Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Újra 10 000$-on a Bitcoin árfolyama! Hol lehet az alja?

Újra 10 000$-on a Bitcoin árfolyama! Hol lehet az alja?

Dinamikus korrekcióba kezdett a Bitcoin árfolyama és közel 2000$-t esett 2 nap alatt. Mi lehet az oka? Hol lehet az alja? Érdemes pozíciót építeni? 📊Elemzőink válaszolnak!

 

12 000$-ról 10 000$-ra csökkent a Bitcoin árfolyama 2 nap alatt

Jól teljesít idén a vezető kriptovaluta a Bitcoin, ugyanis az év nyitó értékétől közel +50%-ban, az éves aljtól pedig +160%-ra van jelenleg az árfolyama. Egy Bitcoin a cikk írásának időpontjában 10 280$-t ér.

Azonban egy hete tettük fel a kérdést egy cikkünkkel, hogy "vissza 10 ezer vagy át 12 ezren?". Ugyanis benne volt az elnyújtott folyamatos emelkedésben az, hogy fog jönni egy korrekció, viszont annak a dinamikája szerintem a legtöbb embert meglepte.

Bitcoin árfolyama 2020 I Cryptofalka Bitcoin árfolyama

 

A cikkünk további részében azokra a kérdésekre keressük a választ, hogy?

  • Mi lehetett az oka a hatalmas esésnek
  • Hol lehet az alja?
  • Érdemes-e pozíció építésben gondolkozni ⤵️

 

Mi lehet az oka a Bitcoin árfolyam esésének?

Ha megnézzük a fenti grafikont, ahol a Bitcoin árfolyamát láthatjuk, igazából azt mondhatjuk, hogy szimpla tőzsdei mozgásról van szó. Ugyanis amplitúdóban nem üt el kritikusan a Bitcointól megszokhatott mozgásoktól, illetve ekkora emelkedés után már a szem is kívánja a visszatesztet. Ne felejtsük el, hogy a legtöbb emelkedés nem exponenciálisan vagy meredeken felfele történik, hanem lépcsőzetesen! Ugyanakkor ha a mélyére ásunk a dolgoknak lehet több tényező is, ami indukálta ezt az amúgy talán indokoltnak mondható korrekciót. 

Bitcoin technikai elemzés emelkedő trend Emelkedő trend

 

1. potenciális ok - Dollár erősödése

Sokszor beszéltünk már arról, hogy a Bitcoin és a legtöbb tőzsdei termék árfolyama dollár ellenében van kifejezve. Így ha a dollár vásárlóereje változik, az gyakorlatilag hatással van a tőzsdei kereskedési párokra is. (BTCUSD) A dollár erősségét mutató index pedig a 2020-ban jelentősen csökkent. Sokak szerint a jelenlegi tőzsdei szárnyalásokat igazából nem is a részvények, cégek, vagy a Bitcoin szárnyalása, hanem a dollár értékének csökkenése hajtotta.

Az elmúlt 2 napban pedig pontosan ellentétes előjelű zöld gyertyát láthatunk a dollár indexénél, vagyis elmondható, hogy erősödött a globális tartalékvaluta.

Dollár index I Cryptofalka Dollár index

Viszont, hogy őszinte legyek ennek a mértéke szerintem még nem feltétlen indokolja a jelenlegi Bitcoin árfolyam mozgását. Mindenképpen látható, hogy pont egy ellentétes és összepasszoló mozgásokról van szó, de önmagában ez még nem feltétlen az igazi ok.

 

2. potenciális ok - Részvénypiac megtorpanása, potenciális korrekciója

Mindig fontosnak tartom, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a Bitcoin és kriptovaluták piaca egy nagyon apró szegmens még. A teljes kriptovaluta piac (BTC+ETH+XRP+...) kapitalizációja csupán 340 milliárd dollár körül mozog jelenleg, ez durván 25-ször kisebb, mint mondjuk az arany kapitalizációja. De a Bitcoin piaca szintén eltörpül egy Apple vagy Amazon-hoz képest is. Ugyan decentralizált fizetőeszközről van szó, de végső soron ugyanúgy pánikoló vagy hurráoptimista emberek kereskednek a kriptovalutákkal is. Így az általános tőzsdei hangulat igenis nagy hatással van a kriptovaluták piacára is és sokszor, főleg a pánik helyzetek esetén szépen együtt korrelál a BTC a többi részvény indexxel is.

Az elmúlt 2 napban pedig mind az S&P 500, a fizikai arany, az Apple és a Tesla árfolyama is rég nem látott eséseket tapasztalt. Az Apple -13%os esése például kb. megegyezik a Bitcoin csökkenésével, de az amúgy igazán túlvett Tesla még ezt is túlszárnyalta és -20%ot esett.

S&P 500, Arany, Apple, Tesla árfolyama S&P 500, Arany, Apple, Tesla árfolyama

Mivel a Bitcoin piaca egy igazán kis hal ezekhez a bálnákhoz képest, ezért úgy gondolom, hogy a dollár erősödése mellett a hagyományos piacok körüli negatív hangulatnak nagy szerepe van a Bitcoin árfolyamának az esésében!

 

3. potenciális ok - CME gap

Az utolsó és talán leginkább spekulatív ok az a bizonyos CME gap lehet. Vagyis az, hogy általában a grafikonon "nem marad kitöltetlen terület". Vagyis ha szakadás történik az árfolyam mozgásban, akkor általában visszatér az ár arra a szintre és kitölti a korábban be nem töltött űrt.

