Cryptofalka privát tagság banner I Cryptofalka

Polkadot (DOT) árfolyam grafikon és piaci kapitalizáció

Polkadot (DOT) árfolyama $3.990. Ára -0.23% down változott az elmúlt 24 órában, amit az élő (DOT) árfolyam grafikonon tudsz megtekinteni.


 • polkadot
  Polkadot (DOT)
 • Live Price
  $3.990
 • 24h %
  -0.23%
 • Market Cap
  $5.11 B
 • Volume
  $110.17 M
 • ATH
  $54.98
 • Available Supply
  1.28 B DOT
 • Rank
  13

 

Polkadot (DOT) árfolyam grafikon


Loading Data
Please wait, we are loading chart data

 

Polkadot (DOT) ár kalkulátor

 
Kriptovaluta kereskedő csoport discord I Cryptofalka
[/et_pb_image]
[/et_pb_column]

Mi az a Polkadot (DOT)?

A Polkadot (DOT) egy nyílt forráskódú sharding multichain protokoll, ami a blokkláncok közti átutalások elősegítését tűzte ki célul. Ezek nem csak tokenek lehetnek, hanem bármilyen adat, vagy vagyonelem, így blokklácok széles köre közötti együttműködést tesz lehetővé. 

A blokklánc ezen képessége megalapozza egy olyan privát hálózat kialakítását, amit a felhasználói szabályoznak, és új applikációk, folyamatok, valamit szolgáltatások gördülékeny megalkotását teszi lehetővé.

A protokoll összeköti a privát és publikus láncokat, szabad hozzáférésű hálózatokat, oracle-ket és más jövőben megjelenő technológiákat, ezáltal információ áramlást biztosítva független blokkláncok között, továbbá tranzakciókat bonyolítva a Polkadot szabályozó láncán keresztül.

A Polkadot egymással párhuzamos láncokon tartja nyilván a tranzakciókat, ez az Ethereum 2.0-hoz teszi hasonlóvá. Ennek a technikai megoldásnak a célja, a skálázhatóság növelése, ami más, egy fő-láncon futó kriptovaluták esetében jelentős kihívást jelent, és magával hozhatja a tranzakciós költségek, és/vagy a tranzakció idő sokszorozódását.

A későbbi új funkciók bevezetése, vagy hibajavítás érdekében eszközölt rendszerfrissítések automatikusan történnek meg, így nincs szükség fork lebonyolítására.

 

POLKADOT ÉS AZ INTEROPERABILITÁS

A blokklánc a Bitcoin indulása óta velünk van. Annak ellenére, hogy forradalmi technológiának tartják, azért vannak korlátai, amikkel érdemes foglalkozni. A különálló blokkláncok, nem képesek kommunikálni egymással. Az interoperabilitás bevezetésével viszont megoldódik az adattovábbítás a láncok között, ami hatékonyabb applikációkat és szolgáltatásokat eredményez.

A fejlesztők dolgoznak egyes blokkláncok összekapcsolásán, aminek segítségével „A” együtt tud működni „B”-vel. Amit a Polkadot fejlesztő cége, a Web3 Foundation ígér, az minden, akár több száz kriptovaluta közös munkája, ami egy hálózaton belül tud kommunikalni és tranzakciókat értelmezni egymás között.

polkadot blockchain

 

MIBEN MÁS A POLKADOT BLOKKLÁNCA?

A Polkadot egy nyílt forráskódú protokoll bárki számára, aki a blokklánc technológia fejlődésének következő lépésére kíváncsi. Az alapötlet Dr. Gavin Wood-é, aki az egyik Ethereum társalapító, ő és csapata a biztonság, skálázhatóság, és innováció figyelembevételével hozta létre a Polkadot blokkláncot és a DOT kriptovalutát. A kódolás a kezdetektől azzal a szemlélettel zajlott, hogy a Polkadoton kívül használatos adat is lehet a blokklánc okosszeződéseinek forrása és eredménye.

