhatott magáénak a Play2Earn modell, ami arra alapoz, hogy pénzt kereshetünk, ha aktívan részt veszünk egy platform játékaiban. Itt persze volt felmerülő kockázat is, mint a játékon belüli NFT-k és tokenek hiperinflációja, viszont sok YouTube videó kapta fel a témát és rengeteg embert hoztak a platformokra.

Ezután pedig megjelent ez a GameFi modell a fitnesz világában is. Az ilyen Move2Earn alkalmazások követik a fizikai aktivitásodat és ezt jutalmazzák a saját tokenjeikkel. Egyértelmű kockázatként mutatkozik meg, hogy ezek az alkalmazások központilag tárolják a helyadatainkat, viszont ez az összes hasonló fitnesz app-nál felmerülő probléma lehet.

Move2Earn ökoszisztéma Move2Earn ökoszisztéma szereplői

Egy gyors piackutatás után láthatjuk, hogy már viszonylag sok Move2Earn projekt van a piacon és ezeknek száma a StepN népszerűsége után csak növekedni fog.

 

Nexo kriptovaluta váltó

 

Hogyan kezdjünk hozzá?

Azt hihetnénk, hogy az alkalmazás letöltése után a legnehezebb lépés az NFT Sneaker megszerzése, de ebben az esetben tévedünk. Az alkalmazás elindítása után regisztrálni kell az e-mail címünket, majd ezután a platform egy aktivációs kódot kér, amit vagy egy felhasználótól, vagy a hivatalos Discord csoportban szerezhetünk meg.

Ennek a kódnak a megszerzése néha teljesen lehetetlennek tűnik, szóval beletelhet egy időbe, mire végre kódhoz jutunk. Én bárhol próbáltam aktivációs kódhoz jutni, azonnal jelezte az app, hogy a kódot már felhasználták, így okoz bőven fejfájást a regisztráció ezen része. Ha sikerült aktiválni a fiókunkat, akkor jöhet az NFT beszerzése. A cikk írásakor a legolcsóbb NFT 8,5 SOL, ami a kripto piac esésének ellenére is körülbelül 120 ezer forint.

STEPN NFT típusok STEPN NFT típusok a projekt lightpaperéből

Felmerül ezután a kérdés, hogy oké, de milyen típusú NFT lábbelit vegyünk? 4 kategória közül választhatunk, amik a Walker, Jogger, Runner és Trainer. 

Annak ellenére, hogy ezek a lábbelik más és más arányban biztosítanak tokeneket, az NFT-k árai inkább a hozzájuk társított attribútumok alapján változnak. Ezek az attribútumok a következők: hatékonyság (efficiency), szerencse (luck), kényelem (comfort), rugalmasság (resilience).

STEPN NFT attribútumok Sneaker NFT-k attribútumai a projekt lightpaperéből

A játékban vannak még úgynevezett “cipősdobozok” is, amik zsákbamacskaként működnek. Ezek általában jóval magasabb áron mennek, mint az átlagos NFT-k, mivel benne van az esély egy jóval ritkább NFT-re. Miután megszereztük az NFT-t, nincs más hátra, mint elkezdeni mozogni. Minden cipő után két energiát kapunk, ami körülbelül 10 percnyi mozgásnak felel meg. 

 

Elérhető játékmódok

Az alkalmazás jelenleg csak az egyjátékos módot támogatja, amivel sétálva/futva Green Satoshi Tokeneket (GST) szerezhetünk. Szintén fontos, hogy az NFT-nk típusa határozza meg, hogy milyen módon tudjunk a pontjainkat megszerezni. A mód közben szerezhetünk zsákbamacskákat is, amit GST-ért cserébe kinyithatunk és úgynevezett gem-eket szerezhetünk belőle, amivel fejleszthetjük cipőinket.

 

STEPN Wallet

Az alkalmazás saját wallettel rendelkezik, amit GST, GMT és SOL tokenek tárolására használhatunk. A wallet-nek van egy “megtakarítási” és egy normál része, ahol azokat a tokeneket tarthatjuk, amikből költeni akarunk.

 

Tokenomics

Green Satoshi Token (GST)

A GST a játékon belüli fizetőeszköz szerepét tölti be. A kezdő felhasználók GST-t kapnak aktivitásuk után, ami korlátlan darabszámban kerülhet generálásra. Kezdetben 60 millió token került kibocsátásra. A tokennek van alkalmazáson belüli felhasználása, így folyamatosan égetésre kerül:

 • NFT mintelésnél,
 • Javításnál,
 • Cipők fejlesztésénél,
 • Egyéb tárgyakkal kapcsolatos interakcióknál.