Ilyen "gap" akkor keletkezik, amikor a Bitcoin mozgása dinamikusan változik a CME határidős tőzsde kereskedési idején kívül. Ekkor a következő napi nyitással az árfolyamban ugrást, szakadást tapasztalunk. Az elmúlt években valóban sokszor láthattuk már arra példát, hogy a Bitcoin árfolyama visszatért az ilyen szakadásokhoz és kitöltötte a korábbi lyukat. A jelenlegi CME gap 9700$ körül van.

CME gap I Cryptofalka CME gap. Forrás: Tradingview

[box type="bio"] Úgy gondolom, hogy a dollár erősödésének és a CME gap kialakulásának kisebb hatása lehet a Bitcoin árfolyam esésére. Viszont a részvények megtorpanása és komoly korrekciója szépen egybevág %-osan is a Bitcoin visszahúzódásával. Simán lehet, hogy a hagyományos tőzsdei termékek körül kialakult negatív hangulat gyűrűzött át a kisebb, kitettebb kriptovaluták piacára is.[/box]

 

Hol lehet a Bitcoin árfolyam esésének az alja?

Alapvetően nem szeretek aljakra spekulálni látatlanban, sokkal inkább szeretem a potenciális trendfordítók kutatását. Vagyis egy potenciális aljpontnál megvárni azokat a bizonyos jeleket, amik alátudják támasztani azt a bizonyos fordulót, amire mindenki vár. Ilyen alátámasztás lehet például egy trendfordító bika alakzat, vagy egy erősebb RSI bika divergencia. Ez mellett szerintem az aljakra való spekulálással szemben a trendünk elemzése szintén fontosabb pont. Vagyis azt megnézni, hogy hosszú távon hova is tart a Bitcoin árfolyama és, hogy tapasztaltunk-e abban bármiféle változást. 

Most viszont ez a gyors 2 nap alatt egy olyan pontra ugrott hirtelen a Bitcoin árfolyama, ahol igenis fontos lenne egy trendfordító vagy alj kialakítása. A 10 000 - 10 400$ körüli szintet ugyanis egy viszonylag erős támasznak gondolom, amit jó lenne ha nem dobna el a BTC, ugyanis ha beesünk ez alá akkor alulról tesztelve komoly ellenállásként tudna funkcionálni a jövőben. Ezzel pedig akár egy csökkenő trendet is tudna fűteni.

Bitcoin árfolyama I Cryptofalka Bitcoin árfolyama - 20200904

A zöldel behúzott vízszintes egyenes korábban sokáig működött ellenállásként, ezért fentről tesztelve erős támaszként kellene fellépnie. A mostani emelkedő ciklusra behúzott Fibonacci utolsó komolyan vehető, 0,618-as szintje is pont itt helyezkedik el. Ez mellett pedig a 10 000$-nak van egy pszichológiai támasza is.

A napi Ichimoku felhő egy olyan indikátor, amelyet a Bitcoin árának hosszú távú mozgásaihoz szoktunk használni a trendünk becslésére. Ameddig a felhő felett vagyunk emelkedő trendről, a felhő alatt viszont már inkább csökkenő trendről beszélhetünk. Ez is sokat fog nyomni nálam a latba, hogy sikerül-e megtartani ennek az indikátornak a pozitív szintjeit.

[box type="bio"] A 10 000 - 10 400$-os támasz az, aminek fognia kellene a Bitcoin árfolyam esését. Érdemes lesz rövidebb távú nézeteken szemlélni az ár mozgást, hogy sikerül-e potenciális trendfordító alakzatokat kialakítani. Ez mellett kritikus pont lesz, hogy sikerül-e az Ichimoku felhő pozitív jellegét megtartanunk.[/box]

 

Érdemes-e pozíció építésben gondolkozni?

Erre a rövid válaszom az, hogy szerintem mindenképpen, de még nem most! Ugyanis van egy masszív emelkedő trendünk, általánosan pozitív piaci hangulattal. Egy ilyen piacon egy korrekciónál történő olcsó beszálló mindig jó dolog, amiket érdemes aktívan keresni.

A mostani esés dinamikája viszont szerintem óvatosságra int. Ha a mostani mozgás egy sokkal egyenletesebb és egészségesebb mozgás lett volna akkor kiváló beszállónak találnám a jelenlegi támasz zónáját. Viszont akkora dinamikát láthattunk, amit mindenképpen komolyan kell venni. Ezért szerintem fontos, hogy ne "látatlanba" próbáljon meg a mostani olcsó szinteken pozíciót építeni, hanem csak is potenciális trendfordítók kialakulása esetén.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Bitcoin elemzés; Vissza 10 ezer vagy át 12 ezren?
  3. Szárnyal és új éves csúcsot döntött az Ethereum árfolyam
  4. Itt az elrettentő példa, az első összedőlt DeFi projekt
  5. Pénzügyi piacok és kereskedési eszközök összefoglaló
  6. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -4.80% $65,144.65
Ethereum ETH -6.86% $3,369.79
Solana SOL -7.55% $187.72
BNB BNB -7.27% $526.49
XRP XRP -3.28% $0.6031
Cardano ADA -7.31% $0.6269
Dogecoin DOGE -12.49% $0.1331
Litecoin LTC -5.07% $81.32
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!