Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Végéhez közeledik a Ripple-SEC per?

Végéhez közeledik a Ripple-SEC per?

A sokat vitatott Hinman-levelek publikálása után akár ítélethirdetés is várható a Ripple techvállalat és az amerikai tőzsdefelügyelet között 2020 ősze óta húzódó perben. 

 

A "Sohavégetnemérős" Ripple per

Az XRP kriptodevizát birtokló közösség hónapok óta az eljárás végét várja, a perben a befektetőket képviselő ügyvéd azonban óvatosabb: szerinte legkésőbb szeptemberig várható döntés.

Hamarosan lezárulhat a két és fél éve húzódó jogi eljárás, melynek során az amerikai tőzsdefelügyelet annak megállapítását kérte a szövetségi bíróságtól, hogy az XRP kriptodevizát a Ripple vállalat 2013-tól értékpapírként forgalmazta. A per bírája, Analisa Torres hónapok óta halogatja az elsőfokú ítélethirdetést, igaz, nincs könnyű dolga, mert a hatályban lévő amerikai törvények nem ismerik a kriptodevizák fogalmát.

Ripple I Cryptofalka

John Deaton Rhode Island-i ügyvéd, aki a perben speciális jogi státuszban a 75 ezer XRP-befektetőt képvisel és a per fejleményeit folyamatosan véleményezi, legkésőbb szeptemberig várja a döntést. Mint egy interjúban jelezte, sokkolná, ha Torres bírónő a beadványokat követő hat hónapon belül nem ítélkezne, mert ezzel egyfajta „szégyenlistára” kerülne az amerikai kongresszus előtt, melyet a szövetségi bírák kimondottan kerülnek. A hat hónapos határidő legkésőbb szeptember végén jár le, így Deaton addig legalább részleges ítélethirdetésre számít.

 

A SEC évek óta bizonytalan álláspontot képvisel

A legutóbbi érdemi döntés néhány hete született, amikor Torres úgy döntött, a tőzsdefelügyeletnek kötelessége publikálni az úgynevezett Hinman-emaileket. Ezek a szervezet egyik korábbi igazgatójának kriptodevizákkal kapcsolatos beszédét és annak vázlatait tartalmazzák és az ügyet jól ismerők szerint rávilágítanak a per kétarcúságára, mert maga a tőzsdefelügyelet is éveken át bizonytalan volt a kriptodevizák jogi státuszát illetően. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

A Ripple vezetője, Brad Garlinghouse 2022 őszén egyenesen úgy fogalmazott: egy napon fény derül majd az S.E.C. szégyenteljes viselkedésére, ami sokkolni fogja a közvéleményt, mert az ügynökség legkevésbé az átláthatóság elvét szolgálta az ügyben tanúsított hozzáállásával.

A levelek tartalmát a bíróság már megismerte, a szélesebb nyilvánosság azonban nem, így a bírónő döntése inkább a közvéleménynek szól. Jelenleg mind az S.E.C., mint a Ripple iratszerkesztést végez, mert a döntés értelmében az alperesnek is nyilvánosságra kell hoznia bizonyos dokumentumokat az XRP-tokenek értékesítésével kapcsolatban. A felek a publikációra június 13.-ig kaptak haladékot.

 

A Ripple per kimenetele döntő fontosságú lesz

Több ügyvéd és jogi kommentátor azon az állásponton van, hogy a levelek megjelenése utáni napokban akár ítélethirdetés is várható, mert ezek tartalma az ítélet érvelését is alátámaszthatja.

RippleToken

Mint ismeretes, a tőzsdefelügyelet előző vezetője, Jay Clayton 2020 őszén egyik utolsó döntéseként jelentette be, hogy pert indítanak a Ripple ellen jogosulatlan értékpapír-kereskedelem miatt. Azóta Clayton maga is egy blokklánc-techvállalat tanácsadója lett és a CNBC-nek nemrég úgy nyilatkozott, a kriptodevizák jogi státusza is változhat a kezdeti értékesítéshez képest. A mostani per kimenetele jelentősen befolyásolhatja az amerikai fintech-vállalatok jövőjét, mert az itt bemutatott érvelést minden fél a maga javára fordíthatja más jogi eljárásokban.

Szükségük lesz rá, mert a Ripple nem kevesebb, mint kétszázmillió dollárt költött eddig ügyvédekre, ilyen tartalékkal pedig kevés cég rendelkezik, hogy kivédje az irányába tartó támadásokat. Az S.E.C. jelenlegi vezetője, Gary Gensler például úgy véli, hogy a Bitcoint leszámítva minden kriptodeviza értékpapírnak számít, mely érvelés ha megerősítést kap, jelentősen nehezíti a tokenekkel való kereskedést és azok kibocsájtását. Miután Kína, az Egyesült Arab Emírségek és EU is nyitottabbnak mutatkozott a piac szabályozását illetően, az Egyesült Államok komoly versenyhátrányba kerülhet a kongresszus republikánus tagjai és a szektor képviselői szerint.

 

Szerző: Fehér Balázs

Források:
Garlinghouse-nyilatkozat a Twitteren
Deaton a szeptemberi ítélethirdetésről: 14:26-tól
Garlinghouse a jogi költségekről: CNBC
Clayton CNBC
Clayton blokklánc pozíció

Kriptovaluta kereskedő csoport discord I Cryptofalka

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.24% $64,753.78
Ethereum ETH -4.12% $3,418.37
BNB BNB -4.53% $580.77
Solana SOL -8.39% $133.97
XRP XRP -6.23% $0.482
Dogecoin DOGE -9.71% $0.1198
Cardano ADA -9.82% $0.3722
Litecoin LTC -7.80% $71.65
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!