Egy funkcionális önálló lánc a Polkadoton a parachain (párhuzamos blokklánc), a fő lánc pedig a relay chain. Az elv az, hogy a relay chain könnyedén kommunikál az összes parachainnel. Ezek a parachainek azt az ETH 2.0-hoz hasonló sharding megoldást kölcsönzik a Polkadotra, amit az Ethereum most már évek óta tesztel, de még nem vezetett be. A tranzakciók validálásánál nem kell az egész lineáris blokkláncot olvasni, és felülírni, csak egy külön szálat, ami egy dApphoz, vagy tokenhez tartozik. A sebesség, és az egyszerre bonyolítható műveletek száma így rendkívül magas, illetve a blokklánc különböző részeit alkotó parachaineken zajló aktivitás nem terheli relay chaint, vagy az azzal együttműködő más parachainek kapacitását.

gavin wood

Egy cég, vagy fejlesztő létrehozhatja a saját parachainjét a Substrate platformon, ami egy kriptovaluták és decentralizált hálózatok fejlesztésére használt keretrendszer. Amint a láncot hozzákapcsolják a Polkadot ökoszisztémájájoz, az kompatibils lesz a többi parachainnel és a relay chainnel is.

A hálózatokon keresztülívelő applikációk és szolgáltatások létrehozása sokkal kézenfekvőbb ezzel a megközelítéssel. Eddig a láncok közötti tranzakciók, akár adatról, akár digitális pénzről beszélünk, nem volt lehetséges ilyen nagy arányban. A hálózat validátorai ellenőrzik és hagyják jóvá ezeket a tranzakciókat a parachaineken. Egy validátor akár több parachain adatait is validálhatja, illetve a tranzakciókat akár több parachainen is eloszthatják a skálázhatóság érdekében.

 

A PARACHAIN ELŐNYEI

A Polkadotot több ok miatt is választhatják a fejlesztők. A fontosabb szempontok a blokkláncok korlátosságaival függnek össze, a figyelembe vett tényezők a skálázhatóság, személyre szabhatóság, interoperabilitás, irányítás és fejleszthetőség.

A parachain megoldásból fakadóan a skálázhatóság területén igen jól szerepel a Polkadot. A párhuzamosan futó láncok miatt a hálózat sokkal nagyobb mértékben terhelhető, mint például az Ethereum.

parachain

A személyre szabhatóság szintén a parachainek segítségével kap támogatást. Mivel minden projekt saját funkciók szerinti parachaint kap, a parachain működésének szabályai a saját céljára konfigurálhatók, a Substrate pedig gondoskodik arról, hogy a külön láncok integrálhatók legyenek a relay chainhez és a Polkadot rendszeréhez.

Ami az interoperabilitást illeti, a zökkenőmentes adattovábbítás az appokon nagy előny, egyes ágazatokban mint pl. a pénzügy, az élő adatfrissítésnél lassabb megodások szóba sem jöhetnek. Akár egy teljes pénzügyi ökoszisztéma létrehozható a Polkadoton úgy, hogy minden funkciót vagy szolgáltatást más parachain lát el.

polkadot ecosystem

Minden közösség, ami egy parachaint üzemeltet, a saját belátása szerint irányíthatja a saját hálózatát. Emellett, minden parachain hozzájárul a Polkadot egészének működtetéséhez is. A visszajelzések a különböző parachainek működése során szélesebb spektrumon hozzák a gyakorlati tapasztalatokat, ami a projekt fejlődédéhez alaposabb hozzáadott értéket jelent.

A parachainek fejlesztése, frissítése szintén rendkívül könnyedén zajlik, nincs szükség hard forkra, a natív lánc egy az egyben felülírható a fejlesztések megszavazott elemeivel, anélkül, hogy a blokklánc szétválna két, vagy több kisebb láncra.

Ha szeretnél részletesebb altcoin bemutatókat olvasni, akkor látogass el az altcoin összefoglaló oldalunkra.

Ha erről a coinról nem lenne információ, akkor feltöltés alatt van még. Ez esetben nézz vissza később.