 

Green Metaverse Token (GMT)

 1. március 9-én 6 milliárd GMT-t hoztak létre a projekt finanszírozására. A tokenek az alábbi módon kerültek szétosztásra:
 • 30% - Teasury/Ökoszisztéma
 • 2,5% - Tanácsadók
 • 14,2% - StepN csapat
 • 7% - Binance Launchpad
 • 16,3% - Privát befektetők
 • 30% - Move and Earn (felhasználók számára)

GMT-t napi aktivitással szerezhetünk, azaz mozgással 30-as szint elérése után. Legalább 3 energiára van szükségünk, hogy tokenszerzésére jogosultak lehessünk (1 NFT 2 energiát ad).

 

Csapat a STEPN mögött

Az projektet a Find Satoshi Lab, egy ausztrál startup cég készítette és jelenleg is ők vezetik. Az egyik társalapító, Jerry Huang Kínában végezte egyetemi tanulmányait informatikusként még 2008-ban. A StepN előtt nem vett részt semmilyen blokklánc projektben.

A másik társalapító, Yawn Rong több előzetes tapasztalattal rendelkezik már, mint az üzlettársa. Jelenleg is az Algorand projekt Üzleti Nagykövete. Jessica Duan a csapat stratégiai vezetője, akinek szintén elég rövid önéletrajza van, összességében a StepN az első komolyabb céges pozíciója.

STEPN csapat STEPN csapata a projekt weboldaláról

A csapat mintegy 5 millió dollárnyi befektetést gyűjtött neves kockázati tőkebefektetőktől, mint a Sequoia Capital, Alameda Research és Solana Capital. Ez nagy szó, mivel a csapatnak semmilyen felmutatható tapasztalata nem volt az iparágban.  

 

Mit várhatunk a jövőben a STEPN-től?

A GMT lekötés és új játék módok mellett 2022-ben várható még a cipő bérlés, ahol kölcsönadhatjuk az NFT-inket, és az azokkal szerzett tokenek után jutalékot kapunk. A projekt célja, hogy milliók kezdjék el használni az alkalmazást akár befektetett tőke nélkül, ami véleményem szerint nem túl életképes cél, hisz ahhoz valakinek NFT-t kell vásárolnia, hogy bérbe adja azt.

STEPN Roadmap STEPN Roadmap a projekt lightpaperéből

 

Projekttel kapcsolatos kockázatok

A projektnél felmerülő egyik probléma lehet maga a platform, amire épült, a Solana. Az elmúlt évben egyre gyakoribb kiesései voltak a Solana hálózatának. Ez hatással van mai napig a hálózaton futó dApp-ekre, így a StepN-re is. A StepN csapata jelenleg is mérlegeli azt, hogy a projektet áttelepítsék egy másik hálózatra (többek között a Binance Smart Chain az egyik esélyes jelölt).

Azt gondolom, hogy a másik aggodalomra intő jel, hogy a weboldalon nem tüntettek fel CTO-t (technológiai vezetőt), a csapat többi tagjának pedig nincs tapasztalata blokklánc projektek fejlesztésében.

 

Összefoglalva

A projekt kezdeti sikerét korai belépőként az egyszerűségének is köszönheti. Aggodalomra ad okot viszont, hogy a csapat oldalán nincs feltüntetve CTO, azaz technológiai vezető, a csapat többi tagjának pedig nincs tapasztalata blokklánc projektek fejlesztésében. Szintén ki szeretném emelni, hogy ilyen projekteknél sose az alkalmazáson belüli fizetőeszközt vásároljuk (itt a GST), ha a projektbe fektetnénk, hanem NFT-t, vagy a projekt governance tokenjét, a GMT-t.

A projektnél felmerülhet ugyanaz a probléma, mint az Axie Infinity-nél, hogy az NFT-k mögül eltűnik a kereslet, a GST pedig hiperinflációba kezd, amitől elveszítheti sok ember érdeklődését. Összességében egy érdekes projektnek tartom, de van bőven olyan probléma a projekttel kapcsolatban, ami számomra kockázatos befektetéssé teszi.

A cikkben elhangzottak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak, a személyes véleményemet tükrözik! A cikkhez forrásként használtam a STEPN weboldalán találtható adatokat és a Coin Bureau elemzését.

Ha olvasnál még hasonló cikket fundamentális témában, akkor nézd meg Ádám, a P/S mutatóról írt cikkét.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
 2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
 4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
 5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
 7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.05% $65,620.28
Ethereum ETH -3.70% $3,446.28
BNB BNB -1.49% $595.83
Solana SOL -7.32% $136.86
XRP XRP 0.48% $0.4928
Dogecoin DOGE -9.39% $0.122
Cardano ADA -7.64% $0.3804
Litecoin LTC -5.83% $73.35
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!