Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Itt az elrettentő példa, az első összedőlt DeFi projekt

Itt az elrettentő példa, az első összedőlt DeFi projekt

A DeFi projektek körüli hangulat a korábbi ICO mánia jellegzetességeit mutatja. Itt az első projekt, ami néhány perc alatt dőlt össze, mint egy kártyavár. ⚠️

 

A DeFi szektor lenne az új ICO mánia?

A 2020-as nyár egyértelműen a DeFi (decentralised finance) projektek szárnyalásáról szólt. A valóban fundamentálisan is értékes újításokat sokszor irreális hype fűtötte, ami hatalmas és rég nem látott profitokat generált sokak számára. Az egész kicsit kezd hasonlóan kinézni, mint a legtöbb "lufi fújós mánia", amikor már akár egyetlen buzzword is elég a rövid távú látszólagos sikerhez.

A DeFi szektor az okos szerződések segítségével kínál automatizáltan, közvetítők, bankok vagy ügyvédek jelenléte nélkül a hagyományos banki szolgáltatásokhoz hasonló termékeket.

Most viszont megérkezett az első példa, ami jól mutatja, hogy "nincsen ingyen ebéd". Vagyis a túlárazott dolgok egy idő után stabilizálódnak, az értéktelen projektek pedig akár teljesen ki is kopnak. Gondoljunk csak vissza a 2016-2017-es ICO boom körüli hangulatra. Amikor gyakorlatilag mindenki is saját ICO-t akart indítani és 1-2 jól irányzott ICO simán lehozott egy 100-szoros emelkedést is. Viszont 2017 végén ez a lufi is kipukkant és a projektek 90%-a gyakorlatilag teljesen eltűnt és földbe állt. Közülük csupán 1-2 maradt, akik sikeresen túlélték a vérontást és azóta is virágoznak.

ICO I Cryptofalka Forrás: https://www.nelsonmullins.com/idea_exchange/events/the-initial-coin-offering-ico-crackdown-demystifying-sec-s-sweeping-probes

Félreértés ne essen, nem szeretnénk lehúzni magát a DeFi projekteket. Inkább arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy egy olyan piaci szegmens alakult ki néhány hónap alatt, aminek vannak pozitív és valós fundamentális alapjai, viszont a jelenlegi kép erősen elrugaszkodott a valóságtól és eléggé túlárazott és hypeolt jelenleg ez a szegmens.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy egy újonnan indult, alacsony marketcapes kriptovaluta projekt, vagy egy olyan DeFi projekt, ami már több 100% emelkedésen van túl, hatalmas rizikót hordoz. Mutatjuk az első rövid életű példát. ⤵️

 

Egy új DeFi coin 99,9%-ot zuhant néhány órával az indulása után

A szóban forgó új DeFi projekt a HotDog névre hallgatott. Hogy őszinte legyek nem is igazán értem, hogy ki az, aki egy ilyen névre hallgató projektbe pénzt fektetne... De persze láttunk mi már SushiSwap nevű DeFi projektet is, ami például a Uniswap forkjaként született és néhány nap alatt közel 1 milliárd tőke folyt be a projektbe.

A HotDog DeFi projektje szintén a Uniswap-nak egy koppintása, mely szeretett volna teljesen őrületes kamatokat biztosítani a befektetői számára. Sok helyen még 1 000 000%-os APY ról is olvashatunk a projekttel kapcsolatban. Eléggé őrültségnek hangzik nem? 

Ennek ellenére szeptember 2-án elindult a HotDogSwap és a token ára a Uniswap.info szerint egészen 6000$-ig kapaszkodott fel. Majd jött is a meglepetés és néhány perc alatt a Fölbe állt az árfolyam, jelenleg 0,16$-t ér az új DeFi üdvöskéjének egyetlen HotDog coinja.

Hotdog DeFi crash I Cryptofalka Forrás: Twitter lowstrife

Sokan a korábbi Bitconnect féle csaláshoz hasonlították a DeFi körüli hype-ot meglovagolni vágyó csaló vagy értéktelen projekteket.

DeFi hotdog crash I Cryptofalka Forrás: Twitter

Volt, aki több hasonló bezuhanó árfolyamot is kigyűjtött. A fenti képen például a Pizza, a Hotdog és az Onlyup Uniswap-es koinok összeomlásait láthatjátok.

 

Ennyi lenne a DeFi? Azért azt nem gondolnánk

Tökéletes példát láthattunk arra, hogy a kriptovaluták piacán miért is kell sokszor kételkedőnek és körültekintőnek lennie az embernek. Itt ugyanis hatványozottan igaz, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem az! Fontosnak tartom azt, hogy mielőtt bárki pénzt fektetne a világ talán legrizikósabb szegmensébe, előtte utána nézzen annak, hogy mibe is szeretne befektetni. Még ha rövid távú kereskedésről van szó akkor is, jó ha van az embernek valamennyi ismerete, hogy legalább ne lepődjön meg ha kihúzzák alóla a szőnyeget...

Valószínűleg a DeFi szegmens már örökre velünk marad és rengeteg a HotDog-hoz hasonló esetet fogunk látni a jövőben. De az is biztos, hogy a mánia pukkanása még közel sincs itt és egy jó ideig még biztosan folytatódik a szegmens körüli hype. Az is biztos, hogy ha esetlegesen eljön az a bizonyos tisztítótűz, akkor az értékes és fundamentális alapokkal rendelkező projektek azután is talpon maradnak és virágoznak tovább. Az egyetlen kérdés az lesz, hogy ki fog majd az elbukó 80-90%-ba és ki fog a felvirágzó 10-20%-ba tartozni!

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Eljött a nap, amikor az olaj ára olcsóbb lett, mint a vízé
  3. Starbucks és McDonalds teszteli a kínai digitális yüant
  4. Komoly módosítások a Facebook Libra kriptovalutájánál
  5. Blockchain technológia, már a Telsa és a BMW is használja
  6. A Huawei fogja segíteni a kínai blockchain adoptációt
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.39% $64,567.84
Ethereum ETH -4.21% $3,403.86
BNB BNB -4.83% $579.17
Solana SOL -9.26% $132.15
XRP XRP -7.49% $0.4793
Dogecoin DOGE -10.46% $0.1197
Cardano ADA -11.25% $0.3703
Litecoin LTC -8.27% $71.48
